1. Home
  2. Kennis
  3. Energierekening

De energierekening. We leggen uit hoe die is opgebouwd.

Je betaalt de energierekening aan je energieleverancier. Het lijkt dus logisch dat het bedrag dat op je energierekening staat ook voor de energieleverancier is. Toch is dat niet zo. We lichten dit graag toe.

Uitleg energierekening

Een uitleg van de energierekening kan helpen als je energieleveranciers wilt vergelijken. We adviseren je in dat geval goed naar de specifieke tarieven te kijken. En alle afzonderlijke tarieven goed met elkaar vergelijkt.

In Mijn contract, zie je precies wat je betaalt en wat de verschillende onderdelen met de bijbehorende tarieven zijn. 

Je betaalt namelijk niet alleen een deel aan ons; je energierekening bestaat ook voor een deel uit kosten voor netbeheer en de Rijksoverheid.
Bekijk de opbouw van de energieprijs 

Zo weet je precies uit welke onderdelen je energieprijs bestaat. Dus ook hoe je energierekening tot stand komt.

Energierekening berekenen

Handig om te weten hoe we je termijnbedrag berekenen

De energierekening berekenen we met behulp van je termijnbedrag. Je termijnbedrag is een voorschot. Aan het eind van het verbruiksjaar berekenen we wat je echt hebt verbruikt. Je krijgt dan de jaarafrekening.
Wel goed om te weten is hoe we je termijnbedrag berekenen.

Je verbruik bepaalt je energierekening

Niet alleen de tarieven hebben invloed op je energierekening. Natuurlijk heeft je energieverbruik uiteindelijk de meeste invloed.

En daarom helpen we je met energie besparen. Goed voor je portemonnee en voor het milieu. De energie die je niet gebruikt, levert tenslotte het meeste op. Zo komen we samen weer een stap dichterbij een fossielvrij leven. 

Energierekening verlagen; dit helpt je

Niet iedereen is zich ervan bewust dat je zelf veel invloed hebt op je energierekening. Ook weten we dat inzicht in verbruik een eerste stap is naar besparen. Daarom hebben we verschillende oplossingen ontwikkeld. Zodat je zelf kunt kiezen wat voor jou werkt. 

Energietarieven veranderen

Elk jaar, in januari en in juli kunnen de variabele leveringstarieven wijzigen. Soms is het nodig jouw termijnbedrag hierop aan te passen. Natuurlijk infomeren wij je dan persoonlijk. Zo voorkomen we verrassingen op jouw jaarafrekening.

Wil je liever zekerheid. Kies dan voor contract met een vaste prijs. Kijk in Mijn Vattenfall of er een aanbod voor je klaar staat. 

Ga naar Mijn Vattenfall

Zo houd je grip op je energierekening

Niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in je energieverbruik heeft invloed op je energierekening. 

Weet je niet precies of jouw verbruik veranderd is? Laat je online adviseren. Heb je een slimme meter, dan helpen wij je graag met onze Seintjes: een mailtje met advies over je termijnbedrag. Zo houden we samen grip op jouw energierekening.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Vattenfall energierekening betalen

Natuurlijk wil je zelf bepalen wanneer je de energierekening betaalt. Daarom kies je bij ons zelf je betaaldag van je automatische incasso. Pas de betaaldatum eenvoudig aan in Mijn Vattenfall. Aan jou de keus. 

Kies zelf de betaaldag van je Vattenfall energierekening. 

Twee dames bekijken een zonnepanelen park | Vattenfall energie

Zelf energie opwekken

Wek zelf energie op met zonnepanelen. Natuurlijk is er eerst een investering nodig. Maar daarna is zelf energie opwekken gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Als iedereen zelf energie opwekt, zijn we binnen één generatie fossielvrij. De zelf opgewekte energie maak je namelijk meteen zelf op. En heb je over? Dan kun je deze energie aan ons terugleveren tegen een aantrekkelijke vergoeding.

Lees meer over energie

Deel deze pagina