1. Grootzakelijk
 2. Energiemarkt
 3. Ontwikkeling energieprijzen

Wekelijks de ontwikkeling van de energieprijzen volgen? Wij geven u een seintje

Als u uw energie inkoopt is het niet altijd eenvoudig om het voor u juiste moment van inkoop te bepalen. De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in hoog tempo op en de energieprijzen veranderen voortdurend. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Onze marktexperts volgen die ontwikkelingen en de energieprijzen op de voet en schrijven daarover wekelijks een MarktRapport.

Wij houden u op de hoogte

Volg de energieprijzen met het MarktRapport

Het MarktRapport is onze wekelijkse nieuwsbrief voor de grootzakelijke markt. In deze e-mailnieuwsbrief staan in het kort de belangrijkste ontwikkelingen op de energiemarkt van die week en wordt er vooruitgekeken naar de komende week. U kunt zich hiervoor kosteloos aanmelden.

Highlights MarktRapport week 39:

Ondanks het nieuws dat de stakingen bij enkele Australische LNG-terminals officieel zijn beëindigd en de gasexport vanuit Noorwegen naar de rest van Europa weer is toegenomen, zijn de gas- en elektriciteitsprijzen op de termijnmarkten afgelopen vrijdag en maandag (22 en 25 september) flink gestegen.

"Noorwegen is deze week een belangrijke factor op de energiemarkten."

Rick Marsman, Gitte Janssen & Bart van Nobelen, Marktexperts Markt Expertise Desk

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Markt Expertise Desk

Het MarktRapport is een initiatief van de Markt Expertise Desk. Ons team van energie-experts en marktanalisten helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, duurzaam ondernemen. Wij geven u graag advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf.

Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Bekijk de EnergieUpdate van 6 juli

Op 6 juli 2023 heeft de Markt Expertise Desk van Vattenfall een online kennissessie georganiseerd over de recente ontwikkelingen op de energiemarkt. Bekijk deze sessie terug en kom alles te weten over de recente ontwikkelingen van de energieprijzen.

Bekijk de EnergieUpdate

De energieprijzen ontwikkeling

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Onze marktanalisten Rick Marsman en Gitte Janssen vertellen hoe de markt werkt.

Rick: “Doordat het grootste deel van elektriciteit nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen heeft de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld gas en kolen een grote invloed op de elektriciteitsprijs. Daarnaast hebben de prijs voor CO2, internationale geopolitieke ontwikkelingen, politieke besluiten en het sentiment op de markt een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs.”

Rick: "De ontwikkeling van de gas- en kolenprijs heeft een grote invloed op de elektriciteitsprijs".

Andere factoren die de elektriciteitsprijs ontwikkeling beïnvloeden:

 • Op de dagmarkt zijn de beschikbaarheid van elektriciteitscentrales en de weersomstandigheden van groot belang. Hoe meer zon en wind, hoe groter het aanbod en des te lager de prijs.
 • De wisselkoers van de euro/dollar is van belang, omdat kolen en olie wereldwijd in dollars verhandeld worden.
 • De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen.

De ontwikkeling van de gasprijs

De gasnetten van verschillende landen zijn met elkaar verbonden. Welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van de gasprijs in Nederland? Gitte Janssen vertelt hoe de gasmarkt in elkaar zit. "Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod, maar er zijn veel factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de gasprijs. Om te beginnen de weers­omstandigheden: hoe kouder het is, hoe meer er gestookt wordt om gebouwen te verwarmen. Daarnaast speelt de kolenprijs een rol. Wanneer deze prijs hoog is, kan de opwek van elektriciteit met gas voordeliger zijn dan de opwek met kolen. Daardoor kan de vraag naar gas toenemen, wat mogelijk leidt tot een stijging van de gasprijs".

Gitte: "Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod."

"Het aanbod van gas in Nederland is afhankelijk van het Groninger gasveld en van de toevoer uit andere landen. Het besluit om minder gas af te nemen uit Groningen heeft bijvoorbeeld een stijgend effect op de gasprijs. Verder speelt de olieprijs een rol bij de gasprijs ontwikkeling. Wanneer de olieprijs stijgt, kan de gasprijs deels meestijgen."

Rick Marsman en Gitte Janssen, marktanalisten Vattenfall Zakelijke Markt
Rick Marsman en Gitte Janssen, marktanalisten Vattenfall Zakelijke Markt

Maak gebruik van de ontwikkelingen op de markt

Wist u dat u dagelijks kunt profiteren van de energiemarkt? Wij gebruiken de actuele prijzen op de groothandelsmarkt. Zo krijgt u altijd de scherpste prijs voor uw energie. Uw voordelen:

 • U stelt zelf uw offerte samen
 • U ontvangt vrijblijvend een aanbod per e-mail
 • U tekent uw contract direct online

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet altijd op de hoogte kunt zijn van de laatste prijsontwikkelingen op de energiemarkt, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates

Leer meer over de Nederlandse energiemarkt

Wij werken aan fossiele vrijheid

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo ook met uw vragen over het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, windenergie en laadpalen.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering