Gebruik een douchetimer en bespaar energie

Je kunt er direct mee beginnen: minder lang douchen. Elke minuut scheelt liters warm water. Dit kan wel oplopen tot 10 liter per minuut! Slim dus om die kraan eerder dicht te draaien en zo energie te besparen. Een douchetimer helpt je hierbij.

Korter douchen met een douchetimer

Elke minuut korter douchen scheelt maximaal 7,2 liter warm water met een besparende douchekop (bron: Milieu Centraal). En met een niet-waterbesparende douchekop is dat zelfs 10 liter!

Met een timer in je douche bespaar je gemakkelijk op je energieverbruik. Douchetimers zijn in verschillende soorten en maten te koop: van digitale varianten tot de wat meer ouderwetse zandloper. Er zijn ook automatische douchetimers. Bij zo’n timer stel je eerst een tijd in. Zodra je de kraan opendraait begint hij af te tellen. Is de tijd voorbij? Dan komt er vanzelf geen water meer uit de kraan.

  • Een douchetimer herinnert je om op tijd te stoppen met douchen.
  • Het is handig als de douchetimer (spat) waterdicht is.
  • Als de timer een zuignap heeft, maak je deze heel gemakkelijk vast.

3, 5 of 7 minuten met de douchetimer?

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag 7,4 minuten (bron: Milieu Centraal). Daag jezelf uit en probeer met een douchetimer maximaal 5 minuten te douchen. Dat lukt je vast! En hoef je je haren niet te wassen? Probeer dan ook eens op 3 minuten uit te komen met je douchetimer.

15.000 liter water besparen

De douchetimer helpt je elke douchebeurt te besparen op je warmwater- en energieverbruik. Een gemiddeld gezin (2,2 personen) dat 4 minuten korter doucht bespaart elk jaar meer dan 15.000 liter warm water (bron: Milieu Centraal). 

Met het verwarmen van water verbruik je veel energie. Ruim 25% van je energieverbruik voor verwarmen gaat naar warm water. Van het verwarmde water stroomt ongeveer 65% uit de douchekop (bron: Milieu Centraal). Door korter te douchen zorg je ervoor dat je energieverbruik voor warm water vermindert.

De gemiddelde Nederlander staat 120 dagen onder de douche

Korter douchen levert meer voordelen op. Zo bespaar je ook tijd door korter te douchen. De gemiddelde Nederlander staat namelijk in zijn of haar leven 120 dagen onder de douche (bron: Milieu Centraal). Dat is ongeveer 1,5 dag per jaar. Verlaag je de douchetijd dan van 7,4 minuten naar 5 minuten? Dan houd je per jaar gemiddeld bijna 12 uur over voor andere activiteiten.

Douch korter met een digitale douchetimer

Dat is makkelijk, een douchetimer die je digitaal instelt. Want via een digitale klok zet je de tijd op het gewenste aantal minuten. Zo zie je precies hoe lang je nog ‘mag’ douchen.

Wil je zo’n digitale timer voor onder de douche? Dan kun je als klant van ons je spaarpunten van Exclusief gebruiken voor de douchetimer van EcoSavers. Deze timer is spatwaterdicht en je maakt hem heel eenvoudig met een zuignap vast.

Naar de douchetimer

Meer voordeel met Exclusief

Exclusief biedt mooie cadeaus, duurzame producten en leuke uitjes. Als klant profiteer je direct van ons inkoopvoordeel. En met je Exclusief-punten spaar je automatisch voor nog meer voordeel of gratis producten. Hoe langer je klant bent, hoe meer punten je maandelijks spaart.

Meld je aan

Douchen met een zandloper

Je kunt ook een zandloper als douchetimer gebruiken. Alleen heeft een zandloper wel een vaste doorlooptijd. Wil je toch verschillende tijden in kunnen stellen? Koop er dan eentje met twee of drie zandlopers naast elkaar met verschillende tijden. Dan kun je hem de ene keer op 5 minuten en de andere keer op 4 minuten instellen.

Gratis douchetimer

Wil je geen geld uitgeven aan een douchetimer? Gebruik gewoon de timer van je smartphone of een eierwekker. Hou je wel van een muziekje tijdens het douchen? Zet je favoriete nummer op en douche tot het einde van dat nummer. Douchen was nog nooit zo’n feest!

Inzicht in je verbruik per douchebeurt

Wil je echt precies weten hoeveel je aan energie verbruikt tijdens een douchebeurt? Een P1 meter geeft je meterstanden per minuut door. Ben je klant van ons? Spaar dan via Exclusief voor punten voor zo’n P1 meter.

Naar P1 Meter in Exclusief

Vragen en antwoorden over douchen en douchetimers

Hoe lang doucht de gemiddelde Nederlander?

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag 7,4 minuten (bron: Milieu Centraal)

Kan je een timer op de douche zetten?

Nee, je kunt op de douche zelf geen timer zetten. Wil je wel besparen op water en gas? Koop dan een leuke douchetimer. Zo’n timer geeft de lengte van je douchebeurt aan. Zo kun je gemakkelijker korter douchen.

Wat is een goede douchetimer?

Een zandloper, een digitale douchetimer, een automatische douchetimer, er is van alles op de markt. Een goede douchetimer die we voor ons spaarprogramma Exclusief selecteerden is de Ecosavers douchetimer. Deze heeft een digitale klok. Je stelt dus zelf het gewenste aantal minuten in. Ook bevestig je hem eenvoudig met een zuignap. Naar de Ecosavers douchetimer.

Wat scheelt 1 minuut minder douchen?

Elke minuut korter douchen scheelt maximaal 7,2 liter warm water als je een waterbesparende douchekop gebruikt (bron: Milieu Centraal). En met een niet-waterbesparende douchekop is dit zelfs 10 liter!

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app

Meer over besparen