1. Home
  2. Energie
  3. Energierekening

Je verdiepen in je energierekening kan helpen bij besparen

Je betaalt de energierekening aan je energieleverancier. Daar zitten vaste kosten in en kosten voor de energie die je verbruikt. Wat zijn ze en hoe kun je besparen? Daar hebben we verschillende tools voor.

Je energierekening bestaat uit vaste en variabele kosten

Een uitleg van de energierekening kan helpen als je energieleveranciers wilt vergelijken. We adviseren je in dat geval goed naar de specifieke tarieven te kijken. Je vindt je maandelijkse rekeningen en tarieven in Mijn contract. Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen.

  1. Kosten voor je verbruik
  2. Netbeheerkosten
  3. Belasting in de vorm van overheidsheffingen en btw

Met je verbruik berekenen we je energierekening

Je maandelijkse energierekening is een voorschot

De energierekening die je per maand betaalt, noemen we je termijnbedrag. Dat is een soort voorschot. We kunnen je termijnbedrag berekenen met het gemiddelde verbruik per type huishouden en jouw type huis. Of met je gegevens van vorige jaren. Je verwachte verbruik in een heel jaar, delen we door twaalf. Zodat je elke maand evenveel betaalt. Ook al staat je verwarming in de zomer veel uit en in de winter juist veel aan.

Bij je jaarafrekening berekenen we het verschil

Aan het eind van het verbruiksjaar berekenen we je werkelijke verbruik. Dat is het verschil tussen je meterstanden aan het eind en je meterstanden aan het begin. De bijbehorende kosten staan op je jaarafrekening. Net als wat je in totaal aan termijnbedragen hebt betaald. Heb je meer verbruikt dan vooraf gedacht, dan moet je bijbetalen. Heb je minder verbruikt, dan krijg je geld terug. Gelukkig krijg je bij ons een heldere jaarafrekening zonder verrassingen. En met ons Seintje krijg je tussendoor bericht of je termijnbedrag nog klopt.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

We helpen je met je energierekening verlagen

Je verbruik bepaalt voor een groot deel je energierekening. Je kunt daarom op je energierekening besparen door minder energie te gaan gebruiken. De goedkoopste energie is namelijk nog altijd de energie die je niet gebruikt. We helpen je graag met geld besparen op je energierekening. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Zo komen we samen weer een stap dichterbij een fossielvrij leven.

Op je energierekening besparen begint met inzicht

Waarschijnlijk kun je nog veel besparen op je energierekening. Inzicht in je verbruik en wat je kunt doen is daarom een eerste stap. Daar hebben we verschillende oplossingen voor. Bekijk wat voor jou werkt.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Door nieuwe tarieven kan je energierekening omhoog en omlaag gaan

De energiemarkt is continu in beweging. Dat heeft veel te maken met vraag en aanbod van energie. Is er veel energie nodig en wordt er weinig geproduceerd? Dan stijgen de prijzen. Tijdens de corona pandemie was er juist veel minder vraag naar energie. En dat is nog maar één voorbeeld. De onzekere situatie in Oekraïne drijft de energieprijs verder omhoog. Hoeveel de energierekening omhoog gaat, is altijd lastig te voorspellen.

Gelukkig hebben niet alle prijswijzigingen direct invloed op je energierekening. Heb je een contract met een vaste prijsperiode die nog niet is afgelopen? Dan merk je er bijna niets van. De tarieven voor je verbruik veranderen dan gedurende je contract niet. Alleen de netbeheerkosten en overheidsheffingen kunnen dan wijzigen.

Heb je een contract met een variabele prijs, dan kunnen je tarieven een aantal keer per jaar wijzigen. Misschien wordt je energierekening lager, misschien gaat je energierekening fors omhoog. Daar krijg je dan op tijd bericht over. En geven je gelijk advies over het bijstellen van je termijnbedrag. Zodat je bij je jaarafrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is normaal gesproken een gemiddelde energierekening?

Het Nibud heeft uitgerekend wat huishoudens gemiddeld betalen voor hun stroom en gas. In handige tabellen vind je de energiekosten per gezinsgrootte en per type huis. Maar ze laten ook zien wat het gemiddelde van Nederland is. In totaal is de energierekening van een gemiddeld huishouden € 236 per maand.

  • Het gemiddelde gasverbruik van alle woningen in Nederland is 1.190 m³. Dat kost gemiddeld € 147 per maand bij de prijzen van 1 januari 2022.
  • Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden in Nederland is 2.760 kWh. Dat kost gemiddeld € 89 per maand bij de prijzen van 1 januari 2022.

Houd grip op je energierekening

Niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in je energieverbruik heeft invloed op je energierekening. Weet je niet precies of je verbruik veranderd is? Laat je online adviseren. Heb je een slimme meter, dan helpen we je graag met onze Seintjes. Dat is een een berichtje met advies over je termijnbedrag. Zo houden we samen grip op jouw energierekening.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Kies zelf je vaste dag om je energierekening te betalen

Natuurlijk wil je zelf bepalen wanneer je de energierekening betaalt. Daarom kies je bij ons zelf je betaaldag van je automatische incasso. Pas de betaaldatum eenvoudig aan in Mijn Vattenfall. Aan jou de keus. Kies zelf de betaaldag van je Vattenfall energierekening. 

Twee dames bekijken een zonnepanelen park | Vattenfall energie

Zelf energie opwekken

Wek zelf energie op met zonnepanelen. Natuurlijk is er eerst een investering nodig. Maar daarna is zelf energie opwekken gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Als iedereen zelf energie opwekt, zijn we binnen één generatie fossielvrij. De zelf opgewekte energie maak je namelijk meteen zelf op. En heb je over? Dan kun je deze energie aan ons terugleveren tegen een aantrekkelijke vergoeding.

Veelgestelde vragen

Wat gaat de gasprijs doen in 2022?

De overheid wil dat Nederland in 2030 helemaal van het gas af is. Om het gebruik van gas nu al te ontmoedigen, gaat naar verwachting elk jaar de energiebelasting op gas omhoog. Daarnaast zijn de prijzen per m3 omhoog gegaan door ontwikkelingen op de Europese energiemarkt. In juli 2021 was de gemiddelde gasprijs nog € 0,87 per m3. In januari 2022 is die prijs gestegen naar € 1,27 per m3.

Wat de gasprijs verder gaat doen in 2022 is niet zeker. Dat hangt van veel dingen af. We houden de energiemarkt uiteraard nauwlettend in de gaten. Lees regelmatig onze update over nieuwe tarieven. Daarnaast houden we onze klanten goed op de hoogte via e-mail of brieven, de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Is het verstandig om de gasprijs vast te zetten?

Dat hangt heel erg van de marktsituatie af. Normaal gesproken krijg je een betere prijs voor je gas als je een contract met vast tarief kiest. Bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar. Sinds het najaar van 2021 zijn de energieprijzen echter ongekend hoog. Het kan zijn dat het voor jou beter is om de gasprijs nu niet vast te zetten, maar te gaan voor een contract met variabele tarieven. Lees ons meest recente advies voor jou op onze pagina over de nieuwe energieprijzen.

Waaruit bestaat mijn elektriciteitsfactuur?

Je factuur voor elektriciteit bestaat uit verschillende soorten kosten. Deze posten bepalen de kWh kosten:

Wat doen de energieprijzen in 2022?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kunnen de energiekosten in 2022 tot wel 86% hoger zijn dan in 2021. Wat de energieprijzen daadwerkelijk gaan doen in 2022 is niet zeker. Dat hangt van veel dingen af. Zeker is dat we onze klanten goed op de hoogte houden daarover. Via de website, e-mail of brieven, de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Lees meer over energie