Energielabel D: precies in het midden

Energielabel D ligt even dicht bij energielabel A als bij energielabel G. Daarmee is energielabel D het meest ‘gemiddelde’ label onder de energielabels. Zijn huizen met energielabel D ook nog energiezuinig, of vallen deze buiten de boot? En hoe kom je van energielabel D naar energielabel C, of misschien zelfs B? Wij leggen het je uit.

Een energielabel D huis? Ruimte voor verbetering

Een energielabel D huis behoort nog niet tot de minst energiezuinige groep labels, namelijk de ‘rode’ groep energielabels. Toch is er in een energielabel D huis waarschijnlijk genoeg ruimte voor energiebesparende verbeteringen. Wij denken dat het voor je voordelig is om deze energiebesparende maatregelen te nemen. Een huis dat energiezuinig is, brengt namelijk minder kosten met zich mee. Jouw energierekening daalt doordat je minder energie hoeft te verbruiken voor hetzelfde resultaat. Daarnaast blijkt een huis met een hoger energielabel ook nog eens voor meer verkocht te worden (bron: onderzoek van Tilburg Universiteit). In een energiezuinig huis ervaart je tot slot meer comfort. In zo’n huis heb je bijvoorbeeld minder last van tocht.

Hoe maak ik mijn energielabel D huis zuiniger?

Wij begrijpen dat het niet zo vanzelfsprekend is wat de beste manier is om te starten met het energiezuiniger maken van jouw huis. Met een aantal tips proberen wij je hier een handje bij te helpen.

Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld van typische energiebesparende maatregelen die vaak nog niet zijn toegepast in een energielabel D, E, F- of G woning. Door deze punten in huis aan te pakken, wordt jouw huis energiezuiniger. Op deze manier werk je naar een hoger energielabel toe.

Via deze site kan je een energietest invullen. Op basis van deze test ontvang je een schatting van het energielabel voor jouw huis. Daarnaast ontvang je direct een op maat gemaakt advies voor energiebesparende maatregelen bij jou in huis.

Wat betekent energielabel D?

Energielabel D is het meest gemiddelde label en behoort daarmee niet tot de groep labels die energiezuinige huizen representeren. Het label heeft de kleur geel gekregen en hoort dus ook niet bij de groep ‘rode’ energielabels. Energielabel D valt hier een beetje tussenin, maar is niet per se energiezuinig. Energielabel C lijkt dan ook in de praktijk steeds vaker de standaard te worden. Zo heeft 50% van de woonhuizen tegenwoordig een energielabel C of hoger toegekend gekregen. 

Interessant artikel?