Duurzame tuinideeën

Met deze tips weet je precies hoe je je BBQ het best kunt gebruiken en welke soort de minste schade aan het milieu toebrengt. En wist je dat de energie van de zon naast sfeervolle verlichting zelfs te gebruiken is voor een vijverpomp?

1. Duurzaam barbecueën

Wil je barbecueën en rekening houden met het milieu? Dat kan. Bijvoorbeeld door minder of geen vlees te gebruiken maar te kiezen voor een vis- en/of vegamenu. De vleesindustrie is belastend voor het milieu en met 100 gram minder vlees per persoon, verlaag je de broeikasgassenuitstoot van je voedingspatroon al met 7 tot 10 procent. 

Ook de keuze voor het soort barbecue is van belang. Kies je ervoor om een barbecue te gebruiken op houtskool, gas of elektriciteit? Bij het barbecueën op houtskool komen schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen. Bij het barbecueën op gas of elektriciteit heb je geen rook en nauwelijks uitstoot van luchtvervuilende stoffen. En ben je al een professional op barbecue-gebied en toe aan een barbecue die je ook in de winter kunt gebruiken? Kies dan voor een kamado. Deze brandt op houtskool, heeft een geringe uitstoot, houdt de hitte beter vast door het hoge isolerende vermogen en de dubbele wand van keramiek. En daardoor gaat deze kamado nog efficiënter met energie om. Een voorbeeld van de kamado-barbecue is de Green Egg.

Een kilo briketten voor een traditionele barbecue kost zo’n € 0,75 eurocent (exclusief de kosten voor aanmaakblokjes). Gril je met gas? Ook dan vallen de kosten mee. Houd er wel rekening mee dat je meer betaalt voor gas uit een gasfles dan voor gas uit je gasleiding. 

 

2. Duurzame tuinverlichting

Een gloeilamp van 40 Watt die elke avond 4 uur lang de tuin verlicht, verbruikt ongeveer € 13,- aan stroom per jaar. Met een spaarlamp beperk je die kosten tot zo’n € 2,20. Maar spaarlampen kun je niet altijd in de winter gebruiken. Ledlampen wel. Kies je een ledlamp van 6 Watt, dan kost dat ongeveer € 1,60 per jaar. De juiste ledlamp is zo gevonden. In Exclusief vind je een assortiment ledlampen die ook geschikt zijn voor buitenarmaturen.

Tuinverlichting op zonne-energie is helemaal goed voor milieu en portemonnee. Én kies je voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is. Dat is natuurlijk helemaal ideaal.

3. Vriezen in de tuinschuur

Een koeling of vriezer in je schuur lijkt handig, maar ze zijn niet goed voor je energierekening. Vriezers (en koelkasten) zijn namelijk geschikt voor ruimtes op kamertemperatuur (tussen de 15 en 25 graden). Meestal wordt een tweedehands toestel met een slecht energie label gebruikt. Een te warme of een te koude omgevingstemperatuur is ongunstig voor het energieverbruik en kan het toestel eerder stuk gaan. 

Je kan kiezen voor een speciaal model met een andere klimaatklasse (SN-klasse werkt bij een omgevingstemperatuur van minimaal 10 graden en maximaal 32 graden). Wordt het erg warm op de plek waar je de koelkast zet, kies dan voor klimaatklasse ST (16 tot 38 graden) of T (16 tot 43 graden). Nog beter is het om een 2e toestel alleen aan te zetten tijdens piekmomenten. 

4. Vijverpomp

Heb je een vijverpomp van bijvoorbeeld 100 Watt die dag en nacht draait? Dan kunnen de kosten per jaar oplopen tot bijna € 200,-. Met een energiezuinige pomp (A-label) kun je die kosten met ongeveer de helft beperken. Er zijn ook vijvers mogelijk zonder pompen en filters. Dat kan met de juiste diepte, voldoende zuurstof gevende planten, goede zon- schaduworiëntatie, niet te veel bladvervuiling en sterke vissoort. 

Een nieuwe duurzame ontwikkeling is een vijverpomp op zonne-energie. De prestaties en de prijs van een vijverpomp op zonne-energie zijn afhankelijk van de grote van het zonnepaneel en de bijbehorende accu. De voordelen van een vijverpomp op zonne-energie zijn duidelijk. Het is milieuvriendelijk, er is geen stroomaansluiting nodig, er zijn geen energie kosten en hij is gemakkelijk te installeren. Deze optie is door het geringe vermogen niet bij elke vijver mogelijk, dus laat u goed informeren door de vakhandel.

5. Terrasheater

Terrasverwarmers zijn beruchte energieverbruikers. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt dat met name elektrische terrasverwarming voor hoge kosten zorgt. Een 2000W elektrische terrasverwarmer die 100 uur per jaar wordt gebruikt 200 kWh (€ 44,00) per jaar. Dat is net zo veel als ca. 200 wasbeurten met de wasmachine.

Hoe zit het dan met gas? We gaan hier uit van een alledaags staand model, aangesloten op een gasfles. Los van mogelijke rendementsverschillen en afstanden kunnen we bereken dat de warmte-energie van 200 kWh overeen komt met ca. 15 kg propaan (€ 53,-). De zuinigste manier van warm blijven op zomeravonden is een warme fleecedeken met een kop warme thee.

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

  • Persoonlijk advies
  • Gratis check
  • Meteen aan de slag
Doe de check

Tips om meer te besparen

Door meer energie te besparen, draag je bij naar een fossielvrij leven. Want een fossielvrij leven begint bij jezelf. Met kleine stappen maak je vaak al een groot verschil.

Ook energiebedrijf Vattenfall begint bij zichzelf door te investeren en te bouwen om jouw energie op grote schaal te verduurzamen. Zo sloot Vattenfall vorig jaar haar kolencentrale, investeert in het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld en is al tien jaar koploper op het gebied van elektrisch rijden. Vattenfall zet grote stappen die werkelijk bijdragen aan verduurzaming van de energievoorziening in Nederland en in Europa.

Meer verduurzamen en besparen? Groei stap voor stap mee naar een fossielvrij leven. Lees meer over energie besparen op de website van Vattenfall.

Deel deze pagina

Meer bespaartips voor buiten