Duurzaam ventileren in je huis

Iedere woning heeft ventilatie nodig, vooral als het goed geïsoleerd is. Zo haal je frisse lucht in huis en hou je vocht en schimmel buiten de deur. En je voorkomt dat je schadelijke stoffen, zoals rook en fijnstof, inademt.

 

Pluspunten duurzaam ventileren

Frisse lucht in huis, zonder warmteverlies

Verse lucht voorkomt gezondheidsklachten

Vocht en schimmels krijgen geen kans

Ventilatie: hoe zit dat?

 • Ventilatie is het verversen van de lucht in je huis. Dat doe je door een raam open te zetten, via raamroosters of met een ventilatiesysteem. Het is de bedoeling dat verse lucht het huis binnenkomt en vervuilde lucht het huis verlaat.

  Omdat huizen steeds beter geïsoleerd worden is ventilatie broodnodig. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw hebben nieuwbouwhuizen meestal een mechanisch ventilatiesysteem.

 • Voor gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig: het hele jaar door.

  Als je niet goed ventileert kun je diverse (gezondheids-)klachten krijgen. Denk aan droge ogen en hoofdpijn. In huis kunnen geurtjes ontstaan en zilvervisjes en/of vochtige plekken verschijnen.

  Ook bij koud en nat weer moet je ventileren. Het is de enige manier om de vochtige lucht in huis af te voeren. Bovendien ben je veel binnen in de herfst/winter is, dan is extra frisse lucht juist belangrijk.

 • Mechanische ventilatie zuigt vieze lucht af in de keuken, de badkamer en het toilet. Hierdoor ontstaat er onderdruk en stroomt er vanzelf verse lucht de ruimte in via luchtroosters.

  In de meeste huizen is mechanische ventilatie een systeem met luchtkanalen, luchtroosters en een ventilatiebox.

  De meeste huizen die na 1980 zijn gebouwd hebben een mechanisch ventilatiesysteem.

 • Regelmatig onderhoud is nodig om je installatie zo goed mogelijk te laten werken. Denk aan het reinigen van het systeem, maar ook aan de ventilatiekanalen.

  In deze kanalen hopen stof en vuil zich op, waardoor je systeem minder goed werkt en meer energie nodig heeft om vieze lucht af te zuigen.

  We raden je daarom aan je ventilatiebox elke 2 jaar te laten reinigen en de kanalen om de 6 jaar.

 • Oude ventilatieboxen zuigen de lucht minder goed af, kunnen veel lawaai maken en hebben een wisselstroomventilator die veel energie verbruikt.

  Na 15 tot 20 jaar is je ventilatiebox echt aan vervanging toe. Een nieuwe box levert een frisser huis op en maakt minder geluid. En met een gelijkstroomventilator verbruikt je box veel minder energie.

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Tot eind 2020 kun je tot 30% subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. De voorwaarde is wel dat je tenminste twéé isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Per 1 september 2020 is het ook mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.