Snelle bespaartips voor een tuincentrum

Onze energieadviseur Max geeft de eigenaar van een tuincentrum drie tips waarmee hij honderden euro’s op zijn energierekening kan besparen.

Max vertelt: 
“Bij ons in het dorp zit een kweker met een tuincentrum. Ik loop binnen om even een plant te kopen voor thuis, maar mijn oog valt onmiddellijk op de verlichting: 12 tl-armaturen van 2 x 36 Watt in de kas en 8 tl-armaturen van 2 x 58 Watt in het centrum. Tja, dan kan ik me niet bedwingen.

1. Kies voor led

Ik vraag de eigenaar of ik ‘m wat besparingsadvies mag geven en hij maakt even tijd. Om te beginnen adviseer ik hem de tl-verlichting te vervangen door led. Snel reken ik hem het voordeel voor. Stel, hij kiest voor 12 x 16 Watt led en 8 x 20 Watt led. Dat kost hem aan investering ongeveer € 400,- maar daarmee bespaart hij wél € 241,- per jaar. Hij verdient de lampen dus binnen twee jaar terug. En de led-lampen gaan ook nog minimaal acht keer langer mee.

Ik adviseer hem wel om de vervanging vooraf te bespreken met zijn installateur. Een-op-een vervanging is niet altijd mogelijk en de leds moeten natuurlijk wel genoeg licht geven.

2. Bespaar 25% met een zuinige ketel

Aangestoken door mijn enthousiasme wil de eigenaar ook graag weten hoe ik over z’n verwarming denk. Hij gebruikt nog dezelfde vr-ketel als toen hij alleen maar bloemen kweekte. Maar omdat hij een kas gesloopt heeft om plaats te maken voor de winkel, heeft de ketel nu een behoorlijke overcapaciteit. Als hij die vervangt voor een zuinigere ketel met hoog rendement, bespaart hij rond de 25%.

3. Klein klusje, mooie winst

En aangezien ik toch bezig ben, adviseer ik hem ook nog even om de condensor in de koelcel regelmatig schoon te maken. Ook dat scheelt in energieverbruik.

Fijn om iemand zo te helpen. En mijn plant? Die krijg ik gratis mee.”

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?