1. MKB
 2. Duurzaam ondernemen
 3. Check de CO2-voetafdruk van jouw kantoor

Check de CO2-voetafdruk van jouw kantoor

Jouw zakelijke CO2-voetafdruk heeft invloed op de volgende generaties. Hoe je nagaat wat de CO2-voetafdruk is van je kantoor en hoe je deze kunt verkleinen, je checkt het met dit handige lijstje. Met onze tips help je jouw bedrijf richting een klimaatvriendelijkere, duurzamere toekomst.

Waarom iedereen zijn CO2-voetafdruk zou moeten weten

De CO2-voetafdruk is de totale uitstoot aan CO2 die bedrijven, personen, maar ook producten en diensten achterlaten. De aarde warmt op omdat we steeds meer broeikasgassen (waaronder CO2) uitstoten. Dit zorgt voor klimaatverandering die slecht is voor mens en natuur. Het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas is hiervoor één van de grootste oorzaken.

Het goede nieuws: gelukkig kun je zelf genoeg dingen doen om je CO2-uitstoot te verminderen. Het weten van je CO2-voetafdruk helpt je bij het maken van de juiste keuzes voor een duurzamer werkklimaat. Zo draag je bij aan een schonere, duurzamere wereld. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen.

Checklist: verklein de CO2-voetafdruk van je kantoor

 1. Stroom
  Bekijk je huidige energiecontract en ga na wat voor soort stroom je kantoor verbruikt: groene of grijze stroom. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen die zorgen voor CO2-uitstoot. Groene stroom is opgewekt uit schone bronnen als wind, zon en water. Kortom, groene stroom is onmisbaar voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk van je kantoor. Wil je je kantoor écht goed verduurzamen, bekijk dan eens of zonnepanelen een optie voor je bedrijfspand zijn.
 2. Verwarming
  Ga ook na hoe je kantoor wordt verwarmd. Met ‘gewoon’ gas? Zo ja, denk dan eens aan de milieuvriendelijkere optie, gas met CO2-compensatie. Dat is gas waarvan de CO2-uitstoot is gecompenseerd door de energieleverancier. Bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energieprojecten. Ook stadsverwarming is, wanneer mogelijk, een goed idee voor het verkleinen van je CO2-voetafdruk.
 3. Vervoer
  Ook op zakelijk vervoer kun je een hoop CO2-uitstoot besparen. Het meest milieuvriendelijk is natuurlijk om medewerkers aan te moedigen zo duurzaam mogelijk te reizen. Zoals met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. Als medewerkers met een auto van de zaak rijden, investeer dan in energiezuinige modellen. En elektrisch rijden is natuurlijk het meest ideaal. Ten slotte een simpele maar effectieve oplossing: werk wat vaker vanuit huis.
 4. Energiebesparing
  Je CO2-voetafdruk verkleinen door energie te besparen op kantoor hoeft niet moeilijk te zijn. Vergeet niet dat alle kleine beetjes al helpen. Zo scheelt het bijvoorbeeld al als iedereen na een dag werken het beeldscherm van de computer uitzet. Bekijk onze 5 praktische energiebespaartips voor je kantoor.

Wil je zelf berekenen hoe groot de exacte CO2-voetafdruk van je kantoor is? Gebruik dan de gratis CO2-calculator van het Klimaatplein.

Meer advies om energie te besparen?

Deel deze pagina