Zonnepanelen: een interessante oplossing om uw bedrijf te verduurzamen

In 2030 moet volgens het Klimaatakkoord de CO2-uitstoot in Nederland met 55% gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. Dus ook als ondernemer ontkomt u er niet aan: u moet verduurzamen. Met zonnepanelen op het dak van uw bedrijf wekt u uw eigen duurzame elektriciteit op, want zodra de zonnepanelen op uw dak liggen wekt u elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. En u bespaart op uw kosten, want de energie die u zelf opwekt is gratis. Bekijk de mogelijkheden van uw eigen zonnedak.

De voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak van uw bedrijf wekt u uw eigen duurzame elektriciteit op, want zodra de zonnepanelen op uw dak liggen wekt u elektriciteit op zonder CO2-uitstoot. Daarnaast bespaart u kosten, want de elektriciteit die u zelf opwekt is gratis.

CO2 besparen

Met 10 zonnepanelen op uw dak bespaart u jaarlijks al zo'n 1.200 kilo CO2 (bron: Milieu Centraal.

SDE++ subsidie

U kunt uw investeringskosten verlagen door de SDE++ subsidieregeling te gebruiken

Kosten verlagen

U kunt uw energiekosten verlagen door de teveel opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het net.

Subsidieregeling voor zonnepanelen

De opwek van zonne-energie is dan wel gratis, de panelen zelf natuurlijk niet. Maar daar heeft de overheid iets op bedacht: de SDE++ subsidieregeling. Hiermee wordt het investeren in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker.

Lees alles over de SDE++ subsidie

Meerdere manieren om zonnepanelen te financieren

Keuze uit kopen of leasen

Welke keuze u maakt, hangt af van uw bedrijfssituatie en wensen. Wanneer u niet direct wil investeren? Dan kunt u ervoor kiezen om zonnepanelen financieel te leasen. Wilt u liever geen onderhoudskosten? Dan is operationele lease een mogelijkheid voor u, want hierin zijn de onderhoudskosten inbegrepen.

Bekijk welke manier het best bij u past

  Koop Operationele lease Financiële lease
Vanaf 250 panelen/ 500 m2 1.450 panelen/ 2.900 m2 1.450 panelen/ 2.900 m2
Financiering Zelf Niet zelf Niet zelf
Eigenaar U wordt eigenaar Vattenfall/ partner U wordt eigenaar
SDE++ subsidie Op uw naam Vattenfall/ partner Op uw naam
Looptijd n.v.t. 15 jaar 5, 10, 15 jaar
Onderhoud & monitoring Optioneel Inbegrepen Optioneel

Waar u rekening mee moet houden

Zorg ervoor dat ...

  • uw aansluiting geschikt is voor zowel levering als teruglevering. Dit regelt u eenvoudig via uw netbeheerder. Zij voeren het door in het Centraal Aansluitingenregister (CAR), uw aansluiting staat vervolgens als Combo geregistreerd. En wanneer u gaat terugleveren aan het net moet uw netbeheerder hiermee akkoord gaan.
  • u een solide dakconstructie heeft. Zonnepanelen liggen minimaal 25 jaar op een dak. Een dak moet dus nog minimaal zo lang mee gaan. Daarnaast moet de dakconstructie in orde zijn. Bij nieuwere panden is hier vaak al rekening mee gehouden, bij oudere panden kan uw constructeur berekenen of de draaglast voldoende is.
  • u beschikt over een gecertificeerde zonne-installatie. Veel verzekeringen vragen tegenwoordig om een bepaalde certificering voor zonne-installaties. De bedrijven waar wij mee samenwerken leggen de systemen conform deze certificering.

Wist u dat ...

  • u kunt terugleveren aan het net. Op zonnige dagen leveren uw panelen waarschijnlijk meer energie op dan u zelf verbruikt. De energie die u over heeft, kunt u terugleveren aan het net. Voor teruglevering krijgt u van ons de gewogen gemiddelde EPEX spotprijzen minus een fee voor onbalanskosten.
  • uw SDE subsidiebedrag is gebaseerd op EPEX SPOT prijzen. Bij de uitbetaling van de subsidie wordt er jaarlijks gekeken naar de gemiddelde ‘day ahead’ prijs (EPEX SPOT). De gemiddelde day ahead jaarprijs vermenigvuldigd met een profiel- en onbalansfactor resulteert in het SDE correctiebedrag. Deze wordt van de uitbetaling van uw overeengekomen subsidiebedrag per kWh ingehouden.
  • wij de onbalanskosten voor onze rekening nemen. Zonne-energie wordt veelal tegelijkertijd in grotere getalen opgewekt. Dit heeft als gevolg dat er onbalans op het net ontstaat (in dit geval te veel aanbod waarbij extra kosten komen kijken). Hierin is het belangrijk om een leverancier te kiezen die deze onbalanskosten op zich neemt. Wij verwerken deze in de op- en afslagen van de EPEX-contracten, maar ook in de vaste prijs contracten.

Uw eigen zonneakker als duurzame inkomstenbron?

Heeft uw bedrijf een dakoppervlakte dat kleiner is dan 500 m2, maar wel een terrein of weiland van minimaal tien hectare? Dan is een zonneakker voor u een mogelijkheid om geld te verdienen aan de zon. We vertellen u graag welke voordelen een eigen zonneakker u biedt.

Bekijk de voorbeelden van andere ondernemers

Waarom kiezen voor Vattenfall?

Onze marktexperts helpen u bij het aanvragen van uw SDE++ subsidie. Ook denken we graag met u mee over hoe u het meeste voordeel kunt halen uit het plaatsen van zonnepanelen.

Volledige ontzorging

We hebben veel ervaring in het regelen van grootschalige zonneprojecten, van koop, huur tot lease

Integrale oplossingen

We helpen u bij het verduurzamen van uw energieverbruik en we komen met integrale oplossingen op maat.

Safety first

We zorgen dat we altijd voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen en stellen hoge eisen aan onze toeleveranciers en installateurs

Wilt u een voorstel ontvangen?

Bel dan 020 892 01 80. Ons team van de Markt Expertise Desk kan u alles vertellen over de financiële voordelen en mogelijkheden van zonnepanelen voor uw bedrijf. U kunt hiervoor ook vrijblijvend een afspraak maken.

Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk


Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 020 892 01 80.

Stroometiket 2023

In het stroometiket van 2023 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2023

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall AB heeft na 2022 en 2023 ook in 2024 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

Platinum 2022EcoVadis 2023 EcoVadis platinum 2024

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).