Energielabel E, is dat oké?

Energielabel E is het eerste energielabel in de reeks ‘rode’ energielabels en wordt toegekend aan minder energiezuinige woningen. Is energielabel E toch een beetje oké? Hoe verhoudt dit energielabel zich tot de andere energielabels? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.

Energielabel E brengt relatief veel kosten met zich mee

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een huis met energielabel E brengt over het algemeen meer energiekosten dan noodzakelijk met zich mee. In een huis met energielabel E wordt namelijk relatief veel energie verspild. Dit komt bijvoorbeeld door slechte isolatie, waardoor je meer moet stoken om het comfortabel warm in huis te krijgen. Of dit is het gevolg van een verouderde cv-ketel die niet meer efficiënt werkt. Het is zonde om deze energie te verspillen. Hiermee stoot je namelijk meer CO2 uit dan nodig. En dat is dan weer slecht voor het milieu. Daarnaast betaalt je door een hoger energieverbruik ook meer aan energiekosten.

Energielabel-E-huis: energiezuinige maatregelen

In een energielabel-E-huis zijn waarschijnlijk relatief weinig maatregelen genomen om het huis energiezuiniger te maken. Hierdoor merk je waarschijnlijk snel de voordelen van energiezuinige maatregelen. Zo is bijvoorbeeld aannemlijk dat een energielabel-E-huis nog niet goed geïssoleerd is. Door spouwmuurisolatie en/of dakisolatie aan te laten brengen, bespaar je op stookkosten en blijft het langer warm bij je in huis. Goed voor jouw portemonnee en een comfortabeler huis. Dat is een mooi resultaat, toch?

Welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen, verschilt per huishouden. Voor een op maat gemaakt advies maak je de test op verbeterjehuis.nl. Na afloop ontvang je direct gratis advies over energiebesparende maatregelen voor jouw huis.

Wist je dat...?

Wist je dat een huis met een groen energielabel gemiddeld voor een hogere prijs wordt verkocht? Het verschil tussen een energielabel A of B huis ten opzichte van een energielabel F of G woning kan oplopen tot wel €6.000. Door meer energiebesparende maatregelen te nemen in jouw energielabel-E-huis, verhoog je de waarschijnljikheid dat jouw huis voor meer verkocht kan worden.

Energielabel E en andere energielabels

Energielabel E wordt ten opzichte van andere energielabels als relatief onzuinig beschouwd. Energielabel E is dan ook het op twee na meest onzuinige energielabel. Energielabel E heeft een oranje kleur en behoort daarmee tot de groep ‘rode’ energielabels. Alleen energielabel F en G zijn minder energiezuinige labels.

Over het algemeen wordt het in Nederland steeds normaler om naar minimaal energielabel C te streven. Op dit moment heeft al meer dan 50% van de woonhuizen in Nederland een energielabel C. Ook vanuit de overheid wordt steeds meer op minimaal energielabel C aangestuurd. Zo is het bijvoorbeeld vanaf 2023 voor kantoorpanden van minimaal 100Mgroot een energielabel C te behalen. Gezien dit alles is energielabel E dus misschien toch wat minder óke. Om persoonlijke voordelen te behalen en vanuit milieu-overwegingen, is het beter om naar een zuiniger energielabel te streven.

Interessant artikel?