Besparen? Let op verwarming en koeling!

Onze technisch adviseur Max brengt vele uurtjes in zijn auto door. Dat zorgt wel eens voor rug- en schouderklachten. Hij vindt het heerlijk om zichzelf dan te trakteren op een massage, liefst een heftige sportmassage. ‘Na de tijd voel ik me als herboren.’

Kamer omgebouwd tot massageruimte

Mijn masseur Bert werkt vanuit huis. Zijn dochter woont inmiddels op haarzelf. Na veel wikken en wegen en een gesprek met zijn dochter, heeft hij haar kamer omgebouwd tot een massageruimte. Hij dacht: dochter uit huis, dan zal mijn elektriciteitsverbruik wel flink dalen. Haar tv stond immers altijd aan, net als de laptop voor haar studie, de radio en het liefst ook de telefoon in haar hand en de tablet op haar bureau. Maar zijn verbruik is zelfs wat omhoog gegaan. Hij vermoedt problemen met zijn elektriciteitsmeter en vraagt mij om hulp.

Energiezuinige apparatuur

Als kinderen uit huis gaan, zie je vaak wel een afname in het elektriciteitsverbruik. Toch is het meestal niet zo spectaculair als we graag zouden willen. De led-tv, laptop, radio, telefoon en tablet zijn niet de grootste elektriciteitsverbruikers in huis. Alles bij elkaar verbruikt deze apparatuur zo’n 400 kWh (€ 80) per jaar. Had zijn dochter een plasma-tv, desktop en een stereoset met versterker gehad, dan had het veel meer gescheeld. Deze apparatuur verdubbelt het elektriciteitsverbruik. Kortom, zijn dochter had energiezuinige apparatuur! Maar waarom is het verbruik niet afgenomen?

Verwarming en koeling: de grootste energieverbruikers

Bert heeft de slaapkamer van zijn dochter omgebouwd tot massageruimte. Een massagetafel, hetzelfde radiootje, dezelfde plafonniere, maar wel wat specifieke apparatuur erbij. Denk hierbij aan een hotstone-pan (voor van die hete stenen op je rug) en een kleine close-in boiler van 10 liter om de spullen schoon te maken en handen te wassen. Geen spectaculaire aankopen, maar wel de reden voor de stijging. Apparatuur voor verwarmen en koelen zijn de grootste energieverbruikers. De hotstone-pan verbruikt ongeveer 1500 Watt. Op jaarbasis zorgt zo’n pan voor 225 kWh elektriciteitsverbruik (€ 45). De boiler verbruikt 350 kWh (€ 70).

Voortaan een duurdere massage

Bert knipt begrijpend. “Nou Max”, zegt hij lachend. “Gelukkig is er niks aan de hand met de meter.  Dat wordt aankomend jaar 2 euro meer per massage.”

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag voor onze technisch adviseurs? Laat het ons weten. Wie weet beantwoorden we jouw vraag in de volgende nieuwsbrief. 

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?