Hangende lampen

Zuinig licht in donkere dagen: profiteer van deze bespaartips

De dagen zijn weer een stuk korter geworden, en vooral: donkerder. Meer lichten aan is dus onvermijdelijk, en dat merk je aan je energienota. Tenzij je maatregelen neemt. Met relatief simpele aanpassingen valt er flink te besparen, terwijl je bedrijf of winkel toch een warme uitstraling houdt. Investeren in energie-efficiënte verlichting is absoluut de moeite waard. Zeker met de Energie Investeringsaftrek, een fiscale regeling waarmee je een groot deel van de kosten van je fiscale winst aftrekt.

Besparen op tl-verlichting

Hoewel ze steeds vaker worden vervangen, komt de klassieke tl-buis nog veel voor in bedrijven. Misschien ook wel in jouw zaak, en dan is het goed te weten dat je flink op je energiekosten kunt besparen: 50% tot zelfs 65%, afhankelijk van de manier die je kiest.

Spiegels

Speciaal voor tl-buizen bestaan er spiegels die het licht in een gewenste richting sturen, bijvoorbeeld werkplekken of een strategisch belangrijk deel van je winkel. De lampen zelf worden er niet zuiniger van, maar leveren meer licht op. Je hoeft er dus minder aan te zetten. En dat scheelt al snel de helft in de kosten. De spiegels bevestig je met een opkliksysteem aan de armaturen. De kosten verschillen per soort lamp en tl-bak: ze liggen tussen de € 15,- en € 30,- per stuk. Deze investering heb je er uiterlijk in twee jaar uit.

Hoogfrequente tl-buizen

Een andere bespaarmogelijkheid is overstappen op dunnere, hoogfrequente tl-buizen. Deze gebruiken geen 12, maar 4 watt. Dat scheelt al zo’n 20% tot 65% in het gebruik. Maar er zijn meer voordelen: ze gaan de helft langer mee, worden minder warm en springen sneller aan dan gewone buizen. Aan jou de keuze of je je huidige tl-verlichting vervangt of ombouwt.

Vervangen

Je gewone tl-bakken vervangen door hoogfrequente levert het meeste op, maar is ook een behoorlijke investering. Heb je verbouwplannen of lopen je oude lampen op hun einde, dan is het een goede optie. Zeker als je in aanmerking komt voor Energie Investeringsaftrek. Hiermee kun je 41,5% van de kosten die je investeert in energie-efficiënte verlichting aftrekken van je fiscale winst.

Ombouwen

In plaats van al je tl-bakken te vervangen, kun je op de bestaande tl-behuizing ook een energiezuinig elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) aansluiten. Dit vervangt de oude, elektromagnetische variant en zorgt voor een besparing van zo’n 40%.

Daglichtsensor

Heb je al hoogfrequente tl-verlichting? Dan kan deze misschien nóg energiezuiniger door middel van een daglichtsensor. Hiermee loopt de lichtintensiteit stapsgewijs terug bij voldoende daglicht. Dit systeem is ook geschikt voor gewone tl-buizen, maar dan vervalt de dimfunctie; bij voldoende daglicht gaan de lampen helemaal uit.

Overstappen op led

Overweeg je om je huidige verlichting door led te vervangen? Dan ben je zeker niet de enige. In 2013 werden in Nederland twee keer zo veel ledlampen verkocht als in 2012. Hiermee lijkt led het van de spaarlamp gewonnen te hebben, want daarvan daalde de verkoop juist met 10%. Led zet er dus de vaart in. En dat is niet vreemd als je de voordelen vergelijkt met andere lichtbronnen, zoals tl-buizen.

92% rendement

Ledverlichting verbruikt niet alleen minder energie dankzij een lager aansluitvermogen, vooral het lichtrendement is met 92% stukken hoger. Ter vergelijking: het rendement van een gloeilamp is 5% en een tl-buis komt niet boven de 40% uit. De rest verdwijnt als warmte.

Led brandt ruim 11 jaar langer

Sommige ledproducten hebben tot wel 100.000 meer branduren, waarbij de lichtsterkte nauwelijks afneemt. Bovendien hebben ledlampen nauwelijks tot geen onderhoud nodig en zijn de vervangkosten relatief laag. Ook zijn veel armaturen geschikt voor slimme toepassingen, zoals een bewegingsmelder. Het licht brandt dan alleen als er iemand is.

Fiscaal voordeel

Ook als je in led investeert, kom je mogelijk in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek. Dat kan heel aantrekkelijk zijn, dus voordat je begint: controleer eerst in deze lijst welke vormen van ledverlichting onder de regeling vallen.

Je kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur op 020 89 20 255. Wij zijn er voor jou.

Interessant artikel?