Eenvoudig energie besparen

Elke maand € 100 besparen op de energienota met een paar kleine investeringen. Voor de bakkerij die onze energieadviseur Max Nuyens bezocht, was het de realiteit. Samen met de ondernemer keek Max of de energienota van de bakkerij omlaag kan.

Controleer de radiatoren

“De broodjes en taartjes lachen me toe als ik bij de bakkerij binnenstap, maar daarvoor ben ik hier niet. We maken eerst een rondje langs de radiatoren. In de winkel staat een radiator achter een dichte broodstelling. Hierdoor kan de warmte de winkel niet in. Gelukkig heeft de andere radiator genoeg capaciteit om de winkel warm te houden, dus de verstopte radiator kan dicht. Wat verder opvalt in de winkel is de thermostaat: die hangt naast een koeling, die kou en warmte afgeeft. Daardoor is de temperatuur die de thermostaat meet, niet betrouwbaar en slaat de kachel vaak onnodig aan. De bakker heeft de thermostaat inmiddels verplaatst. Een draadloze variant (ongeveer € 160) was ook een optie geweest.

Als we doorlopen naar achteren, blijkt de bakker middenin een verbouwing te zitten. De winkel is al klaar, achter de schermen zijn ze volop bezig. Tot de bakkers eigen verbazing staan de radiatoren naast de oven én in de koude bakkerij helemaal open. Die knoppen draaien we direct dicht. Mijn advies aan iedereen: maak twee keer per jaar een rondje langs alle radiatoren. Hoeft een ruimte niet warm te zijn, zet de knop dan op vorstbeveiliging."

Breedstralers en TL-bakken

In de winkel gebruikt de bakker breedstralers (gasontladingslampen), net als veel andere winkeliers die met verse producten werken. Het verbruik van de lampen is fors, maar dankzij het warme licht komen de taartjes, koekjes en broodjes wel heel goed tot hun recht. Vervanging is dan ook niet aan de orde. Toch valt er flink wat te besparen, door deze lampen pas aan te doen als de winkel open is en niet tijdens voorbereidende werkzaamheden.

In de warme bakkerij doet het licht het alleen als het licht in de koude bakkerij ook aan is. Dit zorgt voor onnodig energieverbruik. De bakker heeft dit opgelost door bewegingssensoren in de koude bakkerij te plaatsen. De kosten, ongeveer €150, verdient hij binnen een jaar terug. Verder zijn de TL-bakken verouderd. Door de buizen te vervangen door eco-buizen, kan de bakker het verbruik met 10% terugbrengen. Een andere optie is om de armaturen te vervangen door led-panelen. De terugverdientijd is zo’n 4 à 5 jaar. Bijkomend voordeel: de vlakke platen van het led-armaturen zijn veel makkelijker schoon te houden.

Koeling

Jammer genoeg komt mijn advies niet in alle gevallen op tijd. De bakker heeft zijn koeling net vervangen voor een energiezuinig exemplaar, dus dat is tiptop in orde. Alleen de koelcellen staan naast de warme bakkerij, omgevingstemperatuur 29 graden. Helaas kan dat niet meer aangepast worden. Aan het enthousiasme van de bakker doet dat in elk geval niets af: hij nodigt me direct uit om ook zijn woonhuis onder de loep te nemen.

Ook besparen op je energiekosten?

Bekijk met onderstaande tips of je energienota ook omlaag kan. Alle tips van Max op een rij:

  • Zorg dat radiatoren hun warmte onbelemmerd kunnen afgeven.
  • Hang de thermostaat niet naast apparatuur die warmte of koude afgeeft.
  • Ga twee keer per jaar bij je radiatoren langs. Hoeft een ruimte niet warm te zijn, zet de knop dan op vorstbeveiliging.
  • Doe verlichting alleen aan als het nodig is. Of installeer een bewegingsmelder.
  • Vervang TL-buizen door eco-buizen of led-armaturen.
  • Zet koelingen op een koele plek.

De erkend installateur of elektricien bij je in de buurt kan je zo nodig verder adviseren. En ga je verbouwen of renoveren, vergeet dan niet om in je plannen ook naar de energievoorziening te kijken. Dit kan een flinke besparing opleveren. Ook hierbij kan een erkend installateur of elektricien adviseren.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer over energie besparen