Verschillende gerechten

Efficiënt energieverbruik bij een cateringbedrijf vanuit huis

Het is “booming”: mensen die thuis een cateringbedrijfje beginnen. Denk aan de mooiste taarten, cupcakes, Spaanse tapas of zoals Diana: Mexicaanse specialiteiten. Heel vervelend dat je dat soort lekkernijen mag proeven als je bij de klant thuis komt.

Trots vertelt Diana me over haar bedrijf. Mond-tot-mondreclame zorgt voor veel opdrachten. Ze had nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. Ondertussen is haar moeder druk in de keuken bezig, het werk gaat gewoon door.

Om te bepalen of het elektriciteitsverbruik door de catering verdubbeld is of dat misschien toch haar elektriciteitsmeter stuk is, moet ik weten welke apparatuur erbij is gekomen en hoeveel uur ze de apparatuur gebruikt. Geen gemakkelijke vraag, want normaal gesproken staat Diana daar niet zo bij stil. Uiteindelijk komen we samen tot het volgende lijstje:

1. Extra 4-pits elektrisch kookplaatje (vermogen tot 4000 Watt!)

De kookplaat staat tenminste de halve dag aan. Tijdens mijn bezoek gaat Diana’s moeder boodschappen halen. Ze laat de kookplaat bewust aan, omdat ze denkt dat het opnieuw warm maken van deze kookplaat meer energie en dus meer geld kost. Ik kan ze direct uit de droom helpen: dat is een fabel. Verwarmen op elektriciteit kost veel energie. Het is pure verspilling om de kookplaat aan te laten staan als je niets verwarmt. Deze 4-pits elektrische kookplaat kost Diana ongeveer € 528,- per jaar (€ 44.- per maand).

Tip: zet de kookplaat altijd uit wanneer je deze niet gebruikt.

2. Extra koel-/vriescombinatie

Diana heeft een extra koel-/vriescombinatie gekocht, tweedehands via internet. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar deze koel-/vriescombinatie is wel heel erg verouderd. Als ik binnenkom hoor ik hem brommen. Hij is actief aan het koelen, en doet dat drie kwartier later nog. Doorgaans verbruikt dit type zo’n 1,1 kWh per 24 uur, maar ik vermoed dat deze nog veel meer verbruikt. De sluitrubbers van de vriezer zijn erg slecht, met flinke ijsvorming als gevolg, waardoor de deur ook nog eens slecht sluit. De condensor (warmte-afgiftespiraal aan de achterkant van de koelkast) zit vol met oud vet en vuil. Hierdoor kan de koel-/vriescombinatie zijn warmte niet goed kwijt. Verder is de thermostaat in de koelkast niet goed instelbaar. Soms zijn verse groenten achterin de koelkast bevroren. Deze extra koel-/vriescombinatie kost Diana ongeveer € 162,- per jaar (€ 13,50 per maand).

Tip: let goed op het gebruiksgedrag. Laat apparatuur nooit onnodig aanstaan.

3. Extra apparatuur; professionele mixer, vacuümapparaat, contactgrill, kleine grill, twee friteuses, etc.

Diana heeft voor haar catering veel apparaten moeten aanschaffen. Een flinke investering. Tijdens ons gesprek bepalen we de gebruiksduur. Dit is een flinke eye-opener voor Diana. Ze schrikt ervan hoeveel apparaten ze heeft en hoe vaak ze deze gebruikt. Het totaal geeft ongeveer een kostenpost van € 593,- per jaar (€ 49,42 per maand).

Tip: let goed op het gebruiksgedrag. Laat apparatuur nooit onnodig aanstaan.

De sleutel

De bovenstaande opsomming geeft al een geschatte toename van € 106,92 per maand. Dit verklaart niet helemaal de totale toename van het energieverbruik in haar woning. Bij de opsomming hebben we echter alleen gekeken naar de extra apparatuur. Ook de apparatuur die ze al had, gebruikt ze meer, net als de verlichting en de verwarming in de woning. Thuiswerken is fijn, maar geeft altijd meerverbruik. Gebruikersgedrag met betrekking tot de apparatuur is de sleutel tot efficiënt energieverbruik.

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?