1. Grootzakelijk
 2. Energiemarkt

Hoe de energiemarkt in elkaar zit en waar u op moet letten

Het is sinds de liberalisering van de energiemarkt voor bedrijven makkelijker geworden om binnen Europa energie te verhan­delen en te transporteren. Dankzij de vrije energiemarkt hebben zowel consumenten als bedrijven veel meer keuzevrijheid gekregen. Niet alleen tussen de verschillende aanbieders, maar ook tussen de diverse producten en diensten. Wij leggen u uit hoe de energiemarkt in elkaar zit en waar u op moet letten bij het maken van uw keuzes.

Inzicht in de Nederlandse energiemarkt

Iedereen heeft dagelijks met energie te maken. U als zakelijke gebruiker ervan en wij als verkoper en producent. Voor iedereen die er beroepsmatig mee bezig is, vertellen we hoe de Nederlandse energiemarkt werkt, hoe de prijs van energie tot stand komt en hoe u hierin voor uw bedrijf of organisatie de juiste keuzes maakt.

Vraag het de Markt Expertise Desk

De energiemarkt is altijd in beweging. Daarom is het belangrijk om de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden. Ons team van marktexperts doet dit continu en weet daardoor precies wat er speelt. Wij helpen u slimmer en duurzamer om te gaan met energie.

Bekijk wat wij voor u kunnen doen

Energie Update van 6 sept. 2022

Onlangs heeft de Markt Expertise Desk van Vattenfall een online kennissessie georganiseerd over de recente ontwikkelingen op de energiemarkt. Bekijk de online sessie terug en kom alles te weten over de recente ontwikkelingen van de energieprijzen.

Wilt u de energiemarkt beter begrijpen?

Speciaal voor u hebben we de belangrijkste energietermen op een rij gezet. Zo begrijpt u precies hoe de Nederlandse energiemarkt in elkaar zit.

Bekijk de 50 niet-te-missen energietermen

Hoe komt de prijs van elektriciteit tot stand?

Elektriciteit kan nog niet efficiënt worden opgeslagen. Dat betekent dat vraag en aanbod altijd in balans moeten zijn en de prijs van elektriciteit direct afhankelijk is van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Hierdoor zijn er meerdere factoren die bepalen hoeveel u als gebruiker per kWh of MWh betaalt.

Een vast en variabel deel

De prijs van elektriciteit bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is het grootst. Twee derde van de kosten op uw factuur zijn energie­belastingen, zoals EB en ODE. Het variabele deel is echter het interessantst, omdat dit de fluctuaties in de prijs bepaalt. En daar heeft u invloed op.

Het variabele deel van de elektriciteitsprijs bestaat uit drie componenten:

 1. De marktprijs

  Vraag en aanbod bepalen de prijs van elektriciteit. In Nederland komt de marktprijs tot stand op verschillende markten. OTC, EPEX en ICE Endex zijn de bekendste dag- en termijnmarkten. 

 2. Profielkosten

  Afhankelijk van uw verbruiksprofiel berekent uw energieleverancier een profielopslag. Deze is hoger als u voornamelijk in de piekuren energie gebruikt en lager als uw verbruik voornamelijk in de daluren plaatsvindt. 

 3. Onbalanskosten

  Energieleveranciers kopen elektriciteit in op basis van het totale verwachte verbruik. Door onbalanskosten in rekening te brengen, stimuleert TenneT gebruikers om het verwachte verbruik zo goed mogelijk in te schatten.

 

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een energiescan op locatie, met een bespaarplan op maat

 • Ondersteuning bij uw duurzaamheidsambities, van advies en subsidie­aanvraag tot installatie