Veelzijdige ventilatoren

Het is volop zomer. Heerlijk maar hoe houd je de warmte buiten en je huis koel? Zorg in ieder geval voor goede isolatie en zonwering. Komt de warmte toch binnenKies je dan voor een ventilator of ga je voor een airconditioner? We bieden je een overzicht waar je wat aan hebt. 

Een koel huis

Een koel huis begint door ervoor te zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Je kunt beginnen door je huis goed te isoleren, gebruik zonwering en doe de gordijnen dicht. Wanneer de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur, zet dan de ramen open. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en laat op de avond. Als dat niet voldoende is, kun je een ventilator, luchtkoeler of airconditioner gebruiken.

Ventilatoren

Deze zijn er in verschillende soorten en maten. De meest bekende zijn: 

  • Staande ventilator 
  • Zuil-ventilator 
  • Plafondventilator 

Een ventilator koelt de lucht niet maar verplaatst deze. De gevoelstemperatuur daalt alleen als je in de luchtstroom zit. Het helpt dus wel om de warmte minder te voelen. Wat niet helpt is om de ventilator aan te zetten wanneer je niet in de ruimte bent.  

Er bestaan ventilatoren met een ionisator en die worden ook wel luchtreinigers genoemd. Ionisatie zorgt ervoor dat elektrische lading wordt overgedragen aan rondvliegende (stof)deeltjes. Die vallen daardoor op de grond en zo wordt de lucht gezuiverd. Tegenwoordig zie je ook ventilatoren met een watervernevelaar. Soms ook met de bewering dat dit goed zou helpen tegen bepaalde aandoeningen zoals astma of hooikoorts. Deze ventilatoren verhogen de luchtvochtigheid. 

De aanschafwaarde van een ventilator ligt een stuk lager dan een airco en verbruikt ook nog eens 20 tot 30 keer minder energie. 

Luchtkoelers

Luchtkoelers lijken een beetje op (mobiele) airconditioners. Alleen werken ze niet met koelvloeistof. De luchtkoeler zuigt warme en droge lucht aan die langs een nat rooster wordt gevoerd. De afgekoelde en bevochtigde lucht wordt weer in de ruimte geblazen. 

Luchtkoelers zijn stiller en goedkoper dan airconditioners (aanschafprijs zo’n 130 euro). En ook het stroomverbruik is al snel een tienvoud lager. Bij het gebruik van een luchtkoeler moet je wel altijd goed ventileren, om een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte te voorkomen. Nadeel is dat hete dagen in Nederland sowieso vaak gepaard gaan met hoge luchtvochtigheid. En dan zijn luchtkoelers veel minder effectief. En gebruikers moeten waken voor legionella.

Mobiele of vaste airconditioners

Wanneer je besluit om een airconditioner aan te schaffen, kun je kiezen voor een mobiele of een vaste airconditioner aan de wand. De mobiele airconditioner is snel en voordelig aan te schaffen en lijkt handig. De afvoerslang van het apparaat moet echter naar buiten worden geplaatst. Dat kan via een raam of deur maar je haalt hiermee de warmte weer in huis. En dat is zonde. Het energieverbruik van een mobiele airconditioner is bovendien erg hoog. Ook hebben mobiele airconditioners de vervelende eigenschap dat ze minder goed koelen op hete dagen en ze maken veel geluid.

Een vaste airconditioner heeft een gesloten systeem en kun je niet zelf plaatsen. Dit moet gebeuren door een gecertificeerde installateur. Dan weet je zeker dat je apparaat goed is aangesloten en voldoet aan de wettelijke regelgeving. Op warme dagen blaast de airconditioner de koele lucht rechtstreeks in de woonkamer of een andere ruimte die je wilt koelen. Dit gebeurt via een inverter die (meestal) aan de muur hangt. En buiten wordt dan nog een buiten-unit geplaatst. Wil je meerdere ruimtes koelen, dan heb je meerdere inverters nodig. De aanschafprijs is hoog, maar het energieverbruik ligt flink beneden dat van de mobiele airco. Een ander groot voordeel is dat dit apparaat in de winter ook kan verwarmen. Prettig als bijverwarming of als vervanging van een cv-radiator, bijvoorbeeld in je slaapkamer. Dit apparaat wordt ook wel een split-unit-airco of een airco-warmtepomp genoemd. 

 

Deel deze pagina

Meer handige tips