Energielabel E nodigt uit om maatregelen te nemen

Energielabel E wil zeggen dat je huis niet erg energiezuinig is. Mogelijk heb je een hoge energierekening. En moet je meer stoken om het comfortabel warm in huis te krijgen. We inspireren je graag om te besparen.

Wat betekent energielabel E?

Een huis met energielabel E kost je over het algemeen meer aan energiekosten dan een huis met een hoger energielabel. In een huis met energielabel E verbruik je namelijk relatief veel energie. Dat is dus slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je stoot namelijk meer CO2 uit dan nodig. Misschien komt het door slechte isolatie, waardoor je meer moet stoken om het comfortabel warm in huis te krijgen. Of je hebt een verouderde cv-ketel die niet meer efficiënt werkt.

Je verbruikt meer energie per vierkante meter

Ga je een definitief energielabel aanvragen of heeft je nieuwe huis die? Een energiedeskundige rekent uit hoeveel fossiele energie per vierkante meter woonoppervlak je huis gebruikt. Daar komt een waarde uit in kWh per m2 per jaar. Bij een energieverbruik tussen de 290,01 en 335 kWh per m2 per jaar krijgt je huis energielabel E. Dat kost misschien wel 1,5 keer meer aan energie dan bij energielabel C. Met een waarde tussen 190,01 en 250 kWh/m2 per jaar krijgt je huis namelijk energielabel C.

 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Je energielabel E huis verbeteren met energiezuinige maatregelen

Je kunt in en om je energielabel-E-huis verschillende maatregelen nemen om het energiezuiniger te maken. Energiezuinige maatregelen zijn niet alleen goed voor je portemonnee: het is ook beter voor je leefomgeving. Als je minder energie verbruikt, zet je een stapje richting fossielvrij leven. Er zijn verschillende manieren om het energielabel van je huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, als je woning dat nog niet heeft.

Wat kun je verbeteren in je energielabel E appartement of huurwoning?

Welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen, verschilt per huishouden. Ben je huurder, dan is het aan de eigenaar of VvE om te investeren. Toch kun je zelf binnenshuis ook al kleine maar effectieve maatregelen nemen. Zoals radiatorfolie of radiatorventilatoren.

We adviseren je om onze Duurzaam Wonen Check te doen. Lees er meer over op onze pagina over gratis bespaaradvies op maat. Daar vind je nog meer inspiratie en mogelijkheden voor persoonlijk advies, zoals de Energiescan. Of doe de test op verbeterjehuis.nl.

Energie besparen loont

Wist je dat je als eigenaar je huis met energielabel A of B gemiddeld voor een hogere prijs kan verkopen? Dat kan tot een paar duizend euro's meer zijn dan een vergelijkbaar huis met energielabel F of G. Energiebesparende maatregelen nemen helpt dus. Je vergroot de kans om je huis voor een hoger bedrag én sneller te verkopen.

Wat is mijn energielabel

Je draagt bij aan ons doel

Wij hebben een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Alleen al door klant bij ons te blijven, draag je bij aan ons doel. We zijn vastberaden om het verschil te maken. Daarom werken we samen met de industrie, de overheid, andere bedrijven én met jou.

Zo bereiken we ons doel

Energielabel E is minder zuinig dan de meeste andere energielabels

De overheid beschouwt een energielabel E huis ten opzichte van andere energielabels dus als relatief onzuinig. De klasse Energielabel E is dan ook het op twee na het meest onzuinige energielabel. Energielabel E heeft een oranje kleur en behoort daarmee tot de groep ‘rode’ energielabels. Alleen energielabel F en G zijn minder energiezuinige labels.

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Deel deze pagina

Lees meer over gas, water en licht