Controleer de radiatoren
“De broodjes en taartjes lachen me toe als ik bij de bakkerij binnenstap, maar daarvoor ben ik hier niet. We maken eerst een rondje langs de radiatoren. In de winkel staat een radiator achter een dichte broodstelling. Hierdoor kan de warmte de winkel niet in. Gelukkig heeft de andere radiator genoeg capaciteit om de winkel warm te houden, dus de verstopte radiator kan dicht. Wat verder opvalt in de winkel is de thermostaat: die hangt naast een koeling, die kou en warmte afgeeft. Daardoor is de temperatuur die de thermostaat meet, niet betrouwbaar en slaat de kachel vaak onnodig aan. De bakker heeft de thermostaat inmiddels verplaatst. Een draadloze variant (ongeveer € 160) was ook een optie geweest.
Als we doorlopen naar achteren, blijkt de bakker middenin een verbouwing te zitten. De winkel is al klaar, achter de schermen zijn ze volop bezig. Tot de bakkers eigen verbazing staan de radiatoren naast de oven én in de koude bakkerij helemaal open. Die knoppen draaien we direct dicht. Mijn advies aan iedereen: maak twee keer per jaar een rondje langs alle radiatoren. Hoeft een ruimte niet warm te zijn, zet de knop dan op vorstbeveiliging."