1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Energie besparen met slimme tips
  4. Zo verbruik je minder energie met je computer

Zo verbruik je minder energie met je computer

Computers en randapparatuur gebruiken gemiddeld 10% van de elektriciteit in een huishouden (per jaar ongeveer € 80,-). Tien procent van je energierekening. Daar valt natuurlijk winst te behalen. Met deze drie tips bijvoorbeeld.

Tip 1 Slaapstand of Stand-by

Als je even iets anders gaat doen, vergeet dan niet om je computer in de slaapstand of de stand-by stand te zetten. De computer verbruikt dan minder energie terwijl je wel snel weer verder kunt.

Je kunt bij ‘energiebeheer’ ook instellen dat de computer zelf naar de slaapstand of stand-by stand schakelt, als je de computer even niet gebruikt. Dit scheelt energie.

Download je grote bestanden? Kies dan software die de computer uitschakelt als het downloaden klaar is.

Een laptop is het zuinigst

Een gemiddelde desktop computer met lcd-scherm verbruikt per jaar ongeveer 230 kWh of € 50,-. Een computer met een oud scherm en grote videokaart verbruikt meer: 275 kWh of € 60,-. Een laptop is het zuinigst: 50 kWh of € 11,-.

Tip 2 Sluipverbruik beperken

Printers, routers of een setje luidsprekers gebruiken jaarlijks gemiddeld 95 kWh (€ 21,-) . Deze apparaten hebben vaak geen aan/uit knop. Ook als je ze niet gebruikt verbruiken ze dus stroom: stand-by verbruik of sluipverbruik. Apparatuur die op de USB-poort van de computer zit, verbruikt meestal niet meer dan 2,5 Watt.

Opschonen helpt

Een schoon systeem werkt efficiënter en dus zuiniger. Schoon het systeem van je computer geregeld op. Met speciale software verwijder je veilig en eenvoudig overbodige bestanden.

Tip 3 De computer die bij je past

Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Als je de computer vooral gebruikt om een mailtje te tikken, documentjes te schrijven en iets op te zoeken op internet, dan heb je geen krachtige computer nodig. Ga je  bijvoorbeeld gamen dan heb je een grafische kaart nodig met een groot vermogen en een hoger energieverbruik.

Deel deze pagina

Meer handige tips