Uw eigen zonneakker als duurzame inkomstenbron? Dit zijn de mogelijkheden.

Heeft uw bedrijf een terrein of weiland van minimaal tien hectare, dan zijn zonnepanelen voor op land voor u een mogelijkheid om geld te verdienen aan de zon. We vertellen u graag welke voordelen een eigen zonneakker u biedt. Of download gewoon onze brochure.

Duurzaam en zekerheid over uw inkomsten

Het is onzeker in welke mate agrarische wet- en regelgeving de komende jaren van invloed zal zijn op uw bedrijf. Een zonneakker geeft u dan meer zekerheid. Door zonnepanelen op uw grond te plaatsen, realiseert u een vaste inkomstenbron én een duurzame toekomst.

Een vooraf bepaald vast rendement

Als u zonnepanelen op uw grond laat plaatsen, behaalt u een vast en vooraf afgesproken rendement. Geheel risicoloos, als aanvulling op uw huidige inkomsten­stroom. Hiervoor hoeft u zelf niets extra’s te doen.

Vaste grondvergoeding per kwartaal/ jaar

U ontvangt een vaste, gegarandeerde grondvergoeding per kwartaal of jaar. De vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van het perceel, zoninstraling en mogelijkheden.

Wij dragen alle projectrisico's

Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de bouw, het beheer, het onderhoud en de exploitatie van een zonneakker. Daarnaast verzorgen we voor u de bouwfinanciering en houden we de bodemgesteldheid onder de zonnepanelen zorgvuldig in de gaten.

Wat kunt u van ons verwachten?

Altijd in overleg

Een zonnepanelenproject is pas geslaagd als het meerwaarde oplevert voor alle partijen. Bij het ontwerp van een zonneakker kijken we vooral naar uw belang als grondeigenaar, maar ook naar de belangen van buren en andere (lokale) betrokkenen. In onderling overleg zoeken we steeds naar de beste oplossing, die zoveel mogelijk aansluit op het landschap.

Zo kijken we bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om schapen onder de panelen te laten grazen en maken we een op maat gemaakt plan voor de biodiversiteit, waarbij regen en zonlicht de bodem blijven bereiken.

Betrouwbare energiepartner

Wij zijn één van Europa's grootste producenten en retailers van elektriciteit en warmte. En wij investeren fors in het opwekken van hernieuwbare energie. De voordelen van een samenwerking met Vattenfall zijn:

 • Bewezen track record in het ontwikkelen van duurzame energie
 • Van begin tot eind dezelfde partner
 • Volledige ontzorging: vanaf ontwikkeling tot aan exploitatie

Samen op uw grond of water energie opwekken

Met zonnepanelen bespaart u op de energierekening en tegelijk verduurzaamt u uw bedrijf. Dat doen we graag samen met u. Veilig en verantwoord. Want als landeigenaar, bedrijf of energie­coöperatie wilt u dat het goed geregeld is. 

Bekijk onze aanpak

Voorbeelden van onze zonneakkers in Nederland

 • Haringvliet Zuid

  Bijzonderheden

  • Combinatie van wind, zon en batterijen op één netaansluiting
  • Gefinancierd uit eigen middelen
  • Goed voor 38 Mw (12.000 huishoudens)
  • In gebruik genomen in 2020
  115.000 zonnepanelen
 • Eemshaven

  Bijzonderheden:

  • Gebouwd op het terrein van de Magnum-centrale
  • Gefinancierd via crowdfunding
  • Goed voor 5,7 Mw (1.500 huishoudens)
  • In gebruik genomen in 2018
  18.000 zonnepanelen
 • Velsen

  Bijzonderheden:

  • Gebouwd op het terrein van de bestaande energiecentrale
  • Gefinancierd via crowdfunding
  • Goed voor 2,3 Mw (700 huishoudens)
  • In gebruik genomen in 2019
  7.300 zonnepanelen

Meerdere manieren om zonnepanelen te financieren

Keuze uit kopen of leasen

Welke keuze u maakt, hangt af van uw bedrijfssituatie en wensen. Wanneer u niet direct wil investeren? Dan kunt u ervoor kiezen om zonnepanelen financieel te leasen. Wilt u liever geen onderhoudskosten? Dan is operationele lease een mogelijkheid voor u, want hierin zijn de onderhoudskosten inbegrepen.

Bekijk welke manier het best bij u past

  Koop Operationele lease Financiële lease
Vanaf 250 panelen/ 500 m2 1.450 panelen/ 2.900 m2 1.450 panelen/ 2.900 m2
Financiering Zelf Niet zelf Niet zelf
Eigenaar U wordt eigenaar Vattenfall/ partner U wordt eigenaar
SDE++ subsidie Op uw naam Vattenfall/ partner Op uw naam
Looptijd n.v.t. 15 jaar 5, 10, 15 jaar
Onderhoud & monitoring Optioneel Inbegrepen Optioneel

Subsidie voor uw investering

De opwek van zonne-energie is dan wel gratis, de panelen zelf natuurlijk niet. Maar daar heeft de overheid iets op bedacht: de SDE++ subsidie. Hiermee is het investeren in zonnepanelen voor (groot)zakelijk gebruik een stuk aantrekkelijker.

Lees alles over de SDE++ subsidie

Kies ook voor onze producten voor teruglevering

Wekken uw zonnepanelen meer energie op dan uw organisatie verbruikt? Dan verrekenen wij graag met u dit overschot aan zonne-energie. Met onze producten voor teruglevering bieden we u meerdere mogelijkheden.

Waarom u moet kiezen voor Vattenfall

Onze marktexperts helpen u bij het aanvragen van uw SDE++ subsidie. Ook denken we graag met u mee over hoe u kunt verdienen aan uw zonnepanelen. Maar wat krijgt u dan precies?

Volledige ontzorging

We hebben veel ervaring in het regelen van grootschalige zonnedaken, van koop, huur tot lease

Duurzame partner

We helpen uw totale energieverbruik te verduurzamen en we komen met integrale oplossingen op maat

Safety first

We zorgen dat we altijd voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en stellen hoge eisen aan onze toeleveranciers en installateurs

Wilt u een voorstel ontvangen?

Bel dan 020 892 01 80. Ons team van de Markt Expertise Desk kan u alles vertellen over de financiële voordelen en mogelijkheden van zonnepanelen voor uw bedrijf. U kunt hiervoor ook vrijblijvend een afspraak maken.

Maak een afspraak

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk

Bel 020 892 01 80 (van 9.00 tot 17.00 uur)

Stroometiket 2022

In het stroometiket van 2022 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2022

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall heeft na 2021 en 2022 ook in 2023 de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

 EcoVadis platinum 2021Platinum 2022EcoVadis 2023

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).