1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel E

Energielabel E

Energielabel E is het eerste energielabel in de reeks rode energielabels. Je krijgt dit label als je huis stukken energiezuiniger kan. Zo heb je waarschijnlijk een onnodig hoge energierekening omdat je huis niet goed geïsoleerd is. Je moet meer stoken om het comfortabel warm in huis te krijgen.

Energielabel E brengt relatief veel kosten met zich mee

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een huis met energielabel E kost je over het algemeen meer aan energiekosten dan noodzakelijk. In een huis met energielabel E wordt namelijk relatief veel energie verspild. Dit komt bijvoorbeeld door slechte isolatie, waardoor je meer moet stoken om het comfortabel warm in huis te krijgen. Of dit is het gevolg van een verouderde cv-ketel die niet meer efficiënt werkt. Het is zonde om deze energie te verspillen. Hiermee stoot je namelijk meer COuit dan nodig. En dat is dan weer slecht voor het milieu. Daarnaast betaalt je door een hoger energieverbruik ook meer aan energiekosten.

Energielabel-E-huis: energiezuinige maatregelen

In en om een energielabel-E-huis zijn erg weinig maatregelen genomen om het energiezuiniger te maken. Waarschijnlijk heb je je huis nog niet goed geïsoleerd. Energiezuinige maatregelen zijn niet alleen goed voor je portemonnee: het is ook van groot belang voor onze omgeving. Als je minder energie verbruikt, stoot je ook minder CO2 uit. En dat is dan weer beter voor het milieu. Daarnaast betaal je door een hoger energieverbruik ook meer aan energiekosten. Door je spouwmuren en je dak te isoleren, bespaar je op stookkosten en blijft het thuis langer warm.

Welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen, verschilt per huishouden. Tip: maak voor een op maat gemaakt advies de test op verbeterjehuis.nl. Na afloop ontvang je gratis de energiebesparende maatregelen die passen bij jouw huis.

Wist je dat...?

Wist je dat een eigenaar een huis met een groen energielabel gemiddeld voor een hogere prijs verkoopt? Het verschil tussen de verkoopprijs van een energielabel A of B-huis ten opzichte van die van een energielabel F of G-woning loopt op tot een paar duizend euro's. Dus hoe meer energiebesparende maatregelen je neemt in je energielabel-E-huis, hoe groter de kans dat je je huis voor meer verkoopt.

Energielabel E en andere energielabels

De overheid beschouwt een energielabel E huis ten opzichte van andere energielabels als relatief onzuinig. De klasse Energielabel E is dan ook het op twee na het meest onzuinige energielabel. Energielabel E heeft een oranje kleur en behoort daarmee tot de groep ‘rode’ energielabels. Alleen energielabel F en G zijn minder energiezuinige labels.

In Nederland hebben steeds meer huizen minimaal energielabel C. Op dit moment heeft al meer dan 50% een energielabel C. De overheid stuurt steeds meer op minimaal energielabel C aan. Voor kantoorpanden van minimaal 100M2 groot is het vanaf 2023 vereist om een energielabel C te behalen.

Deel deze pagina

Lees meer over energie