MarktRappodcast: Beluister de podcast en blijf op de hoogte

Naast ons wekelijkse MarktRapport en onze online EnergieUpdates, houden we u ook graag op de hoogte van de ontwikkeling van de energiemarkt via onze maandelijkse podcast: de MarktRappodcast. Onze marktexperts gaan hierin dieper in op de gebeurtenissen op de energiemarkten, analyseren specifieke markt­ontwikkelingen en delen hun verwachtingen voor de komende maand.

Luister de podcast

In deze tiende podcast van het jaar zitten Rick Marsman (energiemarkt-expert) en Jocco Nieuwenhuis (sectormanager industrie, transport & opslag) aan tafel. Naast het gebruikelijke bespreken van de marktontwikkelingen, wordt in deze aflevering ingegaan op de uitdagingen waar de industriesector voor staat als het gaat om het realiseren van de klimaatdoelen. Wat heeft de sector al gedaan en wat moet het nog doen om alsnog de CO2-uitstoot te reduceren. Dat geldt overigens niet alleen voor de industrie, maar ook voor bijvoorbeeld datacenters. Met de opkomst van AI (Artificial Intelligence) neemt de activiteit van datacenters toe en daarmee ook het gebruik van energie. Het was één van de belangrijke onderwerpen die werd besproken tijdens de Dutch Green Data Center Conference dat onlangs plaatsvond. Rick was één van de sprekers en vertelt hierover. Vooralsnog zijn de verschillende rapporten die over de klimaatdoelen zijn verschenen (in zowel Nederland als bij de VN) niet positief. In de podcast bespreken we de gevolgen hiervan.

U hoort (of leest) het in deze 22:59 minuten durende aflevering van de MarktRappodcast. Deze podcast is o.a. op Spotify terug te vinden.

Agenda

Op woensdag 27 november organiseert kennispartner Lean & Green het jaarlijkse Lean & Green Summit. Deze keer in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Wilt u meer informatie of u aanmelden? Kijk dan op SUMMIT 2024 - Lean & Green.

Heeft u vragen?

Heeft u een vraag over de energiemarkt of over energie in het algemeen? Mail deze dan naar podcast@vattenfall.nl. We behandelen uw vraag graag in een volgende podcast!

Lees de podcast

Dit is MarktRappodcast, de maandelijkse podcast van Vattenfall. In deze podcast bespreken marktexperts de belangrijkste trends en ontwikkelingen op de energiemarkt van de afgelopen maand. En kijken ze alvast vooruit naar de komende maand. Welkom bij weer een nieuwe aflevering van de MarktRappodcast.

Peter: We zijn inmiddels aanbeland bij de podcast nummer 10, waarin we terugkijken op de maand oktober. Een maand waarin officieel het stookseizoen ook begint. We zullen het daar zo zeker nog over hebben. Vandaag zijn bij mij twee marktexperts aangeschoven. Dat zijn deze keer Rick Marsman van de Markt Expertise Desk. U heeft hem al verschillende keren ook al in de podcast gehoord. Welkom Rick.

Rick: Ja, hallo Peter.

Peter: Rick ja ik gaf het al even in de introductie aan. Het stookseizoen is officieel begonnen. Dat betekent dat we dan weer meer gas gaan gebruiken. Nu zagen we de afgelopen weken de prijs van gas behoorlijk op en neer gaan. Terwijl dat nog niet heel extreem koud is. Ja en het stookseizoen is eigenlijk net begonnen. Kan je misschien eerst even kort uitleggen, wat is het stookseizoen? Maar wat is de reden van die schommeling op de gasmarkt van de afgelopen weken?

Rick: Ja, het stookseizoen betekent eigenlijk gewoon, het wordt kouder dus de verwarming gaat aan. Dus het gasjaar begint dan ook altijd per 1 oktober voor op de gasmarkt. En dan wordt er meer gas gevraagd door huishoudens, maar ook andere partijen die gewoon meer gas nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken. Kijk je naar die schommelingen, dan heeft het natuurlijk ook nog steeds te maken met de geopolitieke spanningen in het oosten van Europa, maar ook natuurlijk in het Midden-Oosten.

Maar kijk je naar de ontwikkeling op de gasmarkt van de afgelopen maand, dan zag je bijvoorbeeld wel dat Nederland echt een uitzondering was op de rest van Europa. In de rest van Europa werden de gasopslagen netto nog gevuld. Kwamen ongeveer op 95% uit. In Nederland zijn we juist iets lager uitgekomen dan begin oktober. Ongeveer rond de 89%. En dat heeft ermee te maken dat we al met al minder gas uit Noorwegen haalden. Ongeveer 40%. Ook minder LNG. Iets van 30%. En bij Noorwegen ook natuurlijk 40%. Dus netto zorgde dat ervoor dat we de gasopslagen nodig hadden. Wel is het zo dat als je in Nederland kijkt... dat we netto nog steeds een exporterend land waren. Met name naar Duitsland toe. Dus ik zou ook een soort van kunnen zeggen dat er vanuit Duitsland gas is gegaan wat dan daar weer in de opslag is gegaan. Als je een beetje indirect kijkt.

Nou ja, en dan heb je verder nog als je een beetje kijkt naar de elektriciteitsmarkt opwek, dan zag je wel in de vijf grootste Europese landen ... dus dat is met name Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk en Italië. Dat daar meer fossiele opwek nodig was dan in de maand september. Maar nog steeds wel minder dan vorig jaar in dezelfde maand. En dat heeft ook mee te maken dat we minder duurzame opwek hadden met wind. Dus dat speelde in oktober. Maar ook eigenlijk, we zitten nu alweer in november. En dan zie je dat ook alweer terugkomen. Duurzame opwek.

Peter: Nou, dank je wel Rick. Deze maand hebben we ook iemand anders aan tafel die u nog niet eerder heeft gehoord in de podcast. Dat is mijn collega Jocco Nieuwenhuis. Jocco, welkom.

Jocco: Dank je wel.

Peter: Jocco, jij bent manager voor de sectoren industrie, transport en opslag. Kan je misschien kort uitleggen wat die functie inhoudt?

Jocco: Jazeker. Allereerst goed om misschien uit te leggen dat we binnen Vattenfall Zakelijke Markt werken met verschillende sectoren. De gebouwde omgeving, agri, dus met name de glastuinbouw, industrie en transport en opslag. En voor die specifieke sectoren ontwikkelen we waardeproposities, die aansluiten bij de wensen van deze doelgroep. Mijn verantwoordelijkheid is die voor de sectoren industrie, transport en opslag. Beide sectoren leveren forse bijdrage aan de CO2-uitstoot. En voor ons allemaal een belangrijke uitdaging om die CO2-emissie flink te reduceren.

Peter: Ja, dank je wel voor de toelichting, Jocco. We gaan er zo nogal uitgebreider op in, wat die uitdagingen zijn en wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat sectoren hun bijdrage aan de klimaatdoelen ook daadwerkelijk leveren. Maar zoals gebruikelijk begin ik even met de belangrijkste ontwikkeling op de energiemarkt in de afgelopen maand. Wat viel jullie deze maand op? Jocco, mag ik bij jou beginnen? Wat viel jou op?

Jocco: Nou, wat mij opviel, kijk, er is mij heel veel opgevallen, maar laat ik er eentje uitpikken. In de afgelopen maand zijn er natuurlijk veel rapporten en uitkomsten van onderzoeken gepubliceerd en deze geven niet een heel positief beeld. Elk onderzoek geeft eigenlijk aan dat er een discrepantie lijkt te zitten tussen het behalen van de decarbonisatie doelstellingen en de concurrentiepositie van Nederland, maar ook van Europa. In Nederland komt dit met name door een stukje governance, trage regelgeving, een stukje innovatiekracht en hoeverre we daarin uitgedaagd worden, en de afhankelijkheden van een beperkt aantal toeleveranciers.

Peter: Ja, wat bedoel je precies met afhankelijkheden van een beperkt aantal toeleveranciers?

Jocco: Dan moet je denken aan het feit dat de aanvoer van grondstoffen soms complex is, onder andere doordat andere werelddelen de supply chain eigenlijk kapen. Maar ook toeleveranciers hebben vaker uitdagingen met het behalen van de kwaliteit. Zo zie je bijvoorbeeld in de auto-industrie dat de vertraging zit in de productie. Omdat halffabricaten niet voldoen aan de gestelde eisen. En ze natuurlijk wel veilige auto's de weg op willen sturen.

Peter: Ja, dankjewel Jocco. En Rick, wat viel jou deze maand op?

Rick: Ja, eigenlijk waren dat dit keer wel twee dingen.

Peter: Oké, dat mag.

Rick: Ja, vooruit. En dan is het ook een beetje vals spelen, want het gaat natuurlijk om de maand november waar ik het dan over heb. Je zag in de eerste week van november, echt op woensdag, extreem hoge spotprijzen rond 5 uur, 6 uur ‘s avonds. In Nederland tikte die 550 euro per megawattuur aan. En in Duitsland zelfs op hetzelfde moment 880 euro per megawattuur. Nou ja, dat zijn prijzen die we sinds de energiecrisis in 2020 eigenlijk niet gezien hebben voor een uur. En dat had allemaal mee te maken dat er gewoon bijna geen wind was. En dus ook geen zon, want het werd donker. Dus toen zag je dus dat alles centrales bijgesprongen moest worden. Dus ook centrales die gestookt worden op olie, die in Duitsland aangezet werden om de vraag van elektriciteit te kunnen voorzien. En dat zag je, terwijl ook nog eens de industrie op datzelfde moment wat minder vraag had was een kleine meevaller. Maar dan zie je dus wat er kan gebeuren als er geen duurzame opwek is. Dan kunnen die spotprijzen hard omhoog. Nou ja, verder. Ik was vorige week ook op het Dutch Green Data Center Conferentie. En daar was ook wel een belangrijk rapport wat vaak terugkwam. Dat was een rapport van McKinsey. dat de data centers in Europa door AI drie keer zoveel elektriciteit gaan verbruiken rond 2030. Nou ja, dat is ongeveer, als ik het goed heb, gaan ze dan van iets van 5 naar 8 procent van de elektriciteitsvraag in Europa.

Peter: Interessant trouwens, want jij was op die conferentie, waren er nog meer punten die interessant zijn om nu nog even te delen?

Rick: Ja, ik mocht deelnemen aan een paneldiscussie. En dan merkte je al dat het belangrijk was. Hoe wordt een datacenter onderdeel van het ecosysteem? En voor hun is waar vroeger ze zo liefst zo dicht mogelijk bij de belangrijkste kabels wilden zitten. Op belangrijkste locaties zoals Amsterdam. Worden nu ook andere dingen belangrijker. Het beschikbaar zijn van elektriciteit op een plek. Het is in één keer een veel dynamischer spel. Ook voor die sector. Van waar zet ik mijn datacenter neer? Hoe en wat heb ik allemaal nodig? En hoe kan ik ook iets terug doen voor mijn omgeving? Omdat dat datacenter daar dan komt.

Peter: Ja, bedankt Rick. Dat is interessant om te horen. Want Jocco, dat is natuurlijk jouw sector. Daar ben jij verantwoordelijk voor, datacenterbranche. Ja, Rick geeft dat al even aan. Er zijn verschillende rapporten die aangeven dat het energieverbruik van datacenters gaat verdubbelen. En in Amerika leidt dat er zelfs toe dat kolen en gascentrales die al gestopt waren, dat die weer operationeel worden om die datacenters te kunnen voorzien van voldoende elektriciteit. Hoe zie jij die gevolgen voor de energievoorziening van die sector, in Nederland dan specifiek?

Jocco: Ja kijk, zoals ik al aangeef, de verschillende datacenters hebben meer rekenkracht nodig om met AI overweg te kunnen. Maar ook de infrastructuur binnen zo'n datacenter zelf moet veranderen, waar ook weer energie voor nodig is om die modules te maken. Denk aan koelsystemen, service switches, vier keer zoveel glasvezel, grotere bovengrondse kabelgoten. En dat is wel grappig, want het is eigenlijk ook november, wat Rick net ook zei. Dus november is ook wel een interessante maand. TNO en NRG Pallas hebben net een onderzoek, of de uitkomsten van een onderzoek gepubliceerd. En wat je merkt is, de roep om kernenergie wordt luider, omdat je eigenlijk je baseload vanuit gascentrales, kolencentrales, moet je op een of andere manier vervangen. En die hebben aangegeven dat er in Nederland ruimte is voor dertien kleinere kerncentrales. En je merkt ook dat het huidige kabinet, maar zelfs ook de oppositie daar voorstander van is. En met zelfs bedoel ik niet dat ik er heel erg verbaasd over ben. Maar je merkt dus wel dat er een enorme toename is van elektriciteitsbehoeften. En we met elkaar op zoek moeten gaan hoe we daar tot betrouwbare leveranties kunnen komen. Ja. tot betrouwbare leveranties kunnen komen.

Peter: Ja, ja we hebben het hier dan vooral over elektriciteit nu we toch bij jou zijn Jocco, als het gaat over we willen te voorkeur ook in een podcast over had met met Alexander van Ofwegen als het gaat over de industrie sector en andere sector die onder jouw verantwoordelijkheid valt,die ook ontzettend bijdraagt aan die CO2-uitstoot daar hebben dan ook vooral over gas. Wat daar op viel was dat de industrie sector de afgelopen jaren wel minder CO2 heeft uitgestoten maar dat het niet zozeer aan de verduurzaming maatregel is toe te schrijven maar meer het gevolg is van een verlaging van de productie-industrie. En sterker nog per ton geproduceerde goed er zelfs meer uitgestoten. Ik vond dat op zich zelf wel een heel opvallend bericht. Ook in de wetenschap dat er door de industrie al wel heel veel gedaan wordt. Als het gaat om het verlagen van die uitstoot. Hoe kijk jij daarnaar?

Jocco: Ja, je ziet rond dit onderwerp een aantal trends of opvallende zaken. En ik heb de getallen nog niet zelf helemaal nagerekend. Dus daar kan ik niet zozeer een uitspraak over doen. Maar wat je wel ziet is dat partijen met een middelhoge temperatuurbehoefte in staat zijn om hun warmtebehoefte te elektrificeren. Of deels over te schakelen op biogas. De partijen met een hoge temperatuurbehoefte kunnen nog lastig overstappen op koolstofarme energie. De prijs en de investering op beproefde technologie zijn hierin vooralsnog de beperkende factor. Waardoor er gewoon wat terughoudendheid is. Een combinatie met die regelgeving en een duidelijke richting vanuit de beleidsmakers.

Peter: Ja, want die decarbonisatie van de industrie dat is wel een heel belangrijk onderwerp, juist omdat het zo'n belangrijke sector is. Niet alleen om die uitstoot, maar ook economisch. Want ik begreep dat jullie enkele weken geleden ook een event georganiseerd hebben speciaal voor die industrie sector. Dat was op Nyenrode Business Universiteit. Kan je kort uitleggen Jocco, waarom je dat georganiseerd hebt?

Jocco: Nou echt wel vanuit een bepaalde overtuiging dat dat om deze transitie te laten slagen, handen ineen worden geslagen en kennis worden gedeeld en worden samengewerkt en de eerste stap is is dan het verbinden van mensen en tijdens een evenement zijn we in staat om relevante kennis te delen en elkaar fysiek te ontmoeten dus een pak die twee zaken samen. Daarmee creëer dan een gezamenlijk vertrekpunt, maar kun je ook verschillende visies met elkaar delen en daar begrip voor kweken. En zo had had Hans Grunfeld van de VEMW als een van de sprekers ook wel vanuit de industrie gaf hij ook zijn visie op op de richting, maar ook wat nog om om om ontbrak in de nou in wat nodig is om om grote stappen te zetten.

Peter: Wat was jouw belangrijkste take away na afloop van het event?

Jocco: Nou als eerste vond ik het mooi wat ik zei ons vertrekpunt was mensen elkaar te laten ontmoeten. Dat je gezamenlijk aanwezig bent. En dat werd ook gewaardeerd door de aanwezigen. Dus dat was een hele belangrijke takeaway. En ook de inhoud van de diverse spreker sloot aan bij de behoefte en de verwachting. En wat mij opvalt is dat iedereen graag de schouders eronder wil zetten. En wil bijdragen aan die transitie. Alleen het tempo en het beleid, daar zijn nog veel vraagtekens. Maar de wil is er.

Peter: Ja, ik wou net zeggen, de wil is er wel, als ik dat zo hoor. Rick, jij was daar ook aanwezig. Maar je was ook spreker op het DDA-event. Ik vroeg me eigenlijk af, zie je overeenkomst als het gaat om de verduurzaming binnen die sectoren?

Rick: Nou ja, ik denk dat ze het allebei met de omgeving ook samen moeten doen. Bijvoorbeeld restwarmte afgeven aan de omgeving. Dat kan vanuit de industrie, maar ook vanuit datacenters. Maar er zitten ook wel echt grote verschillen in. Als je bijvoorbeeld, we hadden het over industrie. De energievraag, type energie wat je in een datacenter stopt, is elektriciteit. Bij industrie is het vaak ook gas wat vervangen moet worden. Dus daar zit wel een verschil in. Want een datacenter moet gewoon groene elektriciteit hebben en dan is die duurzaam. Bij een papierfabriek of een andere type fabriek is het natuurlijk een heel ander verhaal. Daar kan je het natuurlijk ook wel doen met e-boilers, etcetera. Maar ze hebben nog steeds ook vaak iets van hogere temperatuurwarmte op een andere manier nodig in sommige type industrieën.

Peter: Ja, er was deze maand wat afwisselend goed en slecht nieuws over het behalen van die klimaatdoelen. Laat ik met het positieve beginnen. Het IEA, het Internationaal Energie Agentschap, maakte eerder deze maand bekend dat het wereldwijde doel om in 2030 drie keer zoveel groene energie op te wekken als in 2022, dat dat doel in zicht komt. Dat is op zich al op tijd, want het is 2024, dus we zijn nog maar een paar jaar op weg. En we zien nu dus al dat de wereld op koers ligt met 2,7 keer zoveel duurzaam opgewekte energie. En de verwachting is dat met behulp van de overheden dat cijfer nog omhoog kan. Zo geeft het agentschap aan. Hoe belangrijk is die ontwikkeling en hoe is die situatie in Nederland, Rick? Kan jij daar wat over zeggen?

Rick: Volgens mij hebben we het ook al eerder genoemd in de podcast en ook in het MarktRapport. In het eerste half jaar hadden we meer dan 50% van de opgewekte elektriciteit was duurzaam. Dus dat is wel echt een verbetering. Maar er zijn nog genoeg stappen te zetten in het opschalen van duurzame elektriciteit met wind en zon. Windparken op zee lopen wel wat vertraging op. Volgens mij ook in het klimaat-energieverkenning van dit jaar benoemd. Dus ja, het gaat de goede kant op, maar het kan ook beter.

Peter: Het is eigenlijk ook niet alleen positief. Je gaf net natuurlijk al aan, als die wind dan ook wegvalt, dan heb je direct in één keer hele hoge prijzen op de spotmarkt.

Rick: Ja, en daar moeten we ook nog iets voor vinden. Het komt natuurlijk niet heel vaak voor. Ik bedoel, volgens mij in Duitsland was het... Ze hebben 20 normaliter van 20 megawatt of gigawatt aan opwek in november op een normale dag. Nu was het iets van één.

Peter: Heel extreem.

Rick: Ja, sinds 2018 of zo is dat niet meer gebeurd. Dus dan is het ook wel een uitzondering. Maar ja, met de klimaatverandering weet je ook niet meer hoe vaak een uitzondering terug gaat komen.

Peter: Inderdaad. Nou, dankjewel Rick. Ja, ik zei het al, er was goed en slecht nieuws. En dat slechte nieuws, dat was ook wel echt heel slecht. Dat wil zeggen, zowel nationaal als internationaal werd de noodklok geluid over het behalen van de klimaatdoelen. In Nederland wordt gesproken over het feit dat het Nederlandse klimaatbeleid niet genoeg is om de klimaatdoelen te halen. Onder het nieuwe kabinet daalt de uitstoot te langzaam, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is geworden dat we de doelen op tijd gaan halen. Ik had iets gelezen over dat er maar een 5% kans is, dus dat is niet heel groot.

Internationaal was het de VN die de noodklok luidde. Die gaven aan dat de wereldwijde klimaatplannen nog lang niet voldoende zijn om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. En met het huidige klimaatbeleid koerst de wereld af op ongeveer 3 graden opwarming in 2100. En zelfs als alle landen hun nationale ambities waar maken, komt de opwarming uit op 2,6 graden. Dat concludeert het VN Milieuprogramma. Hoe kijken jullie naar die berichten? Want wat zegt dat volgens jullie, Jocco?

Jocco: Ja, als eerste is het natuurlijk heel zorgelijk. Maar aan de andere kant ook goed dat de VN zich uitspreekt, ook vlak voor de klimaattop. Maar ook zorgelijk dat tijdens de klimaattop er gewoon speeches worden gegeven. Laten we met z'n allen alles wat de aarde geeft omarmen. Of het nou olie, gas, andere grondstoffen zijn. Ja, en er mag ook wind- en zonne-energie bij. En laten we dat lekker met elkaar gebruiken, want de aarde geeft het ons. Volgens mij gaat het er juist om dat we deze aarde leefbaar houden. En ik hoop van harte dat er toch iets op de klimaattop gaat gebeuren waar we iets mee kunnen en wat richting geeft. Maar wij laten ons daar niet door uit het veld slaan. Wij blijven met klanten bezig om te kijken hoe we die verduurzamingsambities wel kunnen waarmaken. En vanuit de overtuiging dat het nodig is. En ook de oproep om daarover met elkaar in gesprek te blijven.

Peter: Ja, want het zijn niet de signalen die we willen horen. Na alles wat we volgens mij aan inspanningen doen, maar het geeft nogmaals aan dat we er nog niet zijn en dat er nog veel werk verzet moet worden om die klimaatdoelen alsnog te halen. Niet alleen in de sectoren waar jij je op richt Jocco, maar over de hele breedte en wereldwijd zullen we nog echt stappen moeten zetten dat is denk ik wel wel duidelijk.

Ja, dan zijn we alweer aangekomen bij het einde van de podcast en zoals gebruikelijk kijken we dan vooruit naar de volgende maand. In dit in dit geval zijn we er al ietsjes in november en laten we een stukje van december ook meenemen. Wat zijn jullie verwachtingen voor de komende maanden en richting het einde van het jaar. Rick, wat is jouw verwachting?

Rick: Ja, het is bijna elk jaar het hetzelfde liedje in november. Wat doet het weer rondom warm, koud? We zitten nu al een paar weken in november. Je ziet wel dat de minder duurzame opwek voor oplopende gasprijzen onder andere heeft gezorgd. Dus ja, dat is wel een belangrijke markt om eigenlijk te volgen van hoeveel gaan we de opslag eigenlijk in het begin van dit winter, van het stookseizoen gebruiken. Want dat zet de trend eigenlijk voor de rest van de winter. Als we veel nu al moeten gebruiken. Dan hebben we minder buffer voor de rest van de winter. En als het dan toch koud wordt. Dan gaat het hard. Maar ja, al met al als het dan uiteindelijk relatief warm zou zijn. Dan kom je wel weer met een betere opslag. Beter gevulde opslag eruit dus. Ja, dat is eigenlijk het spel waar ik naar kijk.

Peter: We gaan het ervaren de komende maanden. Jocco?

Jocco: Ja, misschien is het weer niet echt de komende maand, maar ik ben wel benieuwd. Kijk, Trump heeft natuurlijk echt een overwinning behaald. Die is nu bezig met het samenstellen van zijn kabinet. Hij heeft de meerderheid in alle kamers. En ik ben erg benieuwd wat daar de gevolgen van zijn. De Nederlandse industrie zal er wellicht wat van merken op het moment dat die importheffing doorgevoerd wordt. Dat gaat ongeveer 500 euro per inwoner van Nederland kosten, zijn de eerste berekeningen. 2.500 euro voor een Amerikaans gezin. Dus de vraag is of het ook daadwerkelijk wordt doorgezet. Dat gaan we natuurlijk niet direct in november merken, maar je merkt ook dat dat soort uitspraken of verwachtingen wel het tempo van de verandering, van de transitie wat remt, omdat keuzes worden uitgesteld. Dus ik ben heel benieuwd naar het globale plaatje dat ontstaat op het moment dat de stof wat gedaald is.

Peter: Ook nog een laatste laatste dingetje was nog, er is nog een event ook we hebben eigenlijk datacenters gehad. We hebben industrie gehad ja volgens mij en transport en opslag en de andere sector nog?

Jocco: Ja, dat is over anderhalve week. 27 november in de rijtuigenloods in Amersfoort. Het Lean & Green event. Een mooie partner met wie we graag samenwerken. Omdat ze echt de ambitie hebben om de transport substantieel te verduurzamen. Met heel veel enthousiaste deelnemers aan dat programma. En ik kijk ernaar uit om de deelnemers te ontmoeten. En misschien ook wat inspiratie te geven.

Rick: Ja, want je ziet daar ook volgens mij wel echt in de transportsector nu een flinke vraag of toename in de vraag naar laders voor zeg maar het zware transport.

Jocco: Ja wat je heel mooi ziet is dat de de assets, dus de vrachtwagen zelf, de accupakketten worden goedkoper en en de afstand die ze kunnen afleggen op zo'n accupakket wordt steeds langer. Waardoor je eigenlijk een nu al een volledige dag kunt kunt rijden met de vrachtwagen, zodat je opgeladen weggaat en weer terugkomt en dan moet laden. Dus je ziet dat daar een vraag voor is. Alleen, daar komen we vast de volgende keer op terug na het event. Volgens mij moeten we afsluiten, want anders wordt het veel te lang.

Peter: Ik zal in ieder geval een linkje naar het evenement bij deze podcast plaatsen. Dus iedereen die daar belangstelling voor heeft, die kan naar die pagina toe gaan. Bedankt Jocco. Ja, dan zijn we nu inderdaad aan het einde gekomen van deze aflevering. Bedankt Rick en bedankt Jocco voor jullie bijdrage aan deze podcast. En u bedankt voor het luisteren.

Is er nou een thema wat u graag behandeld zou willen zien in deze podcast? Of heeft u een vraag voor één van onze experts? Mail dat dan vooral naar podcast@vattenfall.nl. En dan komen we daar de volgende aflevering zeker op terug. Nogmaals bedankt voor het luisteren.

--EINDE--

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk

Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).