1. Home
  2. Kennis
  3. Energierekening

De energierekening. We leggen uit hoe die is opgebouwd.

Je betaalt de energierekening aan je energieleverancier. Het lijkt dus logisch dat het bedrag dat op je energierekening staat ook voor de energieleverancier is. Toch is dat niet zo. We lichten dit graag toe.

Uitleg energierekening

Een uitleg energierekening helpt als je energieleveranciers wilt vergelijken. We adviseren je goed naar de specifieke tarieven te kijken zodat je alle afzonderlijke tarieven met elkaar vergelijkt. In Mijn contract, zie je precies wat je betaalt. Daar vind je ook de tarieven terug die hieronder vermeld staan.

Je betaalt een deel aan ons, je netbeheerder en de Rijksoverheid

Hier zie je voorbeeld. Deze verdeling geldt bij een gemiddeld energieverbruik van 2.750 kWh en 1.300 m3.

Energierekening berekenen? Handig om te weten hoe we een termijnbedrag berekenen

De energierekening berekenen? Dan is het goed om te weten hoe wij jouw termijnbedrag berekenen. Samen zorgen we ervoor dat jouw termijnbedrag goed bij jou past

Energierekening berekenen

Niet alleen de tarieven hebben invloed op je energierekening. Ook je energieverbruik bepaalt wat je betaalt. We leggen uit welke invloed je zelf hebt op jouw energierekening.

Je hebt zelf geen invloed op de energietarieven, wel op je termijnbedrag

Elk jaar, in januari en in juli kunnen de variabele leveringstarieven wijzigen. Soms is het nodig jouw termijnbedrag hierop aan te passen. Natuurlijk infomeren wij je dan persoonlijk. Zo voorkomen we verrassingen op jouw jaarafrekening. Wil je liever zekerheid. Kies dan voor contract met een vaste prijs. Kijk in Mijn Vattenfall of er een aanbod voor je klaar staat, of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Ga naar Mijn Vattenfall

Zo houd je grip op je energierekening

Niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in jouw energieverbruik heeft invloed op je energierekening. Daarom is het goed jouw termijnbedrag aan te passen zodra je energieverbruik verandert. Weet je niet precies of jouw verbruik veranderd is? Laat je online adviseren. Heb je Mijn Vattenfall, dan helpen wij je graag met onze seintjes: een mailtje waarin we aangeven of jouw termijnbedrag past bij jouw energieverbruik. Zo houden we samen grip op jouw energierekening

Energierekening verlagen willen we allemaal

'Energie die je niet verbruikt kost je niets'. Niet iedereen is zich ervan bewust dat je zelf veel invloed hebt op je energierekening. Door minder energie te gebruiken en door inzicht te krijgen in energieverbruik. Natuurlijk helpen we hier graag bij:

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Vattenfall energierekening betalen

We begrijpen dat je zelf wilt bepalen wanneer je de energierekening betaalt. Betaal je met automatische incasso, dan bepaal je bij ons zélf je betaaldag. Pas de betaaldatum eenvoudig aan via Mijn gegevens.

Betalen Vattenfall energierekening

Twee dames bekijken een zonnepanelen park | Vattenfall energie

Zelf energie opwekken

Wek zelf energie op met zonnepanelen. Natuurlijk is er eerst een investering nodig. Maar daarna is zelf energie opwekken gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Als iedereen zelf energie opwekt, zijn we binnen één generatie fossielvrij. De zelf opgewekte energie maak je namelijk meteen zelf op. En heb je over? Dan kun je deze energie aan ons terugleveren tegen een aantrekkelijke vergoeding.

Deel deze pagina

Lees meer over energie