Duurzaam wonen met zonne-energie

De zon is een veelzijdige energiebron. Want naast elektriciteit opwekken kan de zon ook je kraan- en douchewater opwarmen. De stroom die je opwekt met je zonnepanelen kun je verrekenen met de stroom die je afneemt voor eigen gebruik. Bijna 1 op de 10 woningen in Nederland heeft al zonnepanelen. Ben je al benieuwd hoeveel er op jouw dak passen?

Pluspunten zonnepanelen

Je eigen energie 100% fossielvrij opgewekt

Installatie zonnepanelen kan binnen 1 dag

Afgestemd op je energiebehoefte

Zonnepanelen: zo zit dat

 • Zonnepanelen zetten energie uit de zon om in 100% duurzame elektriciteit. Met 10 panelen wek je meestal al net zoveel elektriciteit op als je jaarlijks gebruikt.

  En omdat je teruggeleverde elektriciteit mag wegstrepen tegen de elektriciteit die je hebt afgenomen (salderen), kun je je elektriciteitsverbruik op je jaarnota terugbrengen tot nul.

  Zo werken zonnepanelen
 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper, maar het blijft natuurlijk een flinke investering. Volgens de Consumentenbond is de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar, dus zijn ze relatief goedkoop.

  Meer over de prijs van zonnepanelen
 • Als zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je nodig hebt, stroomt de overtollige elektriciteit terug het energienet in.

  Je energieleverancier streept jouw teruggeleverde en afgenomen elektriciteit tegen elkaar weg. Dit heet salderen.

  Het is de voorspelling dat salderen tot 2023 mogelijk blijft.

  Meer over salderen
 • Sinds 2013 zijn er al geen landelijke subsidies meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Maar ook in 2020 zijn er nog wel een paar andere mogelijkheden die het aantrekkelijk maken om zonnepanelen te kopen.

  Per gemeente of regio kunnen er verschillende subsidieregelingen of aantrekkelijke leningen zijn. Check daarom altijd de Energiesubsidiewijzer.

  Naar Energiesubsidiewijzer
 • Een zonneboiler bestaat uit een of meer collectoren op het dak en een voorraadvat voor het warme water.

  Een zonneboiler heeft weinig oppervlak nodig. Een klein dak is voldoende om ‘s zomers (en het grootste deel van het voor- en najaar) al je douche- en tapwater te leveren.

  Een zonneboiler is interessant als je een woning hebt waar niet zoveel zonnepanelen op kunnen, maar wel 1 of 2 collectoren. Zeker als je veel warm water gebruikt, kan een zon-thermisch systeem een goede oplossing zijn.

  Meer over zonneboilers
 • De overheid heeft tot 31 december 2020 een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers en warmtepompen; de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

  Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je de zonneboiler hebt gekocht. Vraag de subsidie wel binnen een half jaar na de installatie aan, dat is verplicht.

  Meer over subsidie op zonneboilers
 • Met fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) wek je elektriciteit op. Zon-thermische systemen (zonneboilers) produceren warm water.

  Daarnaast zijn er hybride oplossingen te koop, die zowel elektriciteit als warm water produceren: de zogenoemde PVT-panelen.

  Meer over soorten zonnepanelen

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Tot eind 2020 kun je tot 30% subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. De voorwaarde is wel dat je tenminste twéé isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Per 1 september 2020 is het ook mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.

Als je jouw huis energiezuiniger maakt met isolatie, kun je van de Belastingdienst korting krijgen op de BTW die je betaalt over het arbeidsloon. De arbeidskosten vallen dan onder het lage BTW-tarief van 9%. De woning moet wel ouder dan 2 jaar zijn.

Let op: het lage BTW-tarief geldt alleen voor de montage van isolerende materialen als glas/steenwol, piepschuim en isolatieglas. Dus over de materialen betaal je wél 21% BTW.

Stroom delen met zonnepanelen

100% groene stroom delen

Bij Powerpeers, onze dochteronderneming, deel je 100% groene stroom met elkaar. Wat de één opwekt, kan de ander goed gebruiken. Powerpeers verdeelt de reststroom van klanten met zonnepanalen onder de klanten die de energie op dat moment nodig hebben. Wil je weten hoe dit precies werkt?