Duurzame ventilatie

Duurzaam ventileren in je huis

Met goede  ventilatie haal je gezonde lucht in huis. Door het mechanisch aanvoeren van schone lucht en afvoeren van vervuilde lucht houd je vocht en schimmel buiten de deur. Bovendien voorkom je dat je schadelijke stoffen, zoals rook en fijnstof, inademt. Bekijk hieronder enkele duurzame oplossingen voor je ventilatie.

Pluspunten duurzaam ventileren

Frisse lucht in huis, zonder warmteverlies

Verse lucht voorkomt gezondheidsklachten

Vocht en schimmels krijgen geen kans

Ventilatie: hoe zit dat?

 • Voor gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig: het hele jaar door. Als je niet goed ventileert, dan kun je diverse (gezondheids-)klachten krijgen. Denk aan droge ogen en hoofdpijn. In huis kunnen geurtjes ontstaan en zilvervisjes en/of vochtige plekken verschijnen.

  Meer over ventileren
 • Veel woningen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie voert de lucht met een motor af via luchtkanalen, bijvoorbeeld in je keuken, badkamer en toilet.

  Meer over mechanische ventilatie
 • Is je woning goed geïsoleerd, dan moet je ook goed ventileren. Let bij je keuze op zaken als onderhoud en kwaliteit van je ventilatiesysteem, naast luchtkwaliteit en temperatuurcomfort. Ook belangrijk: het geluid dat de installatie maakt en het geluid dat van buiten door de kanalen naar binnen komt.

  Meer over ventilatie
 • Oude ventilatieboxen zuigen de lucht minder goed af, kunnen veel lawaai maken en hebben een wisselstroomventilator die veel energie verbruikt. Na 15 tot 20 jaar is je ventilatiebox echt aan vervanging toe. Een nieuwe box levert een frisser huis op en maakt minder geluid. En met een gelijkstroomventilator verbruikt je box veel minder energie.

  Meer over vervangen ventilatiebox
 • Regelmatig onderhoud is nodig om je installatie zo goed mogelijk te laten werken. Denk aan het reinigen van het systeem, maar ook aan de ventilatiekanalen. Juist in deze kanalen hopen stof en vuil zich op, waardoor je systeem minder goed werkt. Laat je ventilatiebox elke 2 jaar reinigen en de kanalen om de 6 jaar.

  Meer over onderhoud ventilatiesysteem
 • Als het koud is en je veel binnen bent, is frisse lucht juist belangrijk. Bovendien kan de aanwezige vochtige lucht in je woning alleen naar buiten door goed te ventileren. Voor frisse en gezonde lucht binnen moet je de lucht constant verversen. Heb je een ventilatiesysteem? Zorg voor regelmatig onderhoud? Doe de check voor frisse lucht.

  Doe de ventilatiecheck van Feenstra

Mogelijke subsidies en financieringen

EnergieSubsidiewijzer

Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nóg voordeliger.