1. Thuis
  2. Gas
  3. Gas besparen

Aardgas besparen doe je zo

Besparen op aardgas is belangrijk. Maar wat kun je doen om minder gas te verbruiken? Je wilt wel warm en comfortabel blijven wonen. Hieronder vind je verschillende manieren om je gasverbruik omlaag te brengen. Van kleine tips tot grote maatregelen, je kunt meer impact maken dan je denkt.

Slim om gas te besparen

In Nederland gebruikt zo'n 90% van de huizen gas voor verwarming, warm water en koken (Gasmonitor 2022). In het Klimaatakkoord staat dat de eerste 1,5 miljoen huizen in 2030 van het gas af moeten zijn. Tijd dus om gas te besparen. Dit kunnen de voordelen zijn:

Minder CO2-uitstoot

Gas besparen brengt ons weer een stap dichterbij fossielvrij leven.

Verlaag je energierekening

Gas besparen scheelt in je kosten. Je hebt minder last van prijsstijgingen.

Meer comfort met isolatie

Isolatie bespaart niet alleen gas. Je huis blijft ook warm óf koel.

Bespaar met kleine en grote stappen

Er zijn veel maatregelen die je redelijk snel iets opleveren. Een slimme eerste stap is te voorkomen dat je huis kostbare energie weglekt. En dat doe je met isolatie. Ja, ook als je huurt. Grote isolatieklussen zijn natuurlijk voor rekening van de eigenaar, maar ook als bewoner kun je genoeg doen.

In een goed geïsoleerd huis hoef je minder te verwarmen. En dat is nu precies waar ruim 80% van het gehele gasverbruik van je cv-ketel naartoe gaat (bron: Milieu Centraal). Isolatie zorgt dus voor een daling op je gasverbruik. En je huis voelt nog comfortabeler aan ook.

Kies de stap die bij je past
We helpen je graag op weg:

  1. Snel gas besparen: gemakkelijke tips, voordelig en soms zelfs gratis
  2. Serieus gas besparen: van gemakkelijke tot middelgrote aanpassingen
  3. Helemaal van het aardgas af

Elke stap die je zet, telt op

Kun je deze tips en ideeën ook al afvinken? Elke stap, hoe klein ook, telt op.

 

Maak radiatoren vrij

Zorg dat radiatoren in je huis vrij staan zodat ze goed hun warmte kunnen verspreiden. Zo kan een bank te dicht tegen een radiator staan. Het kan ook zijn dat de bank aan de onderkant helemaal dicht is. De warme lucht kan dan niet goed de kamer in komen. Zet de bank dus ongeveer 20 centimeter van de radiator af. Je kunt hem ook op pootjes van zo’n 10 centimeter hoog zetten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere dichte meubels.

Ook zo maak je de radiator vrij:

  • Leg er geen spullen op
  • Gebruik geen radiatorombouw
  • Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de radiator en de vensterbank (zo’n 15 centimeter)
  • Hang geen gordijnen voor de radiator. Laat deze aansluiten op de vensterbank
Doe gordijnen dicht of juist open

Een simpele manier om te besparen is door je gordijnen dicht te doen. Gordijnen isoleren en houden de kou buiten. Zorg er wel voor dat ze niet voor de radiatoren hangen of direct erboven. Tip: Hang ook een gordijn op in de gang bij de voordeur. Daar komt een hoop tocht vandaan.

Schijnt te zon? Doe juist dan de gordijnen open en de deur van de kamer dicht. De kamer warmt dan snel op. Zelfs in de winter kan de zon je een paar graden gratis warmte geven.

Plaats tochtstrips

Veel warmte ontsnapt uit huis via naden en kieren bij deuren en ramen. Dat is zonde. Loop dus eens door je huis en controleer waar je tocht voelt. Plaats daar tochtstrips. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Je koopt tochtstrips bij de bouwmarkt of met je Vattenfall Exclusief punten. Gelukkig zijn ze niet zo duur.

Ontlucht je radiatoren

Komt er borrelend of tikkend geluid uit de verwarming? Grote kans dat er luchtbellen in de leidingen zitten. Niet alleen storend, het kost je ook geld. De lucht zorgt namelijk voor een slechtere doorstroming van de leidingen. Hierdoor duurt het langer voordat de radiatoren warm worden. Zo verspil je kostbare energie. Ontlucht je ketel daarom elk jaar, bijvoorbeeld in het najaar als er koud weer op komst is. Dat kun je gemakkelijk zelf doen. Hoe?

Lees het stappenplan of bekijk het filmpje hieronder.

Controleer de waterdruk van je cv

Bij elke cv verdwijnt door het jaar heen een beetje water uit de warmte-installatie. Controleer daarom elk jaar de waterdruk van je cv-ketel. Zeker als je huis en water niet meer goed warm worden. Zo verspilt je cv geen energie.

Je vindt de waterdruk op de drukmeter bij je cv-ketel. Deze moet tussen 1,5 en 2 bar liggen.

Is de druk te laag? In het filmpje hieronder leggen we uit hoe je de cv-ketel bijvult.

Isoleer je verwarmingsbuizen

Door je huis lopen al gauw tientallen meters verwarmingsleiding. Isoleer deze gemakkelijk met zelfklevende buisisolatie. Want er lekt warmte uit die leidingen weg en dat is natuurlijk zonde. Isoleer je met buisisolatie van 20 millimeter dik kunststofschuim? Dan levert het isoleren van 1 meter leiding een besparing op van 3 m3 gas per jaar (bron: Milieu Centraal).

Start op zolder en in kruipruimtes. Vooral daar lekt er warmte weg. De leidingen in kamers die verwarmd zijn hoef je niet te isoleren. Die helpen gewoon mee om die plek te verwarmen.

Meteen aan de slag? Zelfklevende buisisolatie is gemakkelijk aan te brengen. Haal dit dus direct met Exclusief punten in huis.

Verwarming graadje lager

Een groot deel van je energierekening is voor het verwarmen van je huis. Slim dus om te kijken of de thermostaat een graadje lager kan. Stook je altijd op 20°C? Zet je verwarming dan eens een week op 19°C en kijk of dat bevalt. Trek ook een trui aan of pak een dekentje. Misschien kan de verwarming dan nog weer een graadje lager.

Zet de watertemperatuur van de cv-ketel omlaag

Heb je een HR cv-ketel? Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden. Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. En in veel gevallen merk je niets, ook bij een lagere watertemperatuur. 

Je kunt de temperatuur in één keer op 60 graden zetten. Maar misschien is de temperatuur dan net te laag om je huis warm te krijgen. Om de beste temperatuur te bepalen, kun je deze ook in stappen omlaag zetten. Staat je ketel bijvoorbeeld op 80 graden? Verlaag deze dan eerst naar 70 graden. Bevalt dit? Zet hem dan op 60 graden.

Let op: Heb je een combiketel? Zet de minimale temperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.

Lees meer over het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel.

Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is slim omdat hij leert wanneer hij jouw huis moet verwarmen. Hoe werkt dat? De slimme thermostaat is via wifi met je thuisnetwerk verbonden. Hij verzamelt informatie, leert van je leefpatroon en denkt zo met je mee. Wanneer kom je thuis? Hoe laat ga je naar bed? De slimme thermostaat kiest het beste programma voor jouw situatie. Zo laat je bijvoorbeeld niet per ongeluk je verwarming aan staan als je er niet bent. Dat kan efficiënt én zuinig zijn.

Kom je een keertje eerder thuis? Dan kun je alvast op afstand via je slimme app de verwarming aanzetten. Een ander groot voordeel is dat je per kamer of zone kunt verwarmen. Hiervoor heb je wel radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter nodig.

Tips:

  • Controleer af en toe of de instellingen van je thermostaat nog wel bij je leefpatroon aansluiten.
  • Lees meer over de slimme thermostaat.
  • Ben je klant van ons? Via ons Exclusief programma kun je een Netatmo slimme thermostaat bestellen met je spaarpunten.

Spaar voor bespaarproducten

Ben je klant bij Vattenfall? Meld je dan aan bij ons Exclusief-programma. Dan krijg je met je gespaarde punten korting op allerlei bespaarproducten. Denk aan radiatorventilatoren, radiatorfolie, tochtstrips of een waterbespaarbox.

Naar Vattenfall Exclusief

Serieus gas besparen

Ben je van plan om serieus gas te gaan besparen?
Zo breng je je gasverbruik verder omlaag:

Voordeel via onze partners

Wil je je huis isoleren? Of je ramen vervangen? Vattenfall werkt samen met partners die je daarbij kunnen helpen. Zij staan klaar voor vrijblijvend advies. En een extra voordeel: als je klant bij ons bent krijg je korting.   

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Nederland stopt met aardgas

De voorbereidingen zijn in volle gang: in 2050 moet de hele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn (bron: Ministerie van Economische Zaken, pag 32). Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt verwarmen.

Dit kun je verwachten

Zo investeren we in het vergroenen van onze energie

Meer Nederlandse windenergie

Windpark Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee, levert vanaf de oplevering jaarlijks een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens.

Nieuwe, fossielvrije warmtebronnen

Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Maar het is een flinke uitdaging. Aardgas was hier de standaard: onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en groen gas.

We leveren warmte uit de buurt

Bij stadsverwarming komt je warmte uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale. Die warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Je stoot nu al een stuk minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas. In al onze warmtenetten willen we in 2040 volledig fossielvrije warmte leveren.

Veelgestelde vragen over gas besparen

Hoe kun je besparen op gas?

Gas besparen scheelt in je maandlasten. Besparen begint met inzicht. Zorg dat je inzicht krijgt in je verbruik. Wat zijn de energieslurpers in jouw huis? Waaraan verbruik je gas en stroom? Als je dat weet, maak je de slimste keuzes om je rekening omlaag te brengen. Heb je een slimme meter? Download dan onze Energie app en krijg inzicht in je verbruik en kosten. Dit helpt om gas te besparen met kleine of grote stappen. Van korter douchen tot bijvoorbeeld het isoleren van je huis.

Wat verbruikt het meeste gas?

Gemiddeld gaat 80% van het gehele gasverbruik van je cv-ketel naar het verwarmen van je huis (bron: Milieu Centraal). Wil je daarop besparen? Kijk dan naar de mogelijkheden van isolatie

Wat te doen bij hoge gasrekening?

Begin met kleine stappen, bijvoorbeeld je thermostaat lager zetten, of gebruik een waterbesparende douchekop. En wil je veel meer gas en kosten besparen en heb je het geld ervoor? Kijk dan ook eens naar grotere maatregelen, zoals het isoleren van je huis.

Wat werkt allemaal op gas in huis?

Gemiddeld driekwart van je gasverbruik gaat naar het verwarmen van je huis. De rest gaat naar warm water, vooral voor douchen. De cv-ketel is dan ook het de grootste verbruiker.  Daarnaast koken veel huishoudens ook op gas. Volgens Milieucentraal kost dat maar een klein beetje gas (Bron: Milieu Centraal).

Meer over gas besparen