1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Infraroodverwarming

Zo zit het met infraroodverwarming

Regelmatig krijgen wij vragen over elektrische verwarming. Bijvoorbeeld over infraroodverwarming (IR-verwarming). Onze technische adviseurs raden verwarming met infrarood in de meeste gevallen niet aan als hoofdverwarming voor je huis. Maar als bijverwarming kan infrarood een goede oplossing zijn.

Infraroodverwarming, hoe zit dat?

 • Met een infrarood verwarmingspaneel verwarm je niet de hele ruimte. Zo’n paneel straalt de warmte naar je zitplek of werkplek. IR-panelen verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn.

  Infrarood verwarmingspanelen werken op elektriciteit en geven directe stralingswarmte. Die straling voel je tot op zo’n 3 meter afstand. (Bron: Milieu Centraal)

 • Zit je langer in één kamer, bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt? Zet de thermostaat in huis dan standaard op een wat lagere temperatuur. En gebruik in die kamer een IR-paneel om bij te verwarmen. Of verwarm alleen je werkplek met een warmtekussen of een warmtemat. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig het hele huis de hele tijd op een hogere temperatuur verwarmt.

  Als extra verwarming kan infrarood dus een energiezuinige keuze zijn (bron: Milieu Centraal). Let wel op dat je een infrarood verwarmingspaneel koopt met het juiste vermogen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de ruimte.

 • Volgens onze technische adviseurs is infrarood als hoofdverwarming alléén een goed alternatief voor gasverwarming als je huis supergoed geïsoleerd is. Want een huis met goede isolatie heeft weinig energie nodig om het voldoende warm te krijgen.

  Denk je na over IR-verwarming als hoofdverwarming? Laat je dan adviseren door een energieadviseur met kennis van zaken. Want misschien is een warmtepomp wel een betere keuze voor je als volgende stap richting fossielvrij leven.

  Meer over de warmtepomp

Hang infrarood aan je plafond

Wat is de beste plek voor je infraroodverwarming? Zet je zo’n paneel neer of kun je je IR-verwarming het beste aan het plafond of aan de muur hangen? Om de warmte zo goed mogelijk te gebruiken, hang je een infraroodpaneel aan het plafond. Horizontaal, zodat de warmte naar beneden straalt. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Is je plafond meer dan 3 meter hoog? Hang het infrarood verwarmingspaneel dan iets lager, dus verder van het plafond af. (bron: Milieu Centraal)

 • Hang je paneel zo goed mogelijk in de richting waar je het meest zit.
 • Lukt het niet aan je plafond? Hang het paneel dan aan de muur.
 • Zit je vaak aan een tafel of aan een bureau? Zet er dan een kleiner paneel onder.

Infraroodverwarming met thermostaat

Als je een infrarood verwarmingspaneel koopt, dan heb je veel keuze. Bijvoorbeeld uit verschillende bedieningsmethodes. Dat kan heel simpel met een aan-/uitknop. Ook zijn er panelen die je op verschillende standen kunt instellen.

Wil je liever je eigen temperatuur instellen? Dat kan ook. Koop dan infraroodverwarming met ingebouwde thermostaat. In dat geval gaat je IR-paneel vanzelf uit als deze de gewenste temperatuur bereikt.

3 goede plekken voor infrarood

Infraroodverwarming in de badkamer

In de badkamer kan infrarood handig zijn om snel bij te verwarmen. Ook hier kan infraroodverwarming aan het plafond een uitkomst zijn. Je hebt ze zelfs met verlichting. En wat dacht je van een spiegel met infraroodverwarming? Dan beslaat deze niet meer, handig. Laat je goed adviseren, ook over het gebruik van stroom in natte ruimtes. Zo kun je de beste infraroodverwarming voor je badkamer kopen.

Infraroodverwarming in de werkkamer

Voor de werkkamer zijn er verschillende verwarmingsmogelijkheden met infrarood. Je kunt een IR-paneel naast of boven je bureau hangen. Of lekker warm onder je bureau zetten. Andere opties zijn: een verwarmde bureaulegger, een warmtekussen of een warmtemat voor lekker warme voeten.

Infrarood op het terras

Infrarood wordt ook gebruikt als verwarming voor buiten. Er zijn terrasverwarmers in allerlei soorten en maten. Ze geven vaak gezellig oranjerood licht af. Het grote voordeel van infrarood terrasverwarming is dat infraroodstralen niet windgevoelig zijn. Trouwens, ook lekker warm op het terras: warmtekussens

Wat kost infraroodverwarming?

De kosten voor infraroodverwarming hangen van allerlei zaken af. Zoals het aantal infraroodpanelen, het vermogen per paneel en natuurlijk het aantal uren dat je zo’n paneel gebruikt.

Het verbruik van één IR-paneel kun je gemakkelijk zelf berekenen:
vermogen in kW * prijs per kWh * aantal uren dat je paneel aanstaat

Een rekenvoorbeeld:
Stel je hebt een paneel van 1500 watt. Je zet deze 2 uur aan bij een stroomprijs van € 0,40 per kWh. Dan kost dit: 1,5 * € 0,40 * 2 = € 1,20. Per uur is dat dus € 0,60.

Verbruik infraroodverwarming versus gas

Is infraroodverwarming goedkoper dan gas? Ook dat hangt van de situatie af. Wanneer je heel gericht verwarmt in een kleine ruimte kan het goedkoper zijn. Want in dat geval kun je de thermostaat in het hele huis iets omlaag zetten en dat scheelt. Hou wel in de gaten of alle kamers in je huis voldoende warmte krijgen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet weken achter elkaar onder de 16 graden is. Dan voorkom je vochtproblemen zoals schimmel. Vergeet ook niet om altijd goed te ventileren.

De voor- en nadelen van infrarood

3 voordelen

 • Snel, gericht verwarmen
 • Neemt weinig ruimte in
 • Kan kostenbesparend zijn als bijverwarming

3 nadelen

 • Meestal geen goed alternatief als hoofdverwarming
 • Verwarmt niet de hele ruimte
 • Warmte is snel weg als je infrarood uitzet

Op infrarood besparen met Exclusief

Dat infraroodpaneel, die bureaulegger of dat warmtekussen bestel je via ons spaarprogramma Exclusief. Met je gespaarde punten. Heb je je nog niet aangemeld? Start dan met sparen.

Naar Vattenfall Exclusief

Meer voordeel met Exclusief

Exclusief biedt mooie cadeaus, duurzame producten en leuke uitjes. Als klant profiteer je direct van ons inkoopvoordeel. En met je Exclusief-punten spaar je automatisch voor nog meer voordeel of gratis producten. Hoe langer je klant bent, hoe meer punten je maandelijks spaart.

Meld je aan

Vragen en antwoorden over infraroodverwarming

Is infraroodverwarming zuinig?

Met een infrarood verwarmingspaneel verwarm je niet de hele ruimte. Zo’n paneel straalt de warmte naar de plek waar je zit of bezig bent. IR-panelen verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Want zit je langer in één kamer, bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt? Dan kun je de thermostaat in huis op een constante, wat lagere temperatuur zetten. En gebruik je in die kamer een IR-paneel om bij te verwarmen. Zo verwarm je niet onnodig het hele huis de hele tijd op een hogere temperatuur. Als bijverwarming kan infrarood dus een energiezuinige keuze zijn.

Wat kost infraroodverwarming per uur?

Het verbruik van één IR-paneel kun je gemakkelijk zelf berekenen:
vermogen in kW * prijs per kWh * aantal uren dat je paneel aanstaat

Een rekenvoorbeeld:
Stel je hebt een paneel van 1500 watt. Je zet deze 1 uur aan bij een stroomprijs van € 0,40 per kWh. Dan kost dit: 1,5 * € 0,40 * 1 = € 0,60.

Is verwarming met infrarood goedkoper dan gas?

Dat hangt van de situatie af. Wanneer je heel gericht verwarmt in een kleine ruimte kan het goedkoper zijn. Want in dat geval kun je de thermostaat in het hele huis iets omlaag zetten en dat scheelt. Hou wel in de gaten of alle kamers in je huis voldoende warmte krijgen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet meerdere weken achter elkaar onder de 16 graden is. Zo kun je vochtproblemen zoals schimmel voorkomen.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

3 voordelen van infraroodverwarming:

 1. Snel, gericht verwarmen
 2. Neemt weinig ruimte in
 3. Kan kostenbesparend zijn als bijverwarming
Wat zijn de nadelen van infraroodverwarming?

3 nadelen van infraroodverwarming:

 1. Meestal geen goed alternatief als hoofdverwarming
 2. Verwarmt niet de hele ruimte
 3. Warmte is snel weg als je infrarood uitzet
Waar moet je op letten bij infraroodverwarming?

Wil je een infraroodpaneel kopen? We helpen je met het maken van je keuze. Let op onderstaande drie punten voor het paneel dat het beste bij je past.

 • Met welk doel je infrarood wilt gebruiken.
  Voor de meeste woningen is infraroodverwarming als hoofdverwarming geen zuinige keuze. Als bijverwarming kan het wel slim zijn.

 • Hoe en waar je het paneel wilt gebruiken/bevestigen.
  Infrarood is slim op plekken waar je gericht kunt verwarmen. Bijvoorbeeld om je thuiswerkplek te verwarmen. En het liefst hang je het paneel aan het plafond.

 • Hoe je het paneel wilt bedienen.
  Dat kan eenvoudig met een aan-/uitknop. Of wil je liever een thermostaat? Of misschien zelfs de mogelijkheid om het via wifi te bedienen?

Meer energie besparen