Duurzaam wonen met zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je energierekening. Want met zonlicht kun je elektriciteit opwekken én je kraan- en douchewater verwarmen. Bijna 1 op de 8 woningen in Nederland heeft zonnepanelen. Weet jij al hoeveel er op jouw dak passen?

Pluspunten zonnepanelen

Je eigen energie 100% fossielvrij opgewekt

Installatie zonnepanelen kan binnen 1 dag

Afgestemd op je energiebehoefte

Zonnepanelen: zo zit dat

 • De cellen in zonnepanelen bestaan dunne laagjes van het materiaal silicium. Als er zonlicht op de zonnecellen valt komt er dat elektrische gelijkspanning vrij. Een omvormer zet die spanning om in wisselstroom, zoals het ook uit het stopcontact komt.

  Zo werken zonnepanelen
 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper, maar het blijft natuurlijk een flinke investering. Volgens de Consumentenbond is de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar, dus zijn ze relatief goedkoop.

  Meer over de prijs van zonnepanelen
 • Als zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je nodig hebt, stroomt de overtollige elektriciteit terug het energienet in.

  Je energieleverancier streept jouw teruggeleverde en afgenomen elektriciteit tegen elkaar weg. Dit heet salderen.

  Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. Elk jaar krijg je iets minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

  Meer over salderen
 • Voor de aanschaf van een zonneboiler is er subsidie. Maar voor zonnepanelen is er sinds 2013 geen landelijke subsidie meer.

  Je kunt wel 21% van de aankoopprijs terugvragen.

  Als je particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst.

  Zo werkt btw terugvragen
 • Een zonneboiler bestaat uit een of meer collectoren op het dak en een voorraadvat voor het warme water.

  Een zonneboiler heeft weinig oppervlak nodig. Een klein dak is voldoende om ‘s zomers (en het grootste deel van het voor- en najaar) al je douche- en tapwater te leveren.

  Een zonneboiler is interessant als je een woning hebt waar niet zoveel zonnepanelen op kunnen, maar wel 1 of 2 collectoren. Zeker als je veel warm water gebruikt, kan een zon-thermisch systeem een goede oplossing zijn.

  Meer over zonneboilers
 • Met fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) wek je elektriciteit op. Zon-thermische systemen (zonneboilers) produceren warm water.

  Daarnaast zijn er hybride oplossingen te koop, die zowel elektriciteit als warm water produceren: de zogenoemde PVT-panelen.

  Meer over soorten zonnepanelen

Subsidie op zonneboilers


Investeringssubsidie Duurzame Energie

NO_AMOUNT


Goed om te weten

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.
Lees meer
Stroom delen met zonnepanelen

100% groene stroom delen

Bij Powerpeers, onze dochteronderneming, deel je 100% groene stroom met elkaar. Wat de één opwekt, kan de ander goed gebruiken. Powerpeers verdeelt de reststroom van klanten met zonnepanalen onder de klanten die de energie op dat moment nodig hebben. Wil je weten hoe dit precies werkt?