Bespaar met led. Maar natuurlijk niet op sfeer.

Het najaar komt er weer aan. De dagen worden alweer een stuk korter. Tijd dus om eens na te denken over de buitenverlichting van je bedrijfspand. Buitenverlichting zorgt voor sfeer en veiligheid. De huidige generatie ledlampen is hiervoor uitstekend geschikt. En veel duurzamer dan de oude gloeilampen.

Sfeervol en milieuvriendelijk

Met een goede buitenverlichting zet je je bedrijfspand in de spotlights wanneer het buiten donker is. Bovendien helpt de buitenverlichting inbraken te voorkomen. Nog niet zo heel lang geleden vonden de meeste mensen dat de gloeilamp het meest sfeervolle licht gaf. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Ledlampen kunnen zich nu wat betreft sfeer goed meten met de gloeilamp. En de keuze aan ledlampen is groot. Je hebt zo de juiste gevonden. Bovendien is led een stuk milieuvriendelijker en goedkoper.

Flinke besparing

Hoe zit dat dan met de kosten? Een gloeilamp van 40 Watt die je elke avond 4 uur lang gebruikt in je buitenruimte, verbruikt ongeveer € 13 aan stroom per jaar. Met een spaarlamp beperk je die kosten tot zo’n € 2,20. Maar spaarlampen geven koud licht en je kunt ze niet altijd in de winter gebruiken. Ledlampen kennen die nadelen niet. Kies je een ledlamp van 6 Watt, dan kost dat je ongeveer € 1,65 per jaar. Dat komt vooral door het lichtrendement. Bij ledlampen is dat ongeveer 92%, tegen de gloeilamp 5%. De rest verdwijnt als warmte. Kijk bij de kosten niet alleen naar het energieverbruik. Ook het aantal branduren speelt een rol. Led heeft in sommige gevallen wel 100.000 meer branduren dan de gloeilamp, terwijl de lichtsterkte nauwelijks afneemt.

Extra milieuvriendelijk

Buitenverlichting die gekoppeld is aan zonnecellen is helemaal goed voor het milieu en de portemonnee. Het licht wordt opgevangen en omgezet in energie, die wordt opgeslagen in de accu of batterij van de buitenverlichting. Je hoeft geen elektriciteitskabels aan te leggen. De buitenverlichting op zonne-energie heeft namelijk geen extra voeding nodig. Kies je ook nog voor een lichtsensor en een bewegingsmelder. Of alleen een bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.

Mogelijk kom je ook nog in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek. Dat is dubbel besparen. 

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer over energie besparen

Deel deze pagina