Veelzijdige ventilatoren

Wist je dat ventilatoren veel minder energie verbruiken dan airco's? We begrijpen dat in de zomer verkoeling in huis soms heerlijk is. Wij staan daarom graag voor je klaar bij het maken van een doordachte keuze.

In het kort: airconditioners en luchtkoelers

Voordat we de verschillende soorten ventilatoren met je gaan doornemen, is het goed om heel kort het verschil uit te leggen tussen airconditioners en luchtkoelers. Wil je in een ruimte de temperatuur laten dalen tot een ingestelde waarde (bijvoorbeeld 20 graden Celsius), dan kan dat eigenlijk alleen met een airco. Dat kost wel veel meer stroom, want airco’s verbruiken zo’n 160 tot 430 kWh per jaar en een ventilator slechts 15 kWh per jaar. Een verschil dat kan oplopen tot ruim 80 euro per jaar. Maar vaak ben je ook al geholpen met een lagere gevoelstemperatuur en daar kunnen ventilatoren prima voor zorgen.

Ventilatoren

Ventilatoren krijgen de temperatuur van een ruimte niet omlaag, maar wel de gevoelstemperatuur. Ze zorgen voor verkoeling door versnelling van lucht, een windje. Die lucht stroomt langs je huid, waardoor zweet sneller verdampt en je een koeler gevoel krijgt. Je kunt met behulp van een ventilator de lucht niet voorkoelen. Het heeft dus geen enkele zin een ventilator aan te hebben als je niet in de ruimte bent. Er zijn luide en minder luide ventilatoren. Daar kun je ook op letten. Stille ventilatoren produceren minder dan 50 dB (vergelijkbaar met een rustige conversatie). Een ventilator van meer dan 60 dB is relatief luid.

Wie zich verdiept in ventilatoren stuit al snel op 2 bijzondere termen: oscilleren en neigen. Oscilleren is de mogelijkheid van een ventilator om afwisselend naar links en naar rechts te blazen. Neigen is de eigenschap om lucht van boven naar beneden te laten blazen. Laten we verschillende types doornemen:

  1. Staande ventilator/statiefmodel. Handig voor verkoeling in grote ruimte. Tegenwoordig zie je deze ventilatoren ook met watervernevelaar. Soms ook met de claim dat dit goed zou helpen tegen aandoeningen als astma, hooikoorts en COPD. In feite gelden voor die modellen dezelfde aandachtspunten als voor luchtkoelers (zie hierboven). Ze verhogen de luchtvochtigheid.

  2. Tafel- of bureauventilator. Heeft minder vermogen nodig dan een vloermodel. Maar let op: een constante koude luchtstroom op je lijf kan voor stijve spieren zorgen. Dus laat de luchtstroom liever heen en weer bewegen (oscilleren).

  3. Grondventilator/vloermodel. Geschikt voor grotere ruimtes, en vaak krachtiger dan andere ventilatoren. Vloerventilatoren maken doorgaans wel meer geluid en verbruiken wat meer energie. Er zijn ook stillere modellen met weggewerkte rotorbladen. Die zijn weer een stuk duurder.

  4. Toren-, zuil- of kolomventilator. 3 woorden voor hetzelfde model. Ideaal voor kleinere ruimtes. Vaak uitgerust met extra opties.

  5. Plafondventilator. Deze geluidsarme ventilatoren blazen de lucht over een groot oppervlak. En ze verspillen geen ruimte.

  6. Ventilatoren met een ionisator. Ionisatie zorgt ervoor dat elektrische lading wordt overgedragen aan rondvliegende (stof)deeltjes. Die vallen daardoor op de grond en zo wordt de lucht gezuiverd. Fabrikanten claimen dat dit helpt tegen allergieën, luchtwegaandoeningen en psychische klachten en ook dat het zinvol is voor mensen met COPD en astma.

    Volgens gezondheidsinstituut RIVM is er echter geen effect aangetoond op de symptomen van astma. En het is goed om te weten dat het RIVM erop wijst dat ionisatoren ook nadelige effecten kunnen hebben op de luchtkwaliteit.

 

Luchtkoelers

Luchtkoelers lijken een beetje op airco’s . Alleen werken ze niet met koelvloeistof. Luchtkoelers voeren warme/droge lucht langs een nat rooster. Die droge lucht draagt zijn warmte over op het water, en dat verdampt. En dat maakt de lucht koeler (en de ruimte vochtiger).

Luchtkoelers zijn stiller en goedkoper dan airco’s (aanschafprijs zo’n 130 euro). En ook het stroomverbruik is al snel een tienvoud lager. Bij het gebruik van een luchtkoeler moet je wel altijd goed ventileren, om een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte te voorkomen. Nadeel is dat hete dagen in Nederland sowieso vaak gepaard gaan met hoge luchtvochtigheid. En dan zijn luchtkoelers veel minder effectief. En gebruikers moeten waken voor legionella.

Deel deze pagina

Meer handige tips