Verbruik opblaasbare jacuzzi: kosten en bespaartips

De laatste jaren zijn ze niet aan te slepen: opblaasbare jacuzzi's. Erg aantrekkelijk zo'n bubbelbad in je achtertuin, vooral als het water lekker warm is. Zo op het eerste gezicht lijkt het een betaalbare aankoop, maar hoe zit het eigenlijk met de stroomkosten? We geven je tips om te besparen op het verbruik van je opblaasbare jacuzzi.

Hoge stroomkosten opblaasbare jacuzzi

Onze energieadviseur Max Nuyens rekent uit de losse pols: 'Waarschijnlijk gebruik je een elektrisch pompje om het bubbelbad op te blazen, maar dat hoeft niet zo vaak. Wat wel steeds moet, is water opwarmen, water warm houden, rondpompen en soms bubbels maken.'

Hoe zit het dan met de stroomkosten bij de ultieme jacuzzi-ervaring? Max: 'Als je het bad wilt opwarmen tot zo'n 37 graden, dan betaal je per keer al snel € 5,50. Dat lijkt mee te vallen, maar zo’n jacuzzi gebruik je waarschijnlijk tientallen keren. De stroomkosten kunnen dus behoorlijk oplopen.'

Verwarmen duurt lang

Max vervolgt: 'Het opwarmen van zo’n 750 tot 1.000 liter aan leidingwater duurt met het bijgeleverde verwarmingselement urenlang. Soms wel meer dan 14 uur als je tot die 37 graden wilt komen.’ Onze energieadviseurs zien vaak dat mensen hun opblaasbare spa zelfs continu opwarmen.

In de winter nog duurder

In de winter is het verwarmen van je jacuzzi helemaal een dure aangelegenheid. Max: ‘Ik sprak een klant die zijn spa vooral tijdens de koude dagen gebruikt. We concludeerden dat het stroomverbruik van alleen zijn jacuzzi gelijk was aan het stroomverbruik van zijn hele huishouden!’

Het verbruik van zijn jacuzzi was gelijk aan het stroomverbruik van zijn hele huishouden!

Max Nuyens, energieadviseur

3 bespaartips voor stroomverbruik opblaasbare jacuzzi

Het bad dan maar via een tuinslang vullen met warm water uit de HR-ketel? Dat is goedkoper en sneller. In zo’n 1,5 uur heb je een warm bad. Maar dat heeft alleen zin bij het allereerste gebruik.

Wil je ook daarna besparen op het stroomverbruik van je opblaasbare jacuzzi? Wij zetten drie tips voor je op een rij:

1. Verwarm het water met solarmatten

Wist je dat je jouw opblaasjacuzzi ook zonder stekker in het stopcontact kan verwarmen, met behulp van solarmatten? Dit zijn matten die water opwarmen met energie van de zon en dat werkt vaak erg goed. De matten maak je eenvoudig met zwarte slangen vast aan een dompelpomp. Die pompt het water het bad in en uit. Solarmatten zijn er in verschillende soorten en kun je al kopen vanaf € 13,-. Op zonnige dagen is dat natuurlijk een goed idee.

Let op: stilstaand water kan legionellabesmetting veroorzaken. Gebruik voldoende chloor in je jacuzzi en zet de pomp regelmatig aan om de solarmat door te spoelen. Met behulp van een tijdschakelaar op het stopcontact regel je dit automatisch.

2. Dek je jacuzzi af als je hem niet gebruikt

Op momenten dat je je jacuzzi niet gebruikt kan het water erg afkoelen, vooral ´s nachts. Met een goede isolerende afdekhoes houd je de temperatuur van het water beter vast. Vooral een zwart afdekzeil is effectief, want dan warmt het water extra op zodra de zon erop schijnt. Bijkomend voordeel is de bescherming tegen bladeren en regen.

Op het moment dat je je opblaasjacuzzi weer wilt gebruiken, ben je dankzij de isolerende hoes minder tijd en stroom kwijt aan het opnieuw verwarmen. En bespaar je weer op je verbruik!

3. Isoleer ook je ondergrond

Warmte kan niet alleen via de bovenkant, maar ook via de onderkant van je jacuzzi ontsnappen. Wil je besparen op je stroomverbruik voor het verwarmen van de jacuzzi, dan is een goede isolatie van de onderkant onmisbaar.

Gebruik bijvoorbeeld een isolerende mat, grondzeil of isolerende tegels om de temperatuur van het water beter vast te houden. En zo bescherm je jouw jacuzzi ook nog eens tegen steentjes, takjes en andere dingen die voor beschadiging kunnen zorgen.

Veel plezier met bubbelen!

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Deel deze pagina

Meer bespaartips voor in de tuin