1. Grootzakelijk
  2. Energiemarkt
  3. Actuele situatie energiemarkt

Lees alles over de effecten van de oorlog in Oekraïne op de energiemarkt

Wij houden u graag op de hoogte van de actuele situatie op de energiemarkt. Door de oorlog in Oekraïne blijven de energieprijzen op de groothandelsmarkt volatiel en hebben we te maken met sterke prijsfluctuaties. We volgen de ontwikkelingen op de energiemarkt daarom nauwlettend. Lees hier meer over de effecten van de oorlog in Oekraïne op de Europese en Nederlandse energiemarkt.

 

- laatste update: 11 januari 2022 -

Man achter beeldscherm in een kantoor omgeving

Tegemoetkoming voor energie-intensieve MKB bedrijven

Bedrijven, die voldoen aan de Europese mkb-definitie, zijn ingeschreven in het handelsregister en waarvan minimaal 7 procent van de omzet bestaat uit energiekosten, komen in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Deze regeling is een compensatie voor een deel van de gestegen energiekosten.

De regeling is (met terugwerkende kracht) van toepassing over het hele jaar 2023 en de laatste 2 maanden van 2022.

Energie besparen is belangrijker dan ooit tevoren

Nu de energieprijzen zo sterk zijn gestegen, loont het nog meer om uw energieverbruik te verlagen. Wilt u advies over het besparen op uw zakelijke energiekosten? Bel dan 020 892 00 75, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Of maak een afspraak met één van onze adviseurs.

Maak vrijblijvend een afspraak

Versneld naar een fossielvrije samenleving

Twee grote uitdagingen

In het kader van de oorlog in Oekraïne is de energieprijs en de voldoende beschikbaarheid van energie een heet hangijzer in de Europese samenleving. In april heeft de CEO van Vattenfall, Anna Borg, het energievraagstuk besproken met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Samen met vijf andere CEO's van de grootste energiebedrijven van Europa heeft Anna Borg onlangs twee bijeenkomsten gehad met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen benadrukte dat Europa op korte termijn twee grote uitdagingen heeft waar een oplossing voor moet moeten worden gevonden:

  • een zekere energievoorziening met minder afhankelijkheid van Russisch gas en
  • de verhoging van de energieprijzen voor de Europese consumenten.

De duidelijke conclusie is dat de transitie naar een fossielvrije samenleving in Europa moet worden versneld.

De drie manieren van Anna Borg

Anna Borg: "Er zijn drie manieren waardoor Europa minder afhankelijk kan worden van Russisch gas. De eerste oplossing is het aanbod en het vinden van gas uit andere landen, bijvoorbeeld LNG uit de VS. De tweede oplossing zijn veranderingen aan de vraagzijde van gas, bijvoorbeeld door een verbetering van het energierendement, de overgang naar andere alternatieven (elektrificatie, stadsverwarming enz.). De derde oplossing is het versnellen van de lokale productie van fossielvrije alternatieven, zoals windenergie."

Anna Borg is in gesprek met ...

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering