Meisje kookt op inductie | Vattenfall energie

Alles wat je wilt weten over elektrisch koken

Steeds meer huizen gaan van het gas af en nieuwe huizen worden gebouwd zonder gasaansluiting. Dat betekent elektrisch koken. Welke opties je hebt en wat verder handig is om te weten over elektrisch koken, lees je op deze pagina. 

De voordelen van inductie

 • Goedkoper
  Er zijn drie vormen van elektrisch koken: keramisch, halogeen en inductie. Qua gebruik is inductie de goedkoopste van de drie, want bij inductie gaat er vrijwel geen warmte verloren. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n € 80 per jaar. Met keramisch of halogeen koken ben je iets duurder uit.
 • Veiliger
  Inductiekoken is ook veilig. Alleen de pannen worden warm. De kookplaat zelf wordt alleen warm door de hete pannen die erop staan, maar koelt ook weer snel af als de pannen eraf zijn. Je hebt daardoor minder kans om je te branden en minder kans op brand. Daarom is het ook voor senioren een geschikte manier van koken. Bovendien zit er op inductieplaten een kinderbeveiliging.
 • Duurzamer
  Inductiekoken is duurzamer, maar het maakt natuurlijk wel uit hoe de stroom die je gebruikt is opgewekt. Hoe groener de stroom die je gebruikt, hoe beter. En dan het liefst stroom die hier in Nederland is opgewekt.
 • Makkelijker
  Als je eenmaal gewend bent aan inductie is het erg makkelijk. De bediening werkt makkelijk en het schoonmaken kost dankzij de gladde plaat weinig moeite. 

Speciale pannen voor inductie

Een inductiekookplaat verwarmt je pannen met een magnetisch veld. Dat kan niet bij elk materiaal. Er moet voldoende ijzer in je pannen zitten. Dat test je door een magneet aan de pan te hangen. Als de magneet aan de pan blijft hangen is de pan geschikt. Aardewerk, glas, aluminium en koper zijn geen geschikte materialen. Met een inductie-adapter los je dat probleem op. Daarmee kun je elke pan gebruiken op je inductieplaat.

Verder is het handig om pannen te hebben met een rechte bodem. Op die manier maakt de pan het beste contact met de inductieplaat. Sommige pannen trekken na een tijd krom. Ze werken dan nog wel op inductie, maar de hitte wordt minder gelijkmatig verdeeld. Pannen met een dikke bodem die bestaan uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn die pannen het meest geschikt voor inductie. 

Let wel op dat je pannen geen hoeken of punten aan de onderkant hebben. Daarmee beschadig je je inductieplaat. Bovendien ontstaat zo ongelijkmatige warmte, waarbij de meeste warmte trekt naar die hoek of punt en zo een barst in de plaat ontstaat.

Als je zeker wilt weten dat een pan geschikt is, kijk dan goed op de doos of de gebruiksaanwijzing.

Vader en kind koken | Vattenfall energie

Dit heb je nodig voor je inductieplaat

Een inductieplaat zorgt voor een piek in je stroomgebruik. Om die op te vangen heb je een extra groep nodig in je meterkast. Zo blijft verder alles in huis werken op het moment dat je kookt. 

Een inductieplaat met vier zones kost ongeveer € 250. Verder heb je dus geschikte pannen nodig. Het is dus handig om daar rekening mee te houden qua budget.

Deel deze pagina