Wekelijks de ontwikkeling van de energieprijzen volgen? Wij geven u een seintje

Om uw energie goed te kunnen inkopen, is het slim om de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten te houden. Maar we begrijpen dat u daar niet altijd tijd voor heeft. En dat hoeft ook niet. Ons team van de Markt Expertise Desk volgt de energieprijzen ontwikkeling continu. En stuurt u iedere week een alert als het nieuwe MarktRapport voor u klaarstaat.

Wij houden u op de hoogte

Volg de energieprijzen met het MarktRapport

De ontwikkeling van de elektriciteits- en gasprijzen is afhankelijk van verschillende factoren. Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? U leest het in het MarktRapport. Het MarktRapport is de wekelijkse nieuwsbrief van de Markt Expertise Desk voor de grootzakelijke markt.

Highlight week 4:

De afgelopen drie dagen zijn de termijnprijzen voor gas en elektriciteit sterk opgelopen. Reden hiervan is de steeds verder oplopende spanning in het conflict rondom Oekraïne. De grote angst bij een mogelijke escalatie van het conflict is dat de toevoer van Russisch gas en olie richting Europa zal worden gestopt. Als gevolg daarvan is er op dit moment sprake van een flinke risicopremie op de termijnprijzen voor gas en elektriciteit.

Ondertussen kijkt de VS bij andere partijen in de wereld of zij de toevoer naar Europa kunnen overnemen bij een mogelijke stilval vanuit Rusland. Dit zou de huidige machtige positie van Rusland minder sterk maken.

"Spanning rond Oekraïne drijft energieprijzen op."

Rick Marsman & Gitte Janssen, Marktexperts Markt Expertise Desk

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Het MarktRapport is een initiatief van de Markt Expertise Desk. Ons team van energie-experts en marktanalisten helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, duurzaam ondernemen. Wij geven u graag advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility, geothermie en warmte binnen uw bedrijf.

Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar op 088 098 56 50.

De energieprijzen ontwikkeling

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Onze marktanalisten Rick Marsman en Gitte Janssen vertellen hoe de markt werkt.

Rick: “Doordat het grootste deel van elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen heeft de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld gas en kolen een grote invloed op de elektriciteitsprijs. Daarnaast hebben de prijs voor CO2, internationale geopolitieke ontwikkelingen, politieke besluiten en het sentiment op de markt een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs.”

Rick: "De ontwikkeling van de gas- en kolenprijs heeft een grote invloed op de elektriciteitsprijs".

Andere factoren die de elektriciteitsprijs ontwikkeling beïnvloeden:

  • Op de dagmarkt zijn de beschikbaarheid van elektriciteitscentrales en de weersomstandigheden van groot belang. Hoe meer zon en wind, hoe groter het aanbod en des te lager de prijs.
  • De wisselkoers van de euro/dollar is van belang, omdat kolen en olie wereldwijd in dollars verhandeld worden.
  • De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen.

De ontwikkeling van de gasprijs

De gasnetten van verschillende landen zijn met elkaar verbonden. Welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van de gasprijs in Nederland? Gitte Janssen vertelt hoe de gasmarkt in elkaar zit. "Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod, maar er zijn veel factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de gasprijs. Om te beginnen de weers­omstandigheden: hoe kouder het is, hoe meer er gestookt wordt om gebouwen te verwarmen. Daarnaast speelt de kolenprijs een rol. Wanneer deze prijs hoog is, kan de opwek van elektriciteit met gas voordeliger zijn dan de opwek met kolen. Daardoor kan de vraag naar gas toenemen, wat mogelijk leidt tot een stijging van de gasprijs".

Gitte: "Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod."

"Het aanbod van gas in Nederland is afhankelijk van het Groninger gasveld en van de toevoer uit andere landen. Het besluit om minder gas af te nemen uit Groningen heeft bijvoorbeeld een stijgend effect op de gasprijs. Verder speelt de olieprijs een rol bij de gasprijs ontwikkeling. Wanneer de olieprijs stijgt, kan de gasprijs deels meestijgen."


Rick Marsman en Gitte Janssen, marktanalisten Vattenfall Zakelijke Markt

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een energiescan op locatie, met een bespaarplan op maat

  • Ondersteuning bij uw duurzaamheidsambities, van advies en subsidie­aanvraag tot installatie