Verminder uw CO₂-uitstoot met windenergie uit Nederland

Vattenfall zet in op 100% fossielvrije energie voor alle aspecten van ons leven. Daarom investeren wij fors in windenergie. Het meest recente voorbeeld is windpark Hollandse Kust Zuid. Hollandse Kust Zuid is ons grootste (subsidievrije) windpark op zee en wordt momenteel gebouwd. Met windenergie afkomstig van een Nederlands windpark (zoals NederlandseWind) wordt uw grootverbruik elektriciteit 100% duurzaam.

De voordelen van NederlandseWind

Onze duurzaam opgewekte Nederlandse windenergie voldoet aan de eisen van het keurmerk Milieukeur en is hier ook mee gecertificeerd. Zo bent u ervan verzekerd dat de windenergie afkomstig is van een Nederlands windpark. Hiermee wordt uw energie 100% duurzaam.

100% duurzaam

Uw energie is afkomstig van een Nederlands windpark en daarmee 100% duurzaam. Op ons Stroometiket ziet u dit terug.

Garanties van Oorsprong

De onder Milieukeur verkochte hoeveelheden elektriciteit worden gedekt door Garanties van Oorsprong, die zijn afgeboekt bij CertiQ.

Certificaat

Het keurmerk Milieukeur geldt als bewijs dat onze Nederlandse windenergie voldoet aan de eisen die de CO2-prestatieladder stelt aan duurzaam opgewekte energie.

Voor de wind met onze windparken

Al ruim 35 jaar windparken

Het waait veel in ons land en daar maken we slim gebruik van. Deze natuurlijke bron van energie wekken we op met steeds efficiëntere windmolens. En dat doen we al best lang: ruim 35 jaar bouwen we al windparken in Nederland.

Zo heeft de N.V. Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij (PGEM), later opgegaan in Nuon, al in 1986 35 windmolens neergezet. Deze windmolens werden destijds neergezet naast de toenmalige Flevocentrale, nu bekend als de Maximacentrale. Windenergie stond toen nog in de kinderschoenen in Nederland. In de periode van 1986 tot en met 2020 hebben wij (en onze rechtsvoorgangers) onze rol als één van de grootste investeerders in hernieuwbare energie voortgezet.

Intussen hebben we meer dan 200 windmolens staan, zowel op het land als in het water. En de productie van Nederlandse windenergie neemt nog steeds toe. Want samen met lokale bedrijven en particulieren blijven we volop ontwikkelen, bouwen en investeren in nog meer windparken.

Windprojecten in Nederland uitgelicht

 • Windpark Hollandse Kust Zuid 1-4 is ons grootste (subsidievrije) windpark op zee. Met in totaal 1.520 MW geïnstalleerd vermogen zal Hollandse Kust Zuid 1-4 een hoeveelheid duurzame stroom produceren die overeenkomt met het verbruik van circa 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

  Lees meer over windpark Hollandse Kust Zuid 1-4

 • Windpark Wieringermeer is in 2020 officieel geopend. De nieuwe naam is Prinses Ariane Windpark. Het telt 99 windmolens, waarvan 50 van Vattenfall, en is daarmee het grootste windpark op land in Nederland.

  Lees meer over windpark Wieringermeer/ Prinses Ariane Windpark

 • In de Van Pallandtpolder op Goeree-Overflakkee hebben we energiepark Haringvliet Zuid gebouwd. Het park bestaat uit zes windmolens, een veld met 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers met batterijen voor de opslag van de opgewekte elektriciteit.

  Lees meer over energiepark Haringvliet Zuid

Onze windparken

Windenergie is één van de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen die wij kunnen gebruiken om bij te dragen aan onze doelstelling om binnen één generatie fossielvrij te leven.

Wij zijn al goed op weg met het groeiplan om de hernieuwbare capaciteit tegen 2030 te vervier­voudigen. Zo exploiteren we momenteel circa 4,4 GW aan windcapaciteit met meer dan 35 eigen windparken in Europa.

Een langdurig contract voor NederlandseWind

Wat is een Corporate Power Purchase Agreement?

Naast de behoefte om te verduurzamen kiezen bedrijven en organisaties ook steeds vaker voor duurzame elektriciteit om aan de verwachtingen van eindklanten en afnemers te voldoen. Daarbij wordt vooral gekozen voor energie afkomstig van Nederlandse windparken. Het is zelfs mogelijk om elektriciteit af te nemen van een specifiek, aanwijsbaar, windpark.

Met het afsluiten van een CPPA bent u gedurende een lange periode (vaak 10 of 15 jaar) verzekerd van de levering van duurzame elektriciteit tegen een vaste prijs, afkomstig van een specifiek windpark. Uw bedrijf draagt daarmee ook bij aan de bouw van additionele capaciteit aan windparken en levert zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Het is de meest duurzame elektriciteit die u kunt afnemen. Dat biedt u een aanzienlijk concurrentievoordeel bij klanten en omdat het gaat om energie van een specifiek windpark is dat ook te gebruiken in uw communicatie.

De voordelen van een CPPA

 • Heeft u voor een lange periode de zekerheid van een vaste prijs voor uw duurzame energie
 • Maakt u zichtbaar waar uw energie vandaan komt en de investeringen die u doet in duurzaamheid
 • Stimuleert u de ontwikkeling van duurzame opwek, en daarmee levert u een zichtbare bijdrage aan de energietransitie
 • Kunt u uw merkbekendheid vergroten en leiderschap tonen op het gebied van duurzaamheid

Whitepaper: Verduurzaam uw bedrijf met een CPPA

Met een Corporate Power Purchase Agreement kunt u uw energieverbruik langdurig verduurzamen. Zo draagt u bij aan de versnelling van de energietransitie. In deze whitepaper leest u alles over het belang en de mogelijkheden van een CPPA.

Download de whitepaper

Zorg dat u voldoet aan de eisen van de CO₂-prestatieladder

Goed om te weten: hoe beter uw bedrijf presteert op het gebied van CO2-reductie, hoe hoger uw positie op de CO2-prestatieladder. Daarbij krijgt u bovendien korting op de inschrijfprijs van uw aanbesteding.

Lees meer over de CO₂-prestatieladder

Onze duurzame oplossingen met de wind

Wij werken aan fossiele vrijheid

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte.

Groepsfoto van de Markt Expertise Desk

Bel 020 892 01 80 (van 9.00 tot 17.00 uur)

Stroometiket 2022

In het stroometiket van 2022 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2022

Platinum status voor Vattenfall

Vattenfall heeft na 2021 en 2022 ook in 2023 de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

 EcoVadis platinum 2021Platinum 2022EcoVadis 2023

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).