1. Home
 2. Kennis
 3. Energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen van A tot Z

Energieneutraal bouwen is volledig van deze tijd. Als je in een energieneutraal huis woont, woon je comfortabel, milieuvriendelijk en bespaar je ook nog eens op de energiekosten. In dit artikel lees je kort over het energieneutrale huis. Wil je een energieneutraal huis laten bouwen? Met ons stappenplan vertellen wij je van A tot Z waar je rekening mee houdt.

In een energieneutraal huis willen we allemaal wonen

Met een energieneutraal huis wek je evenveel energie op als je verbruikt. Energieneutrale woningen zijn dus heel energiezuinig. Dit zie je dan ook terug in de zeer lage tot geen energiekosten. Je wekt de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op. Dit doe je door middel van zonnepanelen. Deze zetten de opgewekte zonne-energie om in groene stroom voor thuis. 

Een energieneutraal huis heeft geen gasaansluiting en gebruikt geen aardgas voor het verwarmen van de woning. In plaats van een CV-ketel, verwarmt een warmtepomp het huis. Deze werkt op stroom in plaats van op gas. Er is dus geen CO2 (kooldioxide, een broeikasgas)-uitstoot voor een energieneutrale woning. In een energieneutraal huis woon je dan ook erg milieuvriendelijk. En heel comfortabel. Dit komt doordat energieneutrale woningen altijd een goede isolatie en ventilatie hebben. Zo is er altijd genoeg frisse lucht in de woning, blijft het ‘s zomers prettig koel en in de winter lekker warm.

Een energieneutraal huis bouwen: stappenplan

Als je een energieneutraal huis van de grond af laat bouwen dan komt daar natuurlijk veel bij kijken. Maar waar begin je? Welke dingen onderneem je en wat heb je nodig voor een volledig energieneutraal huis? Een stappenplan:

 1. Vind de juiste bouwgrond en onderzoek eisen en budget

  De eerste stap van het proces is het vinden van de juiste bouwgrond oftewel zelfbouwkavel. Dit is het stuk grond waarop je jouw huis mag laten bouwen. Ga voor het zoeken na hoeveel je bereid bent om te investeren, waar je wilt wonen en welke zelfbouwkavels er in welke gemeente beschikbaar zijn. Als je eenmaal een geschikte kavel hebt gevonden, is het ook belangrijk om rekening te houden met de bouwtechnische voorschriften en het beeldkwaliteitsplan. Hierin staan namelijk de voorwaarden voor de samenstelling en het uiterlijk van het huis. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Neem dus contact op met jouw gemeente om duidelijkheid te krijgen over deze voorwaarden voordat je een kavel koopt.

 2. De ontwerpfase

  In deze fase kun je ervoor kiezen om een architect in de arm te nemen. De architect werkt samen met jou de woonwensen uit in een schetsontwerp. Maar ook is het een optie om een kant en klare energieneutrale “cataloguswoning” te laten bouwen. Het werken met een architect heeft als grote voordeel dat je meer invloed hebt op het ontwerpproces. Aan de andere kant is het laten bouwen van een energieneutrale cataloguswoning weer voordeliger qua kosten. 

  De architect houdt in de ontwerpfase ook de voorwaarden en regels uit stap 1 in het oog, zoals het beeldkwaliteitsplan. Bij energieneutrale huizen is het extra belangrijk om rekening te houden met de ligging van het huis. Zorg bijvoorbeeld dat de ruimtes van het huis waar je het meeste tijd doorbrengt aan de zuidkant liggen. Zo profiteer je maximaal van de zon, en ben je uiteindelijk minder energie kwijt aan het verwarmen van deze ruimtes. 

  Wanneer je tevreden bent met het schetsontwerp, is het tijd om een bouwtekening te laten maken. Hierin staan alle afmetingen en technische specificaties. Aan de hand van deze bouwtekening bepaalt de gemeente of je toekomstige huis voldoet aan alle eisen. Ook zal je toekomstige aannemer deze tekening gebruiken.

 3. De bouw van je energieneutrale woning

  Als de gemeente goedkeuring heeft gegeven kun je op zoek gaan naar een aannemer die verantwoordelijk is voor het hele bouwproject. Elke aannemer heeft zijn eigen specialisatie. Zoek dus bij voorkeur een aannemer die gespecialiseerd is in energieneutraal bouwen. De aannemer gaat er namelijk voor zorgen dat jouw energieneutrale huis uiteindelijk werkelijkheid wordt. Zorg ook dat je de afspraken met de aannemer in een contract vastlegt. 

  Het bouwbedrijf installeert tijdens het bouwen de juiste systemen en materialen voor energieneutraal wonen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, ventilatie, driedubbel glas, verwarmingssystemen en zonnepanelen. Dankzij deze maatregelen houd je het energieverbruik zo laag mogelijk en wek je jouw eigen energie duurzaam op. Wil je meer uitleg over alle middelen die je nodig hebt voor een energieneutraal huis? Je vindt het allemaal op onze pagina een energieneutraal huis: zo krijg je dat voor elkaar

Een energieneutraal huis laten bouwen: wat is de prijs?

Iedereen heeft zijn eigen wensen voor het laten bouwen van een energieneutraal huis. De prijzen voor de bouw verschillen daardoor ook erg. Daarom geven wij hier een globale schatting van de kosten. Voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, ventilatie moet je bijvoorbeeld denken aan een kostenplaatje van € 35.000 - 50.000. 

Daarbovenop komen nog de kosten voor het daadwerkelijk bouwen van de woning. Reken voor standaard nieuwbouw op gemiddeld 375 euro per kubieke meter. Ter illustratie: een normaal huis heeft een afmeting van gemiddeld 500 kubieke meter. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten (gemiddeld € 50.000) voor onder andere de architect, aannemer, bouwvergunning en verzekeringen. Maar ook de aankoop van een zelfbouwkavel is een grote investering. Op de website zelfbouw in Nederland vind je een overzicht van alle beschikbare kavels en de bijbehorende prijzen.

Subsidie voor je energieneutrale huis

Het kost zonder twijfel veel tijd en geld om een energieneutraal huis van de grond af te laten bouwen. Wel krijg je er een hele energiezuinige, duurzame en comfortabele woning voor terug. Ook verdien je de investering in energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen op termijn weer terug. Want door deze maatregelen bespaar je direct op de energiekosten. Vergeet niet: omdat duurzaam bouwen bijdraagt aan een beter milieu, moedigt de overheid dit zeer aan. Het loont daarom zeker om te onderzoeken of er voor jou subsidies & financiering beschikbaar zijn. Hiermee dek je een deel van de kosten voor energieneutraal bouwen.

Deel deze pagina