Man bestelt drankje in café

Zoek de sluipverbruikers en bespaar op je energiekosten

Vrijwel elke onderneming waar energieadviseur Max Nuyens een bezoek aan brengt, kan een hoop energie besparen. Dat bleek onlangs maar weer bij een café-eigenaar die Max' hulp inschakelde na het ontvangen van de eerste jaarafrekening. Eén blik achter de cafédeuren verklaarde al een hoop: een afzuigkap die aanstond zonder reden en een snikhete, felverlichte opslagruimte voor drank. Simpel op te lossen en snel terugverdiend. Onze energieadviseur legt uit hoe.

Onnodig energieverbruik

De eigenaar had het café onlangs overgenomen. Klussen en personeel inwerken hadden zijn volledige aandacht; energieverbruik niet. Op zijn eerste jaarafrekening moest hij dan ook flink bijbetalen. Tijdens mijn bezoek ontdekte ik al snel de oorzaken hiervan. 

De vorige eigenaar had destijds een rookruimte met afzuiginstallatie gemaakt om aan de tabakswet te voldoen. Bij de intrede van het rookverbod in cafés verdween de rookruimte en werd de afzuiginstallatie afgekoppeld. Dat de installatie nog steeds aanstond wist de nieuwe eigenaar niet. Dit creëerde een onnodig energieverbruik van 700 kWh per jaar.

Koud kunstje

Een ander probleem vormde de opslagruimte voor dranken. Door een kapotte radiatorknop was het er constant boven de 27°C. In dezelfde ruimte bevond zich ook een koelcel. Om van binnen te koelen geeft een koelcel aan de buitenkant warmte af. Deze warmte werd niet naar buiten afgevoerd maar stroomde de toch al hete ruimte in. De problemen op een rijtje: 

  1. De kapotte radiator zorgt voor onnodig gasverbruik en jaagt de temperatuur omhoog.
  2. Opgeslagen dranken gaan warm de koelcel in en moeten langer afkoelen dan nodig.
  3. De cel kan door de omgevingstemperatuur zijn warmte niet kwijt en moet harder koelen.
  4. Zodra de koelcel opengaat, vliegt de warme lucht erin en moet de cel weer overuren maken.

De nieuwe eigenaar wilde deze ruimte koelen met een airco, een energieslurper bij uitstek. In plaats daarvan gaf ik hem een aantal doeltreffende adviezen:

  • Repareer de radiatorknop en zet deze op vorstbeveiliging. Het is namelijk nooit kouder dan 5°C in de opslagruimte. Deze aanpassing kost ongeveer € 50,- en is in een half jaar terugverdiend.
  • Zet het ventilatierooster open. Hierdoor kan de warmte uit de ruimte ontsnappen. 
  • Sluit de afzuiginstallatie uit de voormalige rookruimte aan op de opslagruimte. Hiermee blijft de temperatuur permanent tussen de 8 en 10 °C.

Lichtpunt

Een derde probleem vormde de verlichting van de opslagruimte. Door allerlei verbouwingen kon deze niet meer worden uitgeschakeld. Het continu aan staan van verlichting betekent al gauw een onnodig verbruik van 1.500 kWh per jaar. De oplossing? Installeer een bewegingsmelder. Hiermee brandt het licht slechts ongeveer 5 uur per dag waarmee 1.200 kWh per jaar wordt bespaard. De kosten van de bewegingsmelder zijn hiermee in 1 jaar terugverdiend. 

Het loont dus echt de moeite om alle hoeken en gaten van je bedrijf te (laten) controleren op sluipverbruik. Praktische tips en voordelige oplossingen leveren simpel en snel resultaat op. Goed voor het milieu en je balans.

Aandacht voor de horeca

Speciale pagina voor horeca ondernemers met relevante informatie, nieuws, tips en aanbiedingen.

Interessant artikel?