Over energieverbruik doen een heleboel fabels de ronde. Wat is waar en wat niet? | Vattenfall Energie

Het stroomgebruik van de opblaasjacuzzi

Sinds vorig jaar zijn ze niet aan te slepen: opblaasbare jacuzzi's. Daarmee is de jacuzzi nu voor meer mensen betaalbaar. Maar de opblaasjacuzzi gebruikt veel stroom. Op deze pagina lees je hoeveel je uiteindelijk betaalt voor je opblaasjacuzzi.

Ultieme jacuzzi-ervaring

Onze energieadviseur Max Nuyens rekent uit de losse pols: ''Waarschijnlijk gebruik je een elektrisch pompje om het bubbelbad op te blazen, maar dat hoeft niet zo vaak. Wat wel steeds moet, is water opwarmen, water warm houden, rondpompen en soms bubbels maken. Als je het bad écht wilt opwarmen voor de ultieme jacuzzi-ervaring, zo'n 37 graden, dan betaal je per keer al snel € 5,50. Dat lijkt mee te vallen, maar zo’n jacuzzi gebruik je waarschijnlijk tientallen keren.''

Verwarmen duurt lang

‘Bovendien gaat het verhaal verder dan dit’, vervolgt Max. ‘Het opwarmen van zo’n 750-1000 liter aan leidingwater met het bijgeleverde verwarmingselement duurt urenlang. Soms wel meer dan 14 uur als je tot die 37 graden wilt komen!’ Logisch dus dat de adviseurs van Vattenfall bij klantbezoeken mensen tegenkomen die hun opblaasbare spa ver vooruit of zelfs continu opwarmen en bijverwarmen.

In de winter nog duurder

Gebruik op die manier is een heel dure aangelegenheid. Maar in de winter wordt het nog veel duurder. Max: ‘Ik sprak een klant die zijn spa vooral tijdens de koude dagen gebruikt. We concludeerden dat het stroomverbruik van alleen zijn jacuzzi gelijk was aan het stroomverbruik van zijn hele huishouden!’

Verwarmen kan sneller en goedkoper

Het bad dan maar via een tuinslang vullen met warm water uit de HR-ketel? Dat is niet goedkoper dan met het standaard verwarmingselement. Maar het gaat wel sneller. Dat kan in zo’n anderhalf uur. Wil je goedkoper? Kijk dan naar opwarmalternatieven en natuurlijk naar lagere temperaturen. Op snikhete dagen is een lauw bad van 28 of 29 graden juist een verademing.

Gebruik de zon

Ook bestaat er een mogelijkheid om het bubbelbadwater te verwarmen met solarmatten. Die matten warmen water op met energie van de zon en dat gaat vaak heel effectief. De matten bevestig je eenvoudig met zwarte slangen aan een dompelpomp. Die pompt het water het bad in en uit. Solarmatten zijn er in verschillende soorten en worden al aangeboden vanaf € 13,-. Op zonnige dagen is dat natuurlijk een goed idee.

Let op: stilstaand water kan legionellabesmetting veroorzaken. Spoel de solarmat dus regelmatig goed door en laat het water dan weer opwarmen én gebruik voldoende chloor in je jacuzzi.

Veel plezier met bubbelen!

Deel deze pagina