1. Grootzakelijk
  2. Energie subsidie bedrijven

Energiesubsidies en overheidsmaatregelen voor bedrijven op een rij

Met verschillende energiesubsidies en fiscale regelingen moedigt de overheid bedrijven aan om te investeren in duurzame energie en innovaties. Wij begrijpen dat u misschien niet altijd tijd heeft om uit te zoeken waar u precies recht op heeft. En daarom hebben we ze voor u op een rij gezet.

Subsidies voor duurzame energieproductie en innovatie

In 2023 moet 16% van alle energie die we in Nederland gebruiken duurzaam zijn opgewekt. Er zijn verschillende subsidies waarbij de overheid het bedrijfsleven aanmoedigt om duurzame energie te produceren. Ook zijn er regelingen die het onderzoek naar de energie van morgen verder kunnen helpen.

Met de SDE++ subsidie komt uw duurzame ambitie binnen handbereik

Fiscale regelingen voor duurzame investeringen

Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke oplossingen

Denkt u erover om te investeren in andere of nieuwe technieken die minder belastend zijn voor het milieu? Als uw techniek onder één van de omschrijvingen op de Milieulijst valt, komt u mogelijk in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek, kunt u tot 36% van de investeringskosten in mindering brengen op uw fiscale winst. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) loopt de aftrek zelfs op tot 75% van de investeringskosten.

Het budget voor 2021 voor MIA is € 114 miljoen. Voor Vamil is in 2021 € 25 miljoen beschikbaar.

Energie Investeringsaftrek (EIA) voor investeringen in duurzaamheid

Als bedrijf kunt u fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Belangrijk is dan dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan. In dat geval kunt u gebruik maken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. En dan heeft u natuurlijk ook nog het voordeel van lagere energiekosten, omdat u energie bespaart.

Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen. 

Voorwaarden en criteria

Investeringen in energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen komen voor een fiscale regeling in aanmerking wanneer u aan vooraf vastgestelde energie- of milieueisen voldoet. In principe komen alle bedrijfsmiddelen, die aan de gestelde energie- of milieutechnische eisen voldoen, in aanmerking voor de regeling. Afhankelijk van het type investering kunt u dan een x-percentage van het investeringsbedrag aftrekken van uw fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Achteraf indienen

In tegenstelling tot de meeste subsidieregelingen, moet u de aanvraag voor investeringsaftrek achteraf indienen. Dus nadat u de investeringsverplichting bent aangegaan. De tekendatum van de offerte c.q. de opdrachtbevestiging is daarbij bepalend. Vanaf dat moment heeft u namelijk drie maanden de tijd om de aanvraag in te dienen.

Bespaar ook op uw energiebelastingtarief

Als ondernemer komt u in sommige gevallen in aanmerking voor een verlaagd belastingtarief of een vrijstelling. Heeft u bijvoorbeeld op één locatie meerdere gas- of elektriciteits­aansluitingen? Dan zou het zomaar kunnen dat u korting krijgt op uw energiebelasting.

Kijk of u korting kunt krijgen

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een energiescan op locatie, met een bespaarplan op maat

  • Ondersteuning bij uw duurzaamheidsambities, van advies en subsidie­aanvraag tot installatie