Jean le Jean Catering bespaart kosten en wint de Award voor Duurzame Ondernemer

Tot voor kort verbruikte Jean le Jean Catering uit Zwaagdijk behoorlijk wat energie. Totdat eigenaar Jan Schouten ontdekte dat er flinke besparingen mogelijk waren. En met die besparingen won zijn bedrijf zelfs de Award voor Duurzame Ondernemer.

Duurzame Ondernemer 2017

In 2017 won Schouten de Award voor Duurzame Ondernemer in de regio Medemblik. Hij heeft grote stappen gezet in ‘de breedte van de bedrijfsvoering’, zoals het in het juryrapport staat: “Het is een mooie beloning voor de investeringen die we hebben gedaan. Het toont aan dat we goed bezig zijn. Dat zien onze klanten ook, dus dat draagt ook bij aan onze reputatie in de regio.”

Overheerlijke buffetten, goedgevulde barbecues, smakelijke broodjes: noem het en Jean le Jean zorgt ervoor. Of het nou om een eenvoudige bedrijfslunch of receptie gaat of om een grote bruiloft of een spetterend bedrijfsfeest. Met 2 fulltime medewerkers en 20 oproepkrachten verzorgt Jan Schouten in de regio Hoorn - Medemblik de catering.

Milieubewust geld verdienen

Energiegebruik in de horeca heeft vooral te maken met het kookproces en het bewaren van producten. Warmte en koeling, zogezegd. “Vooral de ovens en vaatwassers verbruiken veel elektriciteit”, legt Schouten uit. “Die staan dagelijks uren aan. Daarnaast hebben we een koelcel en een vriescel die continu draaien. Het gebruik van die 2 samen bedraagt ongeveer 6.000 kWh per jaar. Aardig wat dus, maar bijkomend voordeel is dat we geen verwarming in de keuken nodig hebben. De warmte van de koelmotoren is genoeg om de keuken op temperatuur te houden.”

Per jaar gebruikt Jean le Jean Catering ongeveer 16.500 kilowattuur aan stroom, en een kleine 300 kuub gas. Het elektriciteitsgebruik zal dit jaar minder worden, want Schouten heeft in duurzaamheid geïnvesteerd: “De verlichting hebben we vervangen door zuinigere led-lampen en we hebben zonnepanelen geplaatst om de stroomkosten terug te brengen.”

Snel terugverdienen door slim te investeren

Een ondernemer gaat bij zo’n investering niet over één nacht ijs: “Ik heb uitgerekend wat de terugverdientijd is van de zonnepanelen. Je weet ongeveer hoeveel stroom de panelen leveren, dus dan kun je een rekensommetje maken. En doordat we ze zelf geplaatst hebben, hielden we de investering zo laag mogelijk. Dat is belangrijk, want als het alleen maar geld kost, doe je het niet zomaar. Bij ons is die terugverdientijd ongeveer 5 tot 6 jaar.”

Hoewel er in zijn bedrijf dankzij het slim inzetten van restwarmte geen bijverwarming nodig is, gebruikt Jean le Jean wel gas. Er is een kleine geiser voor het warme water, en het koken gebeurt nog op een gasfornuis. De trend is dat steeds meer horecabedrijven overstappen op inductiekoken, maar Schouten is daar nog niet aan toe: “Ik zou wel willen overstappen, maar dat is nog een te grote investering. Driehonderd kuub per jaar is niet veel, door van het gas af te gaan kan ik geen grote besparingen bereiken.”

Investeren in duurzaamheid zorgt voor een scherpe prijs voor onze klanten

Los van de financiële winst die de duurzaamheidsmaatregelen opleveren, is het Schouten ook te doen om het milieu: “Door het terugdringen van de energiekosten kunnen we onze prijs voor de klanten zo scherp mogelijk houden. Tegelijkertijd vind ik het ook belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werken.”

Foto: Alex Gitzels/Westfriesland Media

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze beantwoorden graag je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.

Duurzaamheid in de horeca