1. Home
  2. Energie
  3. Overstappen regelen we voor je

Energie overstappen: zo werkt het

Bij energie overstappen heb je vast veel vragen. Bijvoorbeeld of je zomaar kan overstappen zonder boete. Of kan je overstappen met cadeau? Bekijk al onze tips.

Wanneer ga je overstappen van energie?

Wanneer je wisselt van de ene energieleverancier naar de andere, heet dat overstappen. In de meeste gevallen stap je over wanneer je oude contract afloopt. Dan kan je overstappen van energie zonder boete. Wil je met je energie naar ons overstappen, hoef je niets te doen.

Je stelt je energieproduct samen en verstuurt je aanvraag. Zodra we alles in orde hebben gemaakt ontvang je de contractbevestiging. Vaak heb je deze binnen een uur al in je mailbox. Nadat je de bevestiging van je contract hebt gekregen, krijg je 14 dagen bedenktijd. In die periode kun je je aanvraag veranderen of annuleren. Wij zeggen het contract met je oude leverancier van energie op.

Zo werken boetes bij overstappen

Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract? Dan betaal je in de meeste gevallen een overstapboete. Vaak komen we je hierin tegemoet: met de overstapkorting. Zodat je deze kosten tegen elkaar weg kunt strepen. Bekijk de voorwaarden en lees hoe je overstapkorting aanvraagt.

Waar let je op bij energie overstappen

Hoe werkt het energie overstappen? Je bepaalt wat je wensen zijn, waarna wij je het product laten zien dat het beste bij je past. Je kiest voor stroom en gas, alleen stroom of alleen gas. Daarbij bepaal je zelf of je voor groene of standaard energie kiest.

Bij ons kun je kiezen voor nog meer voordelen. Bijvoorbeeld voor een korting op je energienota of sparen voor duurzame cadeaus.

Overstappen van energie en ontvang een cadeau

Door klant bij ons te worden draag je bij aan onze ambitie om fossielvrij leven mogelijk te maken. Daar hebben we wel wat voor over. Zoals een mooi welkomstcadeau. Wat voor cadeau dit voor jou is, bepaal je zelf.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Energie vergelijken wanneer je wilt overstappen

Wat vind je belangrijk? Wil je bijdragen aan verduurzaming, kies dan bijvoorbeeld voor groene stroom. Is de prijs belangrijk voor je bij het overstappen van energie omdat je energierekening een flinke kostenpost is? Dan is energie vergelijken zeker slim om te doen.

Veelgestelde vragen over energie overstappen

Welk moment overstappen energie?

De beste periode om over te stappen van energie is één maand voordat je je jaarafrekening ontvangt of net voor de winterperiode. Wanneer je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je in de meeste gevallen een jaar vol gemaakt. Dan zijn je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten van de zomer.

Is het verstandig om over te stappen van energieleverancier?

Het jaarlijks van energie overstappen loont zeker. De energietarieven zijn continue aan verandering onderhevig en kunnen per jaar flink verschillen. Maar er zijn ook risico's aan verbonden. Energieprijzen voor een jaarcontract zijn nu erg hoog, wegens de onzekerheid op de korte termijn.

Hoe lang van te voren mag je overstappen energie?

Vanaf 3 maanden kan dit al worden doorgegeven aan je nieuwe energieleverancier. De meeste energiebedrijven hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. Wanneer de hele overstap is geregeld, stopt je vorige energieleverancier met leveren.

Kan ik op elk moment veranderen van energieleverancier?

Gezinnen en kleine of middelgrote ondernemingen mogen altijd veranderen van energieleverancier maar houdt rekening met een opzegtermijn van minimaal een maand.

Wat is voordeliger vast of variabele energie?

Over het algemeen is een contract met een vast tarief voordeliger. De jaarlijkse kosten van deze contracten liggen lager dan bij een variabel contract. De tarieven liggen vast en een vast contract geeft zekerheid. Laat je goed informeren door je energiebedrijf.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Meer over als klant bij Vattenfall