Zonne-energie

Duurzaam wonen met zonne-energie

De zon is een veelzijdige energiebron. Want naast elektriciteit opwekken kan de zon ook je kraan- en douchewater opwarmen. De stroom die je opwekt met je zonnepanelen kun je verrekenen met de stroom die je afneemt voor eigen gebruik. Bijna 1 op de 10 woningen in Nederland heeft al zonnepanelen. Ben je al benieuwd hoeveel er op jouw dak passen?

 

Pluspunten zonnepanelen

Je eigen energie 100% fossielvrij opgewekt

Installatie zonnepanelen kan binnen 1 dag

Afgestemd op je energiebehoefte

Zonnepanelen: zo zit dat

 • Zonnepanelen zetten energie uit de zon om in 100% duurzame elektriciteit. Met 10 panelen wek je meestal al net zoveel elektriciteit op als je jaarlijks gebruikt.

  En omdat je teruggeleverde elektriciteit mag wegstrepen tegen de elektriciteit die je hebt afgenomen (salderen), kun je je elektriciteitsverbruik op je jaarnota terugbrengen tot nul.

  Zo werken zonnepanelen
 • Zonnepanelen worden steeds goedkoper, maar het blijft natuurlijk een flinke investering. Volgens de Consumentenbond is de terugverdientijd gemiddeld 7 jaar, dus zijn ze relatief goedkoop.

  Meer over de prijs van zonnepanelen
 • Als zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan je nodig hebt, stroomt de overtollige elektriciteit terug het energienet in.

  Je energieleverancier streept jouw teruggeleverde en afgenomen elektriciteit tegen elkaar weg. Dit heet salderen.

  Het is de voorspelling dat salderen tot 2023 mogelijk blijft.

  Meer over salderen
 • Sinds 2013 zijn er al geen landelijke subsidies meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Maar ook in 2020 zijn er nog wel een paar andere mogelijkheden die het aantrekkelijk maken om zonnepanelen te kopen.

  Per gemeente of regio kunnen er verschillende subsidieregelingen of aantrekkelijke leningen zijn. Check daarom altijd de Energiesubsidiewijzer.

  Naar Energiesubsidiewijzer
 • Een zonneboiler bestaat uit een of meer collectoren op het dak en een voorraadvat voor het warme water.

  Een zonneboiler heeft weinig oppervlak nodig. Een klein dak is voldoende om ‘s zomers (en het grootste deel van het voor- en najaar) al je douche- en tapwater te leveren.

  Een zonneboiler is interessant als je een woning hebt waar niet zoveel zonnepanelen op kunnen, maar wel 1 of 2 collectoren. Zeker als je veel warm water gebruikt, kan een zon-thermisch systeem een goede oplossing zijn.

  Meer over zonneboilers
 • De overheid heeft tot 31 december 2020 een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers en warmtepompen; de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

  Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je de zonneboiler hebt gekocht. Vraag de subsidie wel binnen een half jaar na de installatie aan, dat is verplicht.

  Meer over subsidie op zonneboilers
 • Met fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen) wek je elektriciteit op. Zon-thermische systemen (zonneboilers) produceren warm water.

  Daarnaast zijn er hybride oplossingen te koop, die zowel elektriciteit als warm water produceren: de zogenoemde PVT-panelen.

  Meer over soorten zonnepanelen

Mogelijke subsidies en financieringen

EnergieSubsidiewijzer

Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nóg voordeliger.

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren en VvE's die zelf duurzame energie willen opwekken, kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen.

Duurzaam investeren | Samen in Zon Amsterdam

Duurzaam investeren in zonne-energie

Naast dat je zelf zonnepanelen op je dak kunt plaatsen, kun je met Samen in Zon door middel van obligaties investeren in onze zonneparken. Ook meer uit de zon halen en profiteren van rendement? We houden je graag op de hoogte van nieuwe duurzame projecten.