1. Grootzakelijk
 2. Energiemarkt
 3. Ontwikkeling energieprijzen

Wekelijks de ontwikkeling van de energieprijzen volgen? Wij geven u een seintje

Om uw energie goed te kunnen inkopen, is het slim om de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten te houden. Maar we begrijpen dat u daar niet altijd tijd voor heeft. En dat hoeft ook niet. Ons team van de Markt Expertise Desk volgt de energieprijzen ontwikkeling continu. En stuurt u iedere week een alert als het nieuwe MarktRapport voor u klaarstaat.

Wij houden u op de hoogte

Volg de energieprijzen met het MarktRapport

De ontwikkeling van de elektriciteits- en gasprijzen is afhankelijk van verschillende factoren. Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? U leest het in het MarktRapport. Het MarktRapport is de wekelijkse nieuwsbrief van de Markt Expertise Desk voor de grootzakelijke markt.

Highlights week 4:

De afgelopen week waren er behoorlijke prijsstijgingen te zien op de energiemarkten. Deze werden gedreven door lagere temperaturen en minder beschikbare windenergie. Door een onzeker weerbeeld voor de komende weken zijn er de afgelopen dagen echter veel prijsschommelingen zichtbaar.

"Onzeker weerbeeld zorgt voor prijsschommelingen."

Rick Marsman & Gitte Janssen, Marktexperts Markt Expertise Desk

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Het MarktRapport is een initiatief van de Markt Expertise Desk. Ons team van energie-experts en marktanalisten helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, duurzaam ondernemen. Wij geven u graag advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf.

Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

De energieprijzen ontwikkeling

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Onze marktanalisten Rick Marsman en Gitte Janssen vertellen hoe de markt werkt.

Rick: “Doordat het grootste deel van elektriciteit nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen heeft de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld gas en kolen een grote invloed op de elektriciteitsprijs. Daarnaast hebben de prijs voor CO2, internationale geopolitieke ontwikkelingen, politieke besluiten en het sentiment op de markt een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs.”

Rick: "De ontwikkeling van de gas- en kolenprijs heeft een grote invloed op de elektriciteitsprijs".

Andere factoren die de elektriciteitsprijs ontwikkeling beïnvloeden:

 • Op de dagmarkt zijn de beschikbaarheid van elektriciteitscentrales en de weersomstandigheden van groot belang. Hoe meer zon en wind, hoe groter het aanbod en des te lager de prijs.
 • De wisselkoers van de euro/dollar is van belang, omdat kolen en olie wereldwijd in dollars verhandeld worden.
 • De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen.

De ontwikkeling van de gasprijs

De gasnetten van verschillende landen zijn met elkaar verbonden. Welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van de gasprijs in Nederland? Gitte Janssen vertelt hoe de gasmarkt in elkaar zit. "Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod, maar er zijn veel factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de gasprijs. Om te beginnen de weers­omstandigheden: hoe kouder het is, hoe meer er gestookt wordt om gebouwen te verwarmen. Daarnaast speelt de kolenprijs een rol. Wanneer deze prijs hoog is, kan de opwek van elektriciteit met gas voordeliger zijn dan de opwek met kolen. Daardoor kan de vraag naar gas toenemen, wat mogelijk leidt tot een stijging van de gasprijs".

Gitte: "Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod."

"Het aanbod van gas in Nederland is afhankelijk van het Groninger gasveld en van de toevoer uit andere landen. Het besluit om minder gas af te nemen uit Groningen heeft bijvoorbeeld een stijgend effect op de gasprijs. Verder speelt de olieprijs een rol bij de gasprijs ontwikkeling. Wanneer de olieprijs stijgt, kan de gasprijs deels meestijgen."


Rick Marsman en Gitte Janssen, marktanalisten Vattenfall Zakelijke Markt

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates

Leer meer over de Nederlandse energiemarkt

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering