De warmte te lijf!

Het is volop zomer. Heerlijk maar hoe houd je de warmte buiten en je huis koel? Zorg in ieder geval voor goede isolatie en zonwering. Komt de warmte toch binnenKies je dan voor een ventilator of toch een airconditioner? We bieden je een overzicht waar je wat aan hebt. 

1. Houd overdag alles potdicht

Heb je rolluiken, screens of zonneschermen? Die houden de zonnewarmte goed tegen, dus gebruik ze overdag. Houd ramen en deuren gesloten. En de gordijnen als kan ook. ’s Nachts kun je alles, voor zover dat veilig kan, tegen elkaar open zetten. Doe dat ’s avonds niet te vroeg, want de warmte blijft ’s avonds buiten vaak lang hangen.

Anders dan veel mensen denken, is de vroege ochtend een heel geschikte tijd om frisse lucht binnen te laten, zeker op schaduwplaatsen. Direct na zonsopgang is de koelste periode. Een bonus voor de vroege vogel: meteen open die boel!

2. Lekker briesje door de ventilator

Oké, ventilatoren brengen de temperatuur niet écht omlaag. Maar het voelt wel 2 tot 3 graden frisser. En ventilatoren zijn veel goedkoper, stiller en minder milieubelastend dan airco’s. Waar de airco per jaar gemiddeld tussen 160 en 430 kWh per jaar gebruikt, doet de ventilator zijn verfrissend werk al voor 15 kWh per jaar, laat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal weten. 

3. Toch maar een airco?

Een airco is een echte energieslurper. Maar in energiegebruik heb je ook onder airco’s grote verschillen, weet Vattenfall energieadviseur Ruud Jansen. ‘Het meest zuinig is nog een zogenoemde splitairco met energielabel A+. En als je er dan voor kiest om bijvoorbeeld alleen de woonkamer en de slaapkamer te koelen, kun je de kosten toch enigszins binnen de perken houden.’  

4. Screens of gordijnen?

"Om warmte te weren hebben screens de voorkeur", vertelt Jansen. "Die zijn namelijk aan de buitenkant bevestigd. Anders dan gordijnen houden ze de zon al tegen voordat de stralen het raam bereiken. Dat geldt natuurlijk ook voor zonneschermen en rolluiken."

5. Koelen met een warmtepomp

Warmtepompen halen milieuvriendelijk warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Maar in de zomer kun je er ook mee koelen! Hybride warmtepompen zijn het goedkoopst. Ze werken samen met de HR-ketel. De volledig elektrische warmtepomp komt in plaats van de HR-ketel. Beide soorten warmtepomp halen het beste resultaat in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.

6. Isolatie: ’s winters lekker warm, ’s zomers heerlijk fris

Goed geïsoleerde muren, daken en vloeren zorgen ervoor dat je huis het hele jaar door behaaglijk aanvoelt. Net als triple glas of HR++-glas. ‘HR++-glas heeft een zonwerende coating’, aldus Jansen. ‘Dus dat is extra meegenomen.’ 

Deel deze pagina

Meer handige tips