Zoek de sluipverbruikers en bespaar op je energiekosten

Vrijwel elke onderneming waar energieadviseur Max Nuyens een bezoek aan brengt, kan een hoop energie besparen. Dat bleek ook bij een café-eigenaar die Max' hulp inschakelde na het ontvangen van de eerste jaarafrekening. Eén blik achter de cafédeuren verklaarde al een hoop: een afzuigkap die aanstond zonder reden en een snikhete, felverlichte opslagruimte voor drank. Simpel op te lossen en snel terugverdiend. Max geeft tips.

Onnodig energieverbruik

Max: “De eigenaar heeft het café onlangs overgenomen. Zijn volledige aandacht gaat naar het klussen in de zaak en het inwerken van het personeel. Op de eerste jaarafrekening moest hij flink bijbetalen. Tijdens mijn bezoek ontdekte ik al snel de oorzaken hiervan.”

“De vorige eigenaar heeft destijds een rookruimte met afzuiginstallatie gemaakt om aan de tabakswet te voldoen,” gaat hij verder. “Bij de intrede van het rookverbod in cafés verdween de rookruimte en werd de afzuiginstallatie afgekoppeld. Dat de installatie nog steeds aanstond wist de nieuwe eigenaar niet. Dit creëerde een onnodig energieverbruik van 700 kWh per jaar.”

Vervang de radiatorknop

Een ander probleem vormde de opslagruimte voor dranken. Door een kapotte radiatorknop was het er constant boven de 27 graden. Max: “In dezelfde ruimte staat ook een koelcel. Om van binnen te koelen geeft een koelcel aan de buitenkant warmte af. Deze warmte werd niet naar buiten afgevoerd, maar stroomde de toch al hete ruimte in.”

De problemen op een rijtje

  • De kapotte radiator zorgt voor onnodig gasverbruik en jaagt de temperatuur omhoog.
  • Opgeslagen dranken gaan warm de koelcel in en moeten langer afkoelen dan nodig.
  • De koelcel kan door de omgevingstemperatuur zijn warmte niet kwijt en moet harder koelen.
  • Zodra de koelcel opengaat, vliegt de warme lucht erin en moet de koelcel weer overuren maken.

De adviezen

De nieuwe eigenaar wilde deze ruimte koelen met een airco, een energieslurper bij uitstek. In plaats daarvan gaf de energieadviseur hem een aantal doeltreffende adviezen:

  • Repareer de radiatorknop en zet deze op vorstbeveiliging. Het is namelijk nooit kouder dan vijf graden in de opslagruimte. Deze aanpassing kost ongeveer € 50 en is in een half jaar terugverdiend.
  • Zet het ventilatierooster open. Hierdoor kan de warmte uit de ruimte ontsnappen.
  • Sluit de afzuiginstallatie uit de voormalige rookruimte aan op de opslagruimte. Hiermee blijft de temperatuur permanent tussen de acht en toen graden.

Installeer een bewegingsmelder

Een derde probleem vormde de verlichting van de opslagruimte. Door allerlei verbouwingen kan hij deze niet meer uitschakelen. Doordat de verlichting de hele tijd aanstaat verbruikt het 1.500 kWh per jaar. Door een bewegingsmelder te installeren lost de nieuwe eigenaar het probleem op. Het licht brandt dan slechts ongeveer 5 uur per dag, hij bespaart hiermee 1.200 kWh per jaar. De kosten van de bewegingsmelder verdient hij in een jaar terug.

“Het loont dus echt de moeite om alle hoeken en gaten van je bedrijf te (laten) controleren op sluipverbruik. Praktische tips en voordelige oplossingen leveren simpel en snel resultaat op. Goed voor het milieu en je balans,” zegt Max.

Deel deze pagina