Honderden euro’s besparen op de energierekening

Onze energieadviseur Max gaf een bevriende kledingontwerpster met een atelier aan huis bespaartips. Hij vertelt:

Bespaar met led

Er hangt veel verlichting in het atelier, want ze moet heel precies werken. Denk aan het tekenen en knippen van patronen en stoffen met verschillende kleuren en prints. Ik tel bij elkaar 8 halogeenlampen van 50 Watt en een TL-armatuur van 2 x 36 Watt.

Ik adviseer haar om de halogeenverlichting te vervangen door LED-verlichting van 5 tot 8 Watt. Zo  bespaart ze al snel € 15,00 tot € 20,00 per lamp. Een totale besparing van € 145,00 per jaar!  Als ze ook de TL-lamp vervangt door led bespaart ze nog eens € 10,00 per jaar.

Het is wel verstandig om de vervanging vooraf te bespreken met een installateur of om de lichtopbrengst te testen. Een-op-een vervanging is niet altijd mogelijk en de leds moeten natuurlijk wel genoeg licht geven.

Kies voor een zone-systeem

Het atelier wordt verwarmd door radiatoren via de cv-ketel van het huis. De temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat. Hierdoor wordt dus ook de rest van het huis verwarmd, terwijl zij in het atelier aan het werk is.

Mijn advies: kies voor een zone-systeem. Daarmee stelt ze heel simpel het woonhuis en het atelier als aparte zones in en regelt ze de temperatuur dus ook apart. Dat levert in haar geval een besparing op van bijna 20% (€230,00 per jaar). Daarmee verdient ze het zone-systeem binnen drie jaar terug.

Ze is heel blij met het advies en gaat er mee aan de slag.

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?