Goed ventileren, voor een fris huis

Ieder huis heeft ventilatie nodig, vooral als het goed geïsoleerd is. Zo haal je frisse lucht binnen en hou je vocht en schimmel buiten de deur. Ook voorkom je dat je schadelijke stoffen, zoals rook en fijnstof, inademt.

Pluspunten van ventileren

Elke dag heerlijk frisse lucht in je huis

Verse lucht voorkomt gezondheidsklachten

Je hebt minder kans op vocht en schimmels

Ventilatie in huis, zo zit dat:

  • Ventilatie is meer dan een raam openzetten. Het gaat om het verversen van de lucht in je huis. Dat kan met ramen, luchtroosters en/of een ventilatiesysteem.

    Het is de bedoeling dat gebruikte of vochtige lucht het huis verlaat en schone, verse lucht binnenkomt: luchtcirculatie.

    Voor gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door. (Bron: Milieu Centraal)

  • Om goed te ventileren moet er dag en nacht frisse lucht binnenkomen. Vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen even het raam openzetten, even luchten, is niet genoeg.

    Als je niet goed ventileert kun je gezondheidsklachten krijgen. Denk aan droge ogen en hoofdpijn. In huis kunnen geurtjes ontstaan en zilvervisjes en/of vochtige plekken verschijnen.

    Ook bij koud en nat weer moet je ventileren. Het is de enige manier om de vochtige lucht in huis af te voeren. Bovendien ben je veel binnen in de herfst/winter is, dan is extra frisse lucht juist belangrijk.

  • Nieuwbouwhuizen hebben vaak balansventilatie. Je herkent het aan de ventielen in het hele huis: in de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af.

    Meestal zit er ook een warmte terugwin installatie in (wtw): die warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Daarom is balansventilatie ook heel energiezuinig. (Bron: Milieu Centraal)

  • Mechanische ventilatie zuigt gebruikte lucht af in de keuken, de badkamer en het toilet. Hierdoor ontstaat er onderdruk en stroomt er vanzelf verse lucht de ruimte in via luchtroosters.

    In de meeste huizen is mechanische ventilatie een systeem met luchtkanalen, luchtroosters en een ventilatiebox.

    De meeste huizen die na 1980 zijn gebouwd hebben een mechanisch ventilatiesysteem.

  • We raden regelmatig onderhoud aan om je installatie zo goed mogelijk te laten werken. Denk aan het reinigen van het systeem, maar ook aan de ventilatiekanalen.

    In deze kanalen hopen stof en vuil zich op, waardoor je systeem minder goed werkt en meer energie nodig heeft om vieze lucht af te zuigen.

    We raden je daarom aan je ventilatiebox elke 2 jaar te laten reinigen en de kanalen om de 6 jaar.

    Ventilatiesysteem reinigen
  • Oude ventilatieboxen zuigen de lucht minder goed af, kunnen veel lawaai maken en hebben een wisselstroomventilator die veel energie verbruikt.

    Na 15 tot 20 jaar kan je ventilatiebox aan vervanging toe zijn. Een nieuwe box kan een frisser huis opleveren en minder geluid maken. En met een gelijkstroomventilator verbruikt je box minder energie dan met een wisselstroomventilator. (Bron: Milieu Centraal)