1. Home
  2. Cv-ketel
  3. Temperatuur cv-ketel

Je cv-ketel zuinig gebruiken: dit doe je door de temperatuur te verlagen

De grootste gasverbruiker in huis is de cv-ketel. Heb je net als veel huishoudens in Nederland zo’n ketel? Dan wil je vast weten hoe je die energiezuinig gebruikt. Een simpele én duurzame stap kan zijn: het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel. We helpen je graag te bepalen welke temperatuur voor jou het beste is. Zo zou je zomaar tot 8% op je energierekening kunnen besparen.

De beste temperatuur voor je cv-ketel

Veel cv-ketels zijn op een hogere temperatuur ingesteld dan nodig is. Zo zorgen ze ervoor dat je huis zelfs op de koudste dagen van het jaar nog lekker warm wordt. Toch is deze instelling vaak niet de temperatuur waarop de cv-ketel het meest energiezuinig werkt. Uit de praktijk blijkt dat bij meer dan 50% van de huizen deze temperatuur lager kan worden ingesteld.

Hoe bepaal de ideale temperatuur voor je cv-ketel?

Dit hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld het type ketel, de werking van je thermostaat en het soort verwarmingsinstallatie. Maar ook hoe goed de isolatie in je huis is. Deze situatie verschilt natuurlijk in elk huis. We adviseren dus om te testen of en in welke mate je de temperatuur van je cv-ketel kunt verlagen. Alleen zo kun je de beste temperatuur voor de ketel in je huis bepalen.

HR-ketel: zet ‘m op 60 graden

De meeste huishoudens in Nederland hebben een HR-ketel (Hoog Rendement). Heb je ook zo’n ketel in huis? Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden. Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. En in veel gevallen merk je niets, ook bij een lagere watertemperatuur.

  • Tip 1: Weet je niet of je een HR-ketel hebt? Dit check je door onder de ketel te kijken. Als hier een pvc-buis zit waar de ketel condenswater afvoert, dan is het een HR-ketel.
  • Tip 2: Heb je nog een VR-ketel (Verbeterd Rendement), dus zonder afvoer? Dan is het energieslim die te vervangen. Want dit soort ketels kun je niet lager zetten dan 70 graden én ze hebben sowieso een veel lager rendement.
  • Tip 3: Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden. Dan werkt deze zuiniger. Controleer ook de waterdruk af en toe. Is deze te laag? Dan vul je de ketel gemakkelijk bij. In een video legt Feenstra uit hoe je de cv-ketel zelf bijvult.

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel in stappen

De perfecte temperatuur bepalen

Als je de temperatuur van je cv-ketel gaat verlagen, dan kun je deze in één keer op bijvoorbeeld 60 graden zetten. Maar misschien is de temperatuur dan te laag om je huis warm te krijgen. Om de optimale temperatuur te bepalen, kun je deze ook in stappen omlaag zetten. Staat je ketel bijvoorbeeld op 80 graden? Verlaag deze dan eerst naar 70 graden. Bevalt dit? Zet hem dan op 60 graden. Zo bepaal je in stappen wat de ideale minimum temperatuur voor de cv-ketel in je huis is.

Verlagen? Let dan op:

  • Zet de minimale temperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen!
  • Is het in de winter toch te koud in huis? Stel de cv-watertemperatuur van je ketel dan weer iets hoger in. Vergeet dit in de lente niet weer omlaag te zetten. 

Zo stel je de juiste temperatuur in

Klinkt simpel, de temperatuur van je ketel verlagen. Maar hoe doe je dat? Pak het instructieboekje erbij en kijk in het menu van de cv-ketel. Vaak is het heel simpel om de temperatuur lager te zetten.

Kom je er toch niet uit? Ga dan naar de website zet ‘m op 60. Geef daar aan welke ketel je hebt en je krijgt een video met uitleg. Als je ketel er niet bij staat, check dan of je op YouTube een filmpje kunt vinden. Veel bedrijven geven daar een heldere uitleg over de werking van hun cv-ketel.

Voor tapwater geldt: nooit lager dan 60 graden

De meeste cv-ketels zijn combiketels. Deze zorgen voor je verwarming (ruim 80%) én voor het tapwater (zo’n 17%). De temperatuur voor beide kun je apart instellen. Dat is maar goed ook. Want de temperatuur van het tapwater in de cv-ketel (kraan en douche) moet je nooit lager instellen dan 60 graden. Zo maak je de kans op een besmetting met legionella kleiner.

Besparen op warm water in de uitstand

Een moderne cv-ketel heeft een functie waarmee deze snel warm (tap)water kan leveren. Er zijn meestal drie standen: een comfortstand, een eco-stand en een uitstand. Staat je ketel op de comfortstand? Dan is het al een goede stap om deze op de eco-stand zetten. Toch is het nog beter om voor de uitstand te kiezen. Waarom?

Bij de comfortstand houdt de cv-ketel de warmtewisselaar warm. Zo kan deze op elk moment snel warm water leveren. Dit is een stuk minder energiezuinig dan de eco-stand, waarbij de ketel zelflerend is. Hij leert op welke momenten je warm water gebruikt, zoals het vaste moment waarop je doucht. De cv-ketel zorgt er op die momenten

voor dat het water snel op temperatuur is. De eco-stand is zeker zuiniger dan de comfortstand. Toch komt het ook bij de eco-stand voor dat water onnodig wordt opgewarmd. Het is dus het zuinigst om de cv-ketel op de uitstand te zetten. Dan verwarm je het water alleen als je het ook echt nodig hebt.

  • Tip: Met het verwarmen van tapwater verbruik je veel gas. Van dit warme water stroomt 80% uit de douchekop. Koop een besparende douchekop. Of gebruik een douchetimer. Die helpt je om korter te douchen.

Cv-ketel instellen bij vloerverwarming

Verwarm je je huis met vloerverwarming of met een andere lage-temperatuur-verwarming? Goed bezig! Want waarschijnlijk staat de temperatuur van het water van je cv-ketel dan al laag. Heb je thuis een combinatie van vloerverwarming en radiatoren? Vraag dan de monteur bij het volgende onderhoud of de ketel zuinig werkt.

  • Tip: Zit je langer op één plek? Zet de thermostaat dan op een constante, wat lagere temperatuur, bijvoorbeeld 19 graden. En gebruik op die plek een infraroodpaneel om bij te verwarmen. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig het hele huis de hele tijd op te hoge temperatuur verwarmt.

Zorg dat radiatoren goed zijn ingesteld

Als je radiatoren in huis hebt, laat dan controleren of ze goed staan ingesteld. ‘Waterzijdig inregelen’ heet dat. Na waterzijdig inregelen stroomt precies de juiste hoeveelheid warm water door de radiatoren om je huis goed te verwarmen. Ook dit kan je energieverbruik verlagen. Hoeveel? Dat hangt helemaal af van de situatie bij jou thuis. Het kan wel oplopen tot meer dan 15% bij een slecht ingestelde installatie.

  • Wijkt je verbruik erg af van anderen? Of is de ene kamer in je huis veel kouder dan de andere kamer? Dan kan dat er op wijzen dat je radiatoren niet goed zijn ingesteld.

Hoe regel je dat, waterzijdig inregelen?

Vraag je monteur naar de mogelijkheden.

Pak ook de isolatie in huis aan

Het klinkt logisch: hoe beter de isolatie in je huis is, hoe lager je de temperatuur van je cv-ketel kunt zetten. Toch kunnen veel huizen nog een stuk beter worden geïsoleerd. Een paar kleine maatregelen kunnen er al voor zorgen dat je de temperatuur van je cv-ketel (verder) kunt verlagen. Isoleer je huis dus goed.

Meer over isoleren

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Vragen en antwoorden over de temperatuur van je cv-ketel

Waarom is het slim je cv-ketel op 60 graden te zetten?

De cv-ketel is de grootste gasverbruiker in huis. In veel huishoudens staat de temperatuur van deze ketel nog op 80 of zelfs 90 graden ingesteld. Dat levert onnodig veel energieverlies en dus -verbruik op. Om te besparen op je energierekening kan het dus slim zijn om de temperatuur van je cv-ketel te verlagen. Hiermee zou je zomaar tot 8% op je energierekening kunnen besparen.

Waarom moet je de cv-ketel voor tapwater niet op 50 graden zetten?

Het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel kan slim zijn. Let wel op: er is een verschil tussen de minimale temperatuur voor je tapwater (douchen en drinken) en voor je verwarming. Zet de temperatuur voor het tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.

Op welke temperatuur is mijn cv-ketel het zuinigst?

De cv-ketel helemaal uitzetten is natuurlijk het zuinigst. Maar, je wil niet dat het te koud wordt in huis. Hoe vind je dan de juiste balans? Dit doe je door te testen met verschillende temperaturen. Zet de temperatuur van je cv-ketel elke keer een stukje lager en bepaal of je dat nog prettig vindt.

Naast het testen met de temperatuur is het belangrijk je cv-ketel goed te laten onderhouden. Dan werkt deze zuiniger. Wil je weten of de ketel toe is aan onderhoud of vervanging? Neem dan contact op met je installateur.

Kan ik de temperatuur van een elektrische cv-ketel ook verlagen?

Ook het water van een elektrische cv-ketel kun je lager zetten. Je bespaart misschien iets minder dan een cv-ketel met gas, maar alle beetjes helpen!

Kan ik de temperatuur ook verlagen bij een warmtepomp?

Nee, een warmtepomp werkt anders dan een cv-ketel en gebruikt al lage temperaturen. Met een warmtepomp ben je dus al heel energiezuinig.

Kan ik de temperatuur ook verlagen als ik stadsverwarming heb?

Bij stadverwarming heb je geen eigen cv-ketel. Je kunt de temperatuur van het water dus ook niet lager zetten.

Op welke temperatuur zet ik mijn cv-ketel voor tapwater?

Ga je de temperatuur voor warm douche- en drinkwater aanpassen in je cv-ketel, let dan op dat je deze nooit lager dan 60 graden zet. Zo maak je de kans op een besmetting met legionella kleiner.

Wat is de beste temperatuur voor de cv ‘s nachts?

Over het algemeen geldt dat je verwarming 's nachts een stukje lager kan. Wat de ideale nachttemperatuur is, hangt af van je isolatie en verwarmingssysteem.

In een goed geïsoleerd huis kun je je thermostaat het beste zo'n drie graden lager zetten. In een ouder en slechter geïsoleerd huis is de ketel vaak krachtiger. Daar kun je rustig wat verder verlagen, wel met zo'n vijf graden.

Meer over besparen op je energierekening

We leveren milieuvriendelijke warmte uit de buurt

We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale die warmte over heeft.

Die nieuwe warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Want je stoot maar liefst gemiddeld zo’n 60% minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas.