1. Thuis
  2. Energie
  3. Overstappen regelen we voor je

Energie overstappen: zo werkt het

Bij energie overstappen heb je vast veel vragen. Bijvoorbeeld of je zomaar kan overstappen zonder boete. Of kan je overstappen met cadeau? Bekijk al onze tips.

Wanneer ga je overstappen van energie?

Wanneer je wisselt van de ene energieleverancier naar de andere, heet dat overstappen. In de meeste gevallen stap je over wanneer je oude contract afloopt. Dan kan je overstappen van energie zonder boete. 

Je stelt je energieproduct samen en verstuurt je aanvraag. Zodra we alles in orde hebben gemaakt ontvang je de contractbevestiging. Vaak heb je deze binnen een uur al in je mailbox. Nadat je de bevestiging van je contract hebt gekregen, krijg je 14 dagen bedenktijd. In die periode kun je je aanvraag veranderen of annuleren. Wij zeggen het contract met je oude leverancier van energie op.

Zo werken boetes bij overstappen

Wil je eerder overstappen dan de einddatum van je contract? Dan betaal je in de meeste gevallen een opzegvergoeding. Let op: vanaf 1 juni zijn de regels van de opzegvergoeding voor vaste contracten veranderd.

Waar let je op bij energie overstappen

Hoe werkt het energie overstappen? Je bepaalt wat je wensen zijn, waarna wij je het product laten zien dat goed bij je past. Je kiest voor stroom en gas, alleen stroom of alleen gas. Nieuwe klanten krijgen voor stroom ons product Groen uit Nederland.

Bij ons kun je kiezen voor nog meer voordelen. Bijvoorbeeld gratis bespaaradvies op maat of sparen voor duurzame cadeaus.

Energie vergelijken wanneer je wilt overstappen

Wat vind je belangrijk? Wil je bijdragen aan verduurzaming, kies dan bijvoorbeeld voor groene stroom. Is de prijs belangrijk voor je bij het overstappen van energie omdat je energierekening een flinke kostenpost is? Dan is energie vergelijken zeker slim om te doen.

We bieden weer vaste contracten aan

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Overstappen van energie en ontvang een cadeau

Door klant bij ons te worden draag je bij aan onze ambitie om fossielvrij leven mogelijk te maken. Daar hebben we wel wat voor over. We hebben regelmatig aanbiedingen met cadeaus of kortingen. Op dit moment hebben we die niet. Zodra dat weer mogelijk is, kun je dat hier lezen.

Ben je al klant? Kijk dan bij Exclusief of er leuke cadeaus voor je zijn om voor te sparen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over energie overstappen

Welk moment overstappen energie?

De beste periode om over te stappen van energie is één maand voordat je je jaarafrekening ontvangt of net voor de winterperiode. Wanneer je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je in de meeste gevallen een jaar vol gemaakt. Dan zijn je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten van de zomer.

Is het verstandig om over te stappen van energieleverancier?

De energiemarkt is continu in beweging. Dat heeft invloed op wat je als consument betaalt. Maar het vraagt ook veel van de energieleveranciers. In een onrustige energiemarkt kun je rekenen op de betrouwbaarheid van grote energieleveranciers. Bekijk de tips hoe je de verschillende energieleveranciers het beste kan vergelijken.

Hoe lang van te voren mag je overstappen energie?

Vanaf 3 maanden kan dit al worden doorgegeven aan je nieuwe energieleverancier. De meeste energiebedrijven hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. Wanneer de hele overstap is geregeld, stopt je vorige energieleverancier met leveren.

Kan ik op elk moment veranderen van energieleverancier?

Gezinnen en kleine of middelgrote ondernemingen mogen altijd veranderen van energieleverancier maar houdt rekening met een opzegtermijn van minimaal een maand.

Wat is voordeliger vast of variabele energie?

Dat hangt heel erg van de marktsituatie af. Misschien twijfel je of je je energieprijs wilt vastzetten voor 1 of voor 3 jaar. Of dat je misschien beter (tijdelijk) op een contract met variabele tarieven kunt overgaan. Bekijk dan het laatste nieuws over de marktsituatie.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van een contract met een vast tarief  of een variabel contract

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Meer over als klant bij Vattenfall