1. Grootzakelijk
  2. Energie subsidie bedrijven

Alle fiscale regelingen en energie subsidies voor bedrijven op een rij

Met verschillende fiscale regelingen en energiesubsidies moedigt de overheid bedrijven aan om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Wij begrijpen dat u niet altijd tijd heeft om alle overheidsmaatregelen precies uit te zoeken waar u qua energie subsidie zakelijk recht op heeft. En daarom hebben wij de energiesubsidies bedrijven voor u per regio en sector op een rij gezet.

Subsidies voor duurzame energieproductie en innovatie

In 2023 moet 16% van de energie die we in Nederland gebruiken duurzaam zijn opgewekt. Er zijn verschillende subsidies waarmee de overheid het bedrijfsleven aanmoedigt om duurzame energie te produceren. Ook zijn er regelingen die het onderzoek naar innovatieve vormen van energie verder kunnen helpen.

Benut u met uw bedrijf alle subsidie­mogelijkheden?

Met energiesubsidies en fiscale regelingen kunt u uw duurzame en energiebesparende investeringen sneller terugverdienen. Benieuwd of uw bedrijf alle subsidiekansen optimaal benut? Ontdek welke subsidies er zijn met onze Zakelijke Subsidiewijzer. Of laat u persoonlijk adviseren door onze partner Subsidiebureau Nederland.

Gebruik onze Subsidiewijzer

Met de SDE subsidie komt uw duurzame ambitie binnen handbereik

Fiscale regelingen voor duurzame investeringen

Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke oplossingen

Denkt u erover om te investeren in andere of nieuwe technieken die minder belastend zijn voor het milieu? Als uw techniek onder één van de omschrijvingen op de Milieulijst valt, komt u mogelijk in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek, kunt u tot 45% van de investeringskosten in mindering brengen op uw fiscale winst. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) loopt de aftrek zelfs op tot 75% van de investeringskosten.

Het budget voor 2023 voor MIA is € 192 miljoen. Voor Vamil is in 2023 € 25 miljoen beschikbaar.

Energie Investeringsaftrek (EIA) voor investeringen in duurzaamheid

Als bedrijf kunt u fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Belangrijk is dan dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan. In dat geval kunt u gebruik maken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. En dan heeft u natuurlijk ook nog het voordeel van lagere energiekosten, omdat u energie bespaart.

Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen.

Voorwaarden en criteria

Investeringen in energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen komen voor een fiscale regeling in aanmerking wanneer u aan vooraf vastgestelde energie- of milieueisen voldoet. In principe komen alle bedrijfsmiddelen, die aan de gestelde energie- of milieutechnische eisen voldoen, in aanmerking voor de regeling. Afhankelijk van het type investering kunt u dan een x-percentage van het investeringsbedrag aftrekken van uw fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving.

Achteraf indienen

In tegenstelling tot de meeste subsidieregelingen, moet u de aanvraag voor investeringsaftrek achteraf indienen. Dus nadat u de investeringsverplichting bent aangegaan. De tekendatum van de offerte c.q. de opdrachtbevestiging is daarbij bepalend. Vanaf dat moment heeft u namelijk drie maanden de tijd om de aanvraag in te dienen.

Bespaar ook op uw energiebelastingtarief

Als ondernemer komt u in sommige gevallen in aanmerking voor een verlaagd belastingtarief of een vrijstelling. Heeft u bijvoorbeeld op één locatie meerdere gas- of elektriciteits­aansluitingen? Dan zou het zomaar kunnen dat u korting krijgt op uw energiebelasting.

Kijk of u korting kunt krijgen

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering