Vrouw krijgt een gezichtsmasker

Bespaartips voor je salon aan huis

De eigenaresse van de beautysalon vertelt enthousiast over haar zaak. Ze heeft het allemaal tot in de puntjes uitgedacht en het resultaat mag er zijn. Al snel komen we op het energieverbruik. Uit voorzorg had ze het termijnbedrag al iets verhoogd. Maar als onze tweemaandelijkse overzichten van komen (ze heeft een slimme meter), gaan de alarmbellen rinkelen. Het energieverbruik stijgt wel heel erg snel, het elektriciteitsverbruik lijkt te verdubbelen.

Het is een probleem waar veel zzp’ers met een beautysalon, kapsalon, pedicuresalon of massagesalon aan huis tegenaan lopen. Branchegebonden apparatuur en extra installaties zoals verlichting, verwarming en warmwaterproductie vragen veel energie. Gelukkig is er altijd energiebesparing mogelijk. Hier ga ik samen met de eigenaresse op onderzoek uit.

De wachtkamer

De salon is gemaakt in een deel van de garage van de drive-in woning. Twee kleine breedstralers belichten de wandschilderingen op de muur. Heel mooi, maar ze zijn ook goed voor 300 kWh per jaar, oftewel € 66. De (professionele) koffiemachine verbruikt 550 kWh per jaar ( € 120,-). En de led-televisie – die dag en nacht aan staat, omdat de filmpjes van de verschillende behandelingen anders niet goed meer draaien – zorgt voor een stijging van het elektriciteitsverbruik op jaarbasis met 460 kWh (€ 101,-). De totale wachtkamer zorgt al voor een toename van het termijnbedrag met € 24,- per maand!

De behandelingsruimte

In de salon is een systeemplafond gemaakt met tl-verlichting. Vanuit de basis is dit zuinige verlichting. De tl-verlichting geeft een toename van het elektriciteitsverbruik van 350 kWh per jaar (€ 77,-). Daarnaast gebruikt de eigenaresse veel kleine apparatuur. Ondanks het feit dat de apparatuur niet continu wordt gebruikt en veelal een laag vermogen heeft, zorgt deze apparatuur wel voor een toename van het elektriciteitsverbruik van ruim 800 kWh per jaar ( € 175,-). Om de apparatuur schoon te maken en de handen te wassen is er verder een close-in boiler geplaatst. Dit is goed voor een toename van het elektriciteitsverbruik van 400 kWh per jaar (€ 88,-). De totale behandelruimte zorgt voor een toename van het termijnbedrag met € 29,- per maand.

Tips voor een lagere energierekening

Samenvattend is de totale toename van het elektriciteitsverbruik bijna 2.900 kWh per jaar. Het normverbruik voor elektriciteit voor een tweepersoonshuishouden is ongeveer 3.300 kWh. Je ziet dat er nagenoeg een verdubbeling is van het elektriciteitsverbruik. Er gaat vanuit de basis helemaal niets verkeerd. Gelukkig kan ik toch nog wat tips geven.

Tip 1

Vervang de halogeen breedstralers voor zuinige ledstralers en bespaar tot 60%.

Tip 2

De professionele koffiemachine staat continu aan. Door te kiezen voor een handzaam koffiezetapparaat met cups of pads, loopt de besparing op tot 70%.

Tip 3

Laat apparatuur niet onnodig aan staan. De led-televisie is zuinig, maar omdat hij continu aanstaat verbruikt hij toch flink. Het is technisch mogelijk om de filmpjes (ook na uitzetten van de televisie) de volgende dag gewoon weer af te draaien. De energiebesparing loopt op tot € 66,- per jaar.

Deze bespaarmogelijkheden geven een besparing van bijna 16 euro per maand. Dit is een besparing van 23% ten opzichte van het huidige verbruik van de salon.

Wil jij ook besparen?

Ben je benieuwd of je ook kunt besparen op je energierekening? De technisch installateur bij jou in de buurt helpt je met een advies op maat.

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?