Uw eigen zonneakker als bron van inkomsten? Dit zijn de mogelijkheden.

Heeft uw bedrijf een terrein of weiland van minimaal tien hectare, dan zijn zonnepanelen voor u een mogelijkheid om CO2 te besparen en geld te verdienen aan de zon. Met zonnepanelen op uw land wekt u namelijk uw eigen duurzame elektriciteit op, want zodra de zonnepanelen liggen wekt u elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. En u kunt de energie die u opwekt tegen een vaste vergoeding leveren aan het landelijke elektriciteitsnet. We vertellen u graag alle voordelen van een eigen zonneakker.

De voordelen van uw eigen zonneakker

Met zonnepanelen op uw land wekt u uw eigen duurzame elektriciteit op, want zodra de zonnepanelen liggen wekt u elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. En u kunt de elektriciteit die u opwekt tegen een vaste vergoeding leveren aan het landelijke elektriciteitsnet .

Een vooraf bepaald vast rendement

Als u zonnepanelen op uw grond laat plaatsen, waarmee u zonlicht omzet in elektriciteit, behaalt u een vast en vooraf afgesproken rendement. Vrijwel risicoloos, als aanvulling op uw huidige inkomsten.

Vaste grondvergoeding per kwartaal/ jaar

U ontvangt een vaste, gegarandeerde grondvergoeding per kwartaal of jaar. De vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van het perceel, zoninstraling en mogelijkheden.

Wij dragen de verantwoordelijkheid

Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de bouw, het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de zonneakker. En daarnaast houden we o.a. de bodemgesteldheid onder de zonnepanelen zorgvuldig in de gaten.

Wat kunt u van ons verwachten?

Altijd in overleg

Een zonnepanelenproject is voor ons pas geslaagd als het meerwaarde oplevert voor alle partijen. Bij het ontwerp van een zonneakker kijken we vooral naar uw belang als grondeigenaar, maar ook naar de belangen van buren en andere (lokale) betrokkenen. In onderling overleg zoeken we steeds naar de beste oplossing, die zoveel mogelijk aansluit op het landschap.

Zo kijken we bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om schapen onder de panelen te laten grazen en maken we een op maat gemaakt plan voor de biodiversiteit, waarbij regen en zonlicht de bodem blijven bereiken.

Betrouwbare energiepartner

Wij zijn één van de grootste producenten en leveranciers van elektriciteit en warmte in Europa. En wij investeren in het opwekken van hernieuwbare energie. De voordelen van een samenwerking met Vattenfall zijn:

 • Bewezen track record in het ontwikkelen van grootschalige zonne-projecten
 • Van begin tot eind dezelfde partner
 • Volledige ontzorging: vanaf de ontwikkeling tot aan de exploitatie

Samen op uw grond (of water) energie opwekken

Een zonnepark aanleggen doen we graag samen met u. Veilig en verantwoord. Want als landeigenaar, bedrijf of energie­coöperatie wilt u dat alles goed geregeld wordt. Bij het inrichten van het zonnepark houden we rekening met uw belangen, maar ook met die van omwonenden en andere betrokkenen.

Bekijk onze aanpak

Voorbeelden van onze zonneakkers in Nederland

 • Haringvliet Zuid

  Bijzonderheden

  • Combinatie van wind, zon en batterijen op één netaansluiting
  • Gefinancierd uit eigen middelen
  • Goed voor 38 Mw (12.000 huishoudens)
  • In gebruik genomen in 2020
  115.000 zonnepanelen
 • Eemshaven

  Bijzonderheden:

  • Gebouwd op het terrein van de Magnum-centrale
  • Gefinancierd via crowdfunding
  • Goed voor 5,7 Mw (1.500 huishoudens)
  • In gebruik genomen in 2018
  18.000 zonnepanelen
 • Velsen

  Bijzonderheden:

  • Gebouwd op het terrein van de bestaande energiecentrale
  • Gefinancierd via crowdfunding
  • Goed voor 2,3 Mw (700 huishoudens)
  • In gebruik genomen in 2019
  7.300 zonnepanelen

Meerdere manieren om zonnepanelen te financieren

Keuze uit kopen of leasen

Welke keuze u maakt, hangt af van uw bedrijfssituatie en wensen. Wanneer u niet direct wil investeren? Dan kunt u ervoor kiezen om zonnepanelen financieel te leasen. Wilt u liever geen onderhoudskosten? Dan is operationele lease een mogelijkheid voor u, want hierin zijn de onderhoudskosten inbegrepen.

Bekijk welke manier het best bij u past

  Koop Operationele lease Financiële lease
Vanaf 250 panelen/ 500 m2 1.450 panelen/ 2.900 m2 1.450 panelen/ 2.900 m2
Financiering Zelf Niet zelf Niet zelf
Eigenaar U wordt eigenaar Vattenfall/ partner U wordt eigenaar
SDE++ subsidie Op uw naam Vattenfall/ partner Op uw naam
Looptijd n.v.t. 15 jaar 5, 10, 15 jaar
Onderhoud & monitoring Optioneel Inbegrepen Optioneel

Subsidieregeling voor zonnepanelen

De opwek van zonne-energie is dan wel gratis, de panelen zelf natuurlijk niet. Maar daar heeft de overheid iets op bedacht: de SDE++ subsidieregeling. Hiermee wordt het investeren in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker.

Lees alles over de SDE++ subsidie

Kies ook voor onze producten voor teruglevering

Wekken uw zonnepanelen meer energie op dan uw organisatie verbruikt? Dan verrekenen wij graag met u dit overschot aan zonne-energie. Met onze producten voor teruglevering bieden we u meerdere mogelijkheden.

Waarom kiezen voor Vattenfall?

Onze marktexperts helpen u bij het aanvragen van uw SDE++ subsidie. Ook denken we graag met u mee over hoe u het meeste voordeel kunt halen uit het plaatsen van zonnepanelen.

Volledige ontzorging

We hebben veel ervaring in het regelen van grootschalige zonneprojecten, van koop, huur tot lease

Integrale oplossingen

We helpen u bij het verduurzamen van uw energieverbruik en we komen met integrale oplossingen op maat.

Safety first

We zorgen dat we altijd voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en stellen hoge eisen aan onze toeleveranciers en installateurs

Wilt u een voorstel ontvangen?

Bel dan 020 892 01 80. Ons team van de Markt Expertise Desk kan u alles vertellen over de financiële voordelen en mogelijkheden van zonnepanelen voor uw bedrijf. U kunt hiervoor ook vrijblijvend een afspraak maken.

Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk


Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).