Bespaar energie in je tuin

Wij denken graag met je mee. Ook in de tuin, waar je de komende maanden lekker kunt zonnen, sproeien en wroeten. Klaar om ook je energierekening te snoeien? Hierbij 6 tips.

1. Barbecue

Wil je op de kleintjes letten en ben je een liefhebber van de barbecue? Dan hier nog snel wat toelichting bij het energieverbruik. Barbecueën op elektriciteit kost ongeveer € 0,75 als je anderhalf uur op vol vermogen grilt op een gangbare barbecue, zo rekende Milieu Centraal voor.

Een kilo briketten voor een traditionele barbecue kost ook zo’n € 0,75 (exclusief de kosten voor aanmaakblokjes). Gril je met gas? Ook dan vallen de kosten mee. Houd er wel rekening mee dat je meer betaalt voor gas uit een gasfles dan voor gas uit je gasleiding.  

2. Terrasheater

Terrasverwarmers zijn beruchte energieverbruikers. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt dat met name elektrische terrasverwarming voor hoge kosten zorgt.

Hoe zit het dan met gas? We gaan hier uit van een alledaags staand model, aangesloten op een gasfles. Bij verbranding van 600 gram propaangas per uur, verbruikt je gasbrander dan ieder uur € 1,47. Als je de heater bijvoorbeeld gedurende de zomer ieder weekend 2 uur gebruikt, kost je dat ruim € 41,-. Gelukkig kan het onder een warme fleecedeken op zomeravonden ook heel behaaglijk zijn.

3. Robotgrasmaaier

Het energieverbruik van robotgrasmaaiers hangt uiteraard af van het model dat je kiest en de grootte van je gazon. Bij een gazon van 200 m2, kost een robotmaaier je jaarlijks ongeveer € 9,- aan stroom. Natuurlijk kun je die kosten besparen met een handgrasmaaier. Maar, er is ook een tussenweg; inmiddels zijn er namelijk ook modellen die (gedeeltelijk) op zonne-energie werken.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Vriezen in de tuinschuur

Een koeling of vriezer in je schuur lijkt handig, maar ze zijn niet goed voor de energierekening. Vriezers (en koelkasten) zijn namelijk geschikt voor ruimtes op kamertemperatuur. Een te warme omgevingstemperatuur is ongunstig. En dat geldt ook als het buiten je apparaat juist kouder is dan erbinnen. Dan duurt het langer voordat de compressor inschakelt en loopt de temperatuur in je vriezer op. Daardoor worden je etenswaren minder diep ingevroren. En moet het apparaat veel harder werken.

5. Vijverpomp

Heb je een vijverpomp van bijvoorbeeld 100 Watt die dag en nacht draait? Dan kunnen de kosten per jaar oplopen tot bijna € 200,-. Met een energiezuinige pomp (A-label) kun je die kosten met ongeveer de helft beperken.

6. Buitenverlichting

Een gloeilamp van 40 Watt die elke avond 4 uur lang de tuin verlicht, verbruikt ongeveer € 13,- aan stroom per jaar. Met een spaarlamp beperk je die kosten tot zo’n € 2,20. Maar spaarlampen kun je niet altijd in de winter gebruiken. Ledlampen wel. Kies je een ledlamp van 6 Watt, dan kost dat ongeveer € 1,65 per jaar. De juiste ledlamp is zo gevonden.

Tuinverlichting die gekoppeld is aan zonnecellen is helemaal goed voor milieu en portemonnee. Én kies je voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.

Deel deze pagina

Meer handige tips