1. Home
  2. Kennis
  3. Tips voor je tuin en balkon

Tips voor je tuin en balkon

Zodra de zon schijnt wil iedereen naar buiten. Een terrasje pakken of een dagje uit. Helaas zit dat er nog steeds niet in. Maar in je tuin of op het balkon is altijd wat te doen. Als je deze nu onder handen neemt, hoef je het straks, als er weer meer kan, niet meer te doen. Bekijk onze tips en die zijn nog duurzaam ook.

Buitenverlichting op zonne-energie

Als je 's avonds ook graag van je tuin of balkon geniet, kun je nu alvast buitenverlichting plaatsen. Er zijn verschillende opties. De beste optie voor het milieu én je portemonnee is verlichting op zonne-energie.

Daarnaast kun je natuurlijk het beste ledlampen gebruiken. De variatie is tegenwoordig enorm. Én kies voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.

Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen

Door vocht en weinig zonlicht ontwikkelen algen en mos zich sneller waardoor er tijdens de wintermaanden op en tussen de bestrating in je tuin vaak een groene aanslag ontstaat.

Dit kan je gemakkelijk verwijderen met groene zeep en soda. Doe 10 liter warm water in een emmer en los hier 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over je terras en gebruik een harde borstel om de tuintegels schoon te maken. Laat dit een half uur intrekken en spoel vervolgens af met schoon water.

Liever minder tegels en meer groen

Om bodemleven te stimuleren en wateroverlast te voorkomen kun je beter niet meer dan 30 procent van je tuin betegelen. Haal er dus wat tegels uit en bouw bijvoorbeeld een leuke bloembak of zaai gras in een deel van je tuin.

Woon je direct aan de openbare stoep? Dan is het toegestaan om 1 rijtje stoeptegels weg te halen. Kies bloemen voor een fleurig geheel en voor het aantrekken van insecten, bijvoorbeeld een stokroos. Of ga voor een bladhoudende plant zoals de lauriersneeuwbal voor een groene gevel gedurende het hele jaar, ook in de winter.

Je kunt ook kiezen voor waterdoorlatende tegels. Deze bieden meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroten daarmee de biodiversiteit.

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met de Vattenfall Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app

Grond bemesten

Na de winterperiode kunnen je planten wel een opkikker gebruiken. In een rijke, luchtige voedingsbodem groeien de planten goed. Maak de bodem gezond door er compost of organische mest doorheen te scheppen. De organische mest kun je kopen, maar is ook heel goed zelf te maken. Op die manier produceer je gratis plantenvoeding en help je mee om de afvalberg kleiner te maken. 

Zo klaar je deze klus:

  • Plaats de composthoop onder een boom, half beschut tegen zon en regen en zorg voor een goede doorluchting.
  • Zorg ervoor dat de composthoop minimaal 5 meter van een sloot vandaan staat. Zo voorkom je vervuiling van het oppervlaktewater.
  • Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk en in lagen zijn opgebouwd.  Deze kan onder andere bestaan uit bladeren, biologisch groente-afval, fijngemaakt hout en koffiefilters. Breng tussen de lagen kalk aan. Dit versnelt het proces.
  • Wat mag er niet op: onder andere gekookte etensresten, vlees en botjes, bedrukt papier en coniferenafval.
  • Na een hoogte van 1,5 meter dek je de hoop af met stro en laat je het 3 maanden rusten. Na 3 maanden omscheppen en weer 3 maanden laten rusten. Dan is de hoop compost klaar voor gebruik.

Denk aan de bijen

Het aantal wilde bijen in Nederland daalt sterk. Dat is heel slecht nieuws, want er zijn bijen nodig voor de voedselproductie. Je kunt daar wat aan doen door je tuin of bakken op je balkon te beplanten met bloemen waar bijen, vlinders en insecten van houden.

Denk hierbij aan de kogeldistel, lavendel en zonnehoed. Veel kruiden doen het ook goed als bijenplant. Rozemarijn, salie, tijm en bieslook bijvoorbeeld.

Je buitenruimte duurzamer maken met Exclusief

Vattenfall beloont haar klanten omdat ze samen met het bedrijf op weg gaan naar een fossielvrij leven binnen één generatie. Dat doen ze onder andere met het spaarprogramma Exclusief.

Het is misschien een mooi moment om je gespaarde punten in te wisselen om daarmee je buitenruimte te verduurzamen. In het assortiment vind je o.a. solar tuinverlichting, ecologische schoonmaakmiddelenen prachtige dekentjes om de komende droge dagen lekker in de tuin of op het balkon te zitten.