Snelle bespaartips voor een tuincentrum

Onze energieadviseur Max geeft de eigenaar van een tuincentrum drie tips waarmee hij honderden euro’s op zijn energierekening bespaart.

Verlichting in het tuincentrum

“Bij ons in het dorp zit een kweker met een tuincentrum. Ik loop binnen om even een plant te kopen voor thuis, maar mijn oog valt onmiddellijk op de verlichting: 12 tl-armaturen van 2 x 36 Watt in de kas en 8 tl-armaturen van 2 x 58 Watt in het centrum. Tja, dan kan ik me niet bedwingen."

Bij ons in het dorp zit een kweker met een tuincentrum. Ik loop binnen om even een plant te kopen voor thuis, maar mijn oog valt onmiddellijk op de verlichting.

Max - Energieadviseur

1. Kies voor led

“Ik vraag de eigenaar of ik hem wat besparingsadvies mag geven en hij maakt even tijd. Om te beginnen adviseer ik hem de tl-verlichting te vervangen door led. Snel reken ik hem het voordeel voor. Kiest hij voor 12 x 16 Watt led en 8 x 20 Watt led. Dat kost dat hem aan investering ongeveer € 400, maar daarmee bespaart hij € 241 per jaar. Hij verdient de lampen dus binnen twee jaar terug. En de led-lampen gaan ook nog minimaal acht keer langer mee.”

“Ik adviseer hem wel om de vervanging vooraf te bespreken met zijn installateur. Een-op-een vervanging is niet altijd mogelijk en de leds moeten natuurlijk wel genoeg licht geven.”

2. Bespaar 25% met een zuinige ketel

“Aangestoken door mijn enthousiasme wil de eigenaar ook graag weten hoe ik over z’n verwarming denk. Hij gebruikt nog dezelfde vr-ketel als toen hij alleen maar bloemen kweekte. Maar omdat hij een kas gesloopt heeft om plaats te maken voor de winkel, heeft de ketel nu een behoorlijke overcapaciteit. Als hij die vervangt voor een zuinigere ketel met hoog rendement, bespaart hij rond de 25% per jaar.”

3. Klein klusje, mooie winst

“En aangezien ik toch bezig ben, adviseer ik hem ook nog even om de condensor in de koelcel regelmatig schoon te maken. Ook dat scheelt in energieverbruik.”

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer energie advies