Vloer isoleren in je woning

Als je vloer niet goed geïsoleerd is, kan er tocht en kou omhoogtrekken. Dat voelt niet fijn. Vloerisolatie scheelt een heleboel in je wooncomfort. En een beetje op je energierekening. Er zijn verschillende manieren om te isoleren, vaak kan het al binnen één dag.

Pluspunten vloerisolatie

Beperkte investering, grote winst

Vloerisolatie kan al binnen 1 dag

Minder stoken, méér warmte en comfort

Vloerisolatie: hoe zit dat?

  • De meeste vloeren worden geïsoleerd vanaf de onderkant. Tegen de onderzijde van de vloer wordt er isolerend materiaal aangebracht: isolatiefolie, isolatieplaten of een paar lagen purschuim. Het soort materiaal hangt af van de soort vloer, bij houten vloeren moet het bijvoorbeeld een dampopen (ademend) materiaal zijn en bij beton hoeft dat niet.

    Voor isolatie vanaf de onderkant moet je in de kruipruimte kunnen. Er moet een luik zijn waar een mens doorheen kan én de kruipruimte moet hoger zijn dan 50cm. De onderkant van de vloer isoleren vanuit de kelder levert meestal geen problemen op.

  • Bodemisolatie is de oplossing voor kruipruimtes met vochtige of zelfs natte bodems. En soms is bodemisolatie de enige oplossing. Als de kruipruimte bijvoorbeeld te laag is om bij de onderkant van de vloer te kunnen. Of als er geen (of een te klein) luik naar de kruipruimte is.

    Er zijn verschillende materialen om de bodem mee te isoleren, zoals isolatiematrassen, schelpen en piepschuimkorrels/chips.

  • Als je de vloer vanaf de onderkant isoleert, breng je isolatiemateriaal aan vanuit de kruipruimte. Heb je ook een kelder? Dan is het verstandig om ook het plafond van je kelder te isoleren. Want kelders zijn meestal koud en kou trekt makkelijk op. Het plafond van een verwarmde kelder hoef je niet te isoleren.

    In veel gevallen kun je het plafond van de kelder op dezelfde manier isoleren als de vloer in de kruipruimte.

  • Je kunt een koude vloer ook aan de bovenkant isoleren. Bij een betonnen vloer komt er een laag isolatiemateriaal ónder je vloerbedekking of laminaat. En een houten vloer moet er plank voor plank uit, dat is een ingrijpende klus. De meeste mogelijkheden heb je als je kiest voor een nieuwe vloer.

Subsidie op vloerisolatie


Investeringssubsidie Duurzame Energie

Klik op 'Lees meer' om te zien hoeveel subsidie er beschikbaar is


Goed om te weten

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.
Lees meer

Meer vloerisolatie