10 tips bij stijgende energieprijzen

De energieprijzen stijgen hard. Besparen levert je nu dus meer voordeel op dan ooit. Maar waar moet je beginnen? Simpel: hier. Want op deze pagina vind je de 10 belangrijkste bespaartips voor iedereen. Hoe je ook woont, waar je ook woont. 

Tip 1: isoleren loont

De grootste stappen zet je met het isoleren van je vloer, (spouw)muur, raam en dak. Als je dat al gedaan hebt, of als je daar nog even voor moet sparen, begin je met kleinere stappen. Want ook die doen ertoe:

  • Plak tochtstrips over de kieren van deuren en ramen;
  • Een verwarmingsbuis die door een koude ruimte loopt, verliest onderweg kostbare warmte. Met leidingisolatie voorkom je dit. Voor een paar euro al te koop bij de bouwmarkt;
  • Het is zinvol om radiatorfolie achter je radiator te plakken. Dit houdt de kou buiten;
  • Komt de tocht via je brievenbus binnen? Geef je deur een brievenbusborstel.

Tip 2: verlaag je temperatuur in de nacht

Zet een uur voordat je gaat slapen je verwarming op 15 graden. Met elke graad lager bespaar je 7% op je gasverbruik, dat is een besparing van € 98,- per jaar². Als je vloerverwarming hebt zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

En nog een hele goede tip: verwarm je slaapkamer niet. Met een kruik warmt je bed zich ook al lekker op.

Tip 3: versneld al je lampen vervangen

Uit onderzoek blijkt dat 61% van alle lampen in onze huizen ledlampen zijn. We zijn dus al goed op weg. Met de energiezuinigste ledlamp, de Philips LED A-range kun je verder besparen. Bijvoorbeeld door de ledlampen die je het meest gebruikt erdoor te vervangen. De ledlampen die je overhoudt, draai je vervolgens in op de plaatsen waar je nog geen led had. 

Meer voordeel met Exclusief

Exclusief biedt mooie duurzame producten. Als klant profiteer je direct van ons inkoopvoordeel. En met je Exclusief-punten spaar je automatisch voor nog meer voordeel of gratis producten. Hoe langer je klant bent, hoe meer punten je maandelijks spaart.

Meld je aan

Tip 4: stop je sluipverbruik

Dit is eigenlijk heel gemakkelijk: zet apparaten écht uit. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik de aan/uit-knop op je stekkerdoos. Je maakt het jezelf makkelijk met een tijdschakelaar. Dan gaat het elke dag automatisch. Een kleine moeite met een grote winst. Door het voorkomen van sluipverbruik bespaar je al gauw zes tot acht procent op je energierekening.

Tip 5: let op energieslurpers

Het ene apparaat verbruikt meer dan het andere. Zo zijn de airco, de sfeerhaard, het tropisch aquarium en de plasma-tv bijvoorbeeld flinke slurpers. Met behulp van een energiemeter ontdek je hoeveel stroom elk apparaat precies verbruikt. Misschien besluit je wel om naar een energiezuinigere versie over te stappen.

Tip 6: wat je moet weten over water

Korter douchen scheelt water én energie. Met vier minuten minder bijvoorbeeld. Een gemiddeld gezin (2,2 personen) dat 4 minuten korter doucht bespaart elk jaar meer dan 15.000 liter warm water. Het verbruik is dan 60 m3 gas lagerDit is een besparing van € 87,- per jaar². 

Heb je een tuin en besproei je de planten met leidingwater? Onderzoek heeft uitgewezen dat we gemiddeld 2200 liter drinkwater gebruiken om onze planten mee te besproeien. Een regenton biedt uitkomst. En ook je kamerplanten profiteren van regentonwater omdat het minder kalk bevat.

Tip 7: bewust verwarmen

Draai de radiator uit in de ruimtes waar je weinig of niet komt. Heb je een oude radiator zonder draaiknop? Je kunt makkelijk een nieuwe knop bevestigen zodat je de temperatuur van deze radiator ook kunt regelen. Dat is 2x makkelijk.

In de woonkamer draai je de radiatoren altijd open. Je thermostaat regelt de temperatuur. Draai je ze dicht, dan werkt je cv-ketel niet meer goed.

Tip 8: tweede koelkast of vriezer uitzetten

Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom. Zet de deur wel open als je de koelkast uitzet, ter voorkoming van schimmel en stank.

Tip 9: plaats een radiatorventilator

Dit apparaat plaats je gemakkelijk onder de radiator. Door de ventilatoren die in het kastje zitten, verplaatst de warmte zich snel en gelijkmatig door je ruimte. Zo bespaar je 22% op je gasverbruik.

Tip 10: voorkom storingen van je cv-ketel

Als onderdelen van je cv-ketel van verloop van tijd verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld raken, gebruik je vaak meer gas dan nodig. Dat voorkom je met regelmatig onderhoud. Zo verleng je de levensduur van je cv-ketel en bespaar je gas.

 

¹ Bron Milieu Centraal

² Berekening besparing: Bij berekeningen gaan we uit van € 0,40 voor stroom en € 1,45 voor gas. Dit zijn de prijzen van het prijsplafond die per 1 januari 2023 ingaan. Let op: zit je tarief nu boven de tarieven van het prijsplafond? Dan is de besparing nog groter

Duurzaam Wonen Check

Ontdek wat je bij je thuis kunt doen om energie te besparen. Onze chatbot Nina geeft je een overzicht van de beste stappen voor je koop- of huurhuis. Zo zie je meteen hoe je duurzamer woont en bespaart op je energierekening.

Duurzaam Wonen Check

Lees meer over energiebesparing