Grote en kleine (laad)oplossingen om zakelijk elektrisch rijden mogelijk te maken
Vattenfall biedt alle soorten zakelijke laadoplossingen aan voor particulieren, bedrijven en overheden. Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk om zakelijk elektrisch te rijden en te laden. U kunt voor alle soorten laadoplossingen bij ons terecht: van individuele laadstations tot grote series van aaneengesloten stations. Ook is het mogelijk de gehele laadinfrastructuur bij ons onder te brengen. Met onze Power-as-a-Service bieden wij u een complete end-to-end service wanneer u overstapt naar een batterij-aangedreven wagenpark.
Zakelijk elektrisch rijden is nog volop in ontwikkeling
Green Deal Elektrisch Vervoer
Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt snel toe. Eind 2016 werd de 100.000e elektrische personenauto geregistreerd. Inmiddels zijn er bijna 350.000 elektrische personenauto's in ons land geregistreerd, waarmee het aandeel 'elektrisch' in ons land op 3,73 procent uitkomt.
En de ontwikkelingen in elektrisch vervoer gaan door. Het doel van de Green Deal Elektrisch Vervoer (18 partijen waaronder de ANWB, Bovag en Rijksoverheid) is alle acties op het terrein van elektrisch vervoer te bundelen en daarmee de elektrificatie van het (weg)verkeer te versnellen. Er moeten steeds meer volledig elektrisch auto’s worden verkocht. Voor 2020 was de doelstelling 10%, voor 2025 is dat 15% van het totaal aantal verkochte auto’s. Een groot deel van die groei zal komen van zakelijk gebruikte auto’s.
Proeftuin Slimme laadpleinen
Door de ambitie om de elektrificatie van het (weg)verkeer te versnellen ontstaat er een grote behoefte aan oplaadpunten. Eén van de manieren om deze laadbehoefte snel en efficiënt te realiseren is het aanleggen van laadpleinen.
Met de Proeftuin Slimme Laadpleinen worden er op 46 plekken door het hele land (in 19 gemeenten) laadpleinen gerealiseerd. Kennisdeling is een belangrijk uitgangspunt van een proeftuin. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met subsidies voor proeftuinen bereiken dat de laadtechniek verder wordt ontwikkeld en aantrekkelijk wordt gemaakt voor alle deelnemende partijen. Deelnemende gemeenten kunnen van elkaar leren door de opgedane kennis openbaar te maken, zodat ook alle andere gemeenten in Nederland ervan kunnen profiteren. Het project eindigde eind 2022.
Voor alle soorten laadoplossingen
U kunt voor alle soorten laadoplossingen bij ons terecht: van individuele laadstations tot de volledige installatie en administratie van uw laadinfrastructuur. Wij adviseren u graag welke laadoplossing het best bij uw bedrijf past. U bepaalt immers zelf wie de elektrische auto gratis bij u mag opladen en wie er betaalt.
We zitten dagelijks aan tafel met ondernemers om samen met hen de best passende laadoplossing te bepalen. Maar ook om misvattingen uit de wereld te helpen.
Bekijk de drie grootste misvattingen over laadpalen:
Al die auto’s die stroom staan te slurpen – daarvoor moet wel een flinke aansluiting nodig zijn. Niets is minder waar: er zijn verschillende manieren waarop u slim kunt omgaan met de beschikbare stroom. Zo zorgt dynamisch laden ervoor dat er afwisselend geladen wordt. Als de vraag groot is, laden auto’s automatisch tijdelijk iets minder snel, of worden ze afwisselend kort in de wacht geplaatst. Zo is uw huidige vermogen vaak voldoende en verzwaring niet nodig.
Er dient zich bovendien een nieuwe oplossing aan, waarbij een batterij wordt gebruikt om zelf opgewekte zonne-energie tijdelijk op te slaan. Wanneer de prijs in de markt hoog is, kunt u elektriciteit terugleveren aan het energiebedrijf. Is de prijs laag of zijn er veel auto’s aan het laden? Dan gebruikt u de stroom voor de laadpunten. De investering in een grotere aansluiting is daarom niet nodig.
Laadpunten zijn er al vanaf € 659 (exclusief btw). Een kleine investering als u kijkt naar de voordelen, zoals gastvrijheid voor uw gasten en medewerkers. Daarbij komt dat u per geladen kilowattuur een vaste vergoeding voor het gebruik van uw laadpunt ontvangt. Gemiddeld gezien verdient u hiermee het laadpunt binnen vijf jaar terug.
Dat is niet het geval wanneer u kiest voor een partij die alles voor u regelt: hierdoor wordt het slechts een kwestie van aanvragen, schouwen en plaatsen. De periode van aanvraag tot plaatsing duurt vaak zo’n twee tot vier weken. Een laadpunt is in een dag geplaatst, dus u heeft er op uw locatie weinig last van.
Voordeel halen uit uw eigen laadpunten
Verdienen aan laadpalen
Een aantal laadpunten bij uw bedrijf geeft u een duurzame en gastvrije uitstraling. Maar ook financieel gezien is investeren in laadpalen een goed idee. De investering verdient zich namelijk redelijk snel terug. De gebruiker van het laadpunt betaalt via zijn of haar pasje een bedrag per kWh, dat een aantal cent boven de werkelijke kosten ligt.
Op dit moment kost het nog vijf à zes jaar om de investering terug te verdienen, maar de steeds verder gaande innovaties maken de terugverdientijd steeds korter. Wilt of kunt u niet zelf investeren? U kunt laadpunten ook leasen voor een vast bedrag per maand. Ook zijn er bedrijven die een deel van de investering kunnen doen op locaties waar veel geladen wordt, zoals VvE’s en hotels.
Voordeel met een batterij
Een interessante optie is het koppelen van zelf opgewekte energie aan uw laadpunten. Energie die u zelf opwekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, wordt dan opgeslagen in een batterij. De energie van die batterij voorziet de laadpalen van energie als er auto’s op aangesloten zijn.
Ook is het mogelijk om in te spelen op de prijs van elektriciteit in de markt. Als de prijs hoog is, levert u terug aan het net. Als de prijs laag is, kunt u uw batterij opladen vanuit het net. Of energie gebruiken die u opwekt via zonnepanelen en normaal gezien zou terugleveren. Bijkomend voordeel is dat u geen grotere energieaansluiting nodig heeft voor uw laadpalen. De batterij vormt de buffer die u nodig hebt.
Ook interessant voor u?
Wij werken aan fossiele vrijheid
De Markt Expertise Desk staat voor u klaar
Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte.
Bel 020 892 01 80 (van 9.00 tot 17.00 uur)
Stroometiket 2022
In het stroometiket van 2022 ziet u met welke energiebronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Platinum status voor Vattenfall
Vattenfall heeft na 2021 en 2022 ook in 2023 de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.
Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).