Vloer isoleren in je woning

Als je vloer niet goed geïsoleerd is, kan er tocht en kou omhoogtrekken. Dat voelt niet fijn. Vloerisolatie scheelt een heleboel in je wooncomfort. En een beetje op je energierekening. Er zijn verschillende manieren om te isoleren, vaak kan het al binnen één dag.

Pluspunten vloerisolatie

Beperkte investering, grote winst

Vloerisolatie kan al binnen 1 dag

Minder stoken, méér warmte en comfort

Vloerisolatie: hoe zit dat?

 • De meeste vloeren worden geïsoleerd vanaf de onderkant. Tegen de onderzijde van de vloer wordt er isolerend materiaal aangebracht: isolatiefolie, isolatieplaten of een paar lagen purschuim. Het soort materiaal hangt af van de soort vloer, bij houten vloeren moet het bijvoorbeeld een dampopen (ademend) materiaal zijn en bij beton hoeft dat niet.

  Voor isolatie vanaf de onderkant moet je in de kruipruimte kunnen. Er moet een luik zijn waar een mens doorheen kan én de kruipruimte moet hoger zijn dan 50cm. De onderkant van de vloer isoleren vanuit de kelder levert meestal geen problemen op.

 • Bodemisolatie is de oplossing voor kruipruimtes met vochtige of zelfs natte bodems. En soms is bodemisolatie de enige oplossing. Als de kruipruimte bijvoorbeeld te laag is om bij de onderkant van de vloer te kunnen. Of als er geen (of een te klein) luik naar de kruipruimte is.

  Er zijn verschillende materialen om de bodem mee te isoleren, zoals isolatiematrassen, schelpen en piepschuimkorrels/chips.

 • Er is landelijke subsidie voor woningisolatie. Je kunt ongeveer 20% subsidie krijgen tot maximaal €10.000,-. De voorwaarde is wel dat je tenminste twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Je kunt de subsidie pas aanvragen nádat de isolerende maatregelen zijn genomen.

  Update: je kunt nu ook een tweede aanvraag indienen. Dus voor nóg twee isolerende maatregelen. En het subsidiebedrag is tijdelijk verhoogd, tot en met 31 december 2020.

  Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen. Bekijk op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats zijn.

  Naar Energiesubsidiewijzer
 • Als je de vloer vanaf de onderkant isoleert, breng je isolatiemateriaal aan vanuit de kruipruimte. Heb je ook een kelder? Dan is het verstandig om ook het plafond van je kelder te isoleren. Want kelders zijn meestal koud en kou trekt makkelijk op. Het plafond van een verwarmde kelder hoef je niet te isoleren.

  In veel gevallen kun je het plafond van de kelder op dezelfde manier isoleren als de vloer in de kruipruimte.

 • Je kunt een koude vloer ook aan de bovenkant isoleren. Bij een betonnen vloer komt er een laag isolatiemateriaal ónder je vloerbedekking of laminaat. En een houten vloer moet er plank voor plank uit, dat is een ingrijpende klus.

  De meeste mogelijkheden heb je als je kiest voor een nieuwe vloer. Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze partner in isolatie voor persoonlijk advies.

  Onze isolatiepartner Takkenkamp
 • Woningen die voor 2003 zijn gebouwd zijn soms wel geïsoleerd, maar lang niet zo goed als je zou willen. Die isolatie is waarschijnlijk verouderd. Daarom heeft het altijd zin om eens te kijken wat je mogelijkheden zijn. Er zijn steeds beter isolerende, beter aansluitende en makkelijker aan te brengen materialen te krijgen. Voor advies kun je het beste een vloerisolatie-expert mee laten kijken.

  Naar onze partner in isolatie

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. 

Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Voor het laten isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je ongeveer 20% subsidie krijgen tot maximaal €10.000, -. Voorwaarde is dat je ten minste twee isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Tweede aanvraag mogelijk

Per 1 september 2020 is het mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Tijdelijk hogere bedragen

Sinds 1 juni 2020 kunnen VvE’s en eigenaar-bewoners tijdelijk meer subsidie krijgen. Het oorspronkelijke subsidiebedrag is verhoogd.

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.

Als je jouw huis energiezuiniger wilt maken door middel van isolatie, kun je van de Belastingdienst korting krijgen op de BTW die je betaalt over het arbeidsloon. De arbeidskosten vallen dan onder het lage BTW-tarief van 9%. De woning moet wel ouder dan 2 jaar zijn.

Let op: het lage BTW-tarief geldt alleen voor de montage van isolerende materialen zoals; glas/steenwol, piepschuim en isolatieglas. Dus over de materialen betaal je wél 21% BTW.