Muur isoleren

Muur isoleren in je woning

Met muurisolatie kun je veel energie besparen. De warmte blijft binnen dus je hoeft minder hard te stoken. Dat is goed voor het milieu én je bespaart op je energierekening. De meeste huizen worden geïsoleerd met spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere manieren.

Pluspunten muurisolatie

Isoleren kan zonder grote ingrepen

Koude muren zijn direct verleden tijd

Je kunt flink besparen op verwarming

Muurisolatie, hoe zit dat?

 • Spouwmuurisolatie is de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je huis te isoleren. De ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten.

  Als je spouwmuur hebt kan je de buitenmuur isoleren. Er worden isolatieplaten tegen de buitengevel aangebracht. Dit is een grote klus waar je meestal een vergunning voor nodig hebt.

  Je kunt ook de binnenmuren isoleren. Dan wordt er isolatiemateriaal tegen de binnenmuur geplaatst. Dit is de meest ingrijpende manier van muurisolatie. Het levert flink wat overlast op en je verliest ruimte in huis.

 • Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen: de spouw. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuur, huizen die later zijn gebouwd wel.

  Een spouwmuur kun je herkennen aan de dikte van de buitenmuur. Meet bij de deuropening de muur eens op: is hij dikker dan 25 centimeter? Dan heb je een spouwmuur.

  Je kunt ook aan de buitenmuur zien of er een spouwmuur is. Dan zitten er ventilatieroosters of andere kleine openingen tussen de stenen.

 • Het beste kun je eens goed naar je buitenmuur kijken. Zie je kleine gaatjes in de voegen tussen de stenen? Dat zijn de oude boorgaten van spouwmuurisolatie. De gaatjes zijn weer opgevuld en vallen vaak bijna niet op.

  Is je buitenmuur afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips? Dan heb je misschien buitenmuurisolatie. Meet de dikte van de muur op bij een raam of de deur. Is hij dikker dan 30 cm? Grote kans dat de muur dan geïsoleerd is.

  Als je gewone bakstenen ziet in je buitenmuur dan heb je geen buitenmuurisolatie.

 • Spouwmuurisolatie van UF-schuim lost in de loop der jaren op en ook minerale wol zakt langzaam in. Heb je twijfels over de kwaliteit van je spouwmuurisolatie? Vraag een controle aan en laat het isolatiemateriaal aanvullen of vervangen als dat nodig is.

  Meer over spouwmuurisolatie
 • Isolatie van je buitenmuur is een goede optie als spouwmuurisolatie niet mogelijk is. De isolatiewaarde is groot. Maar het is kostbaar en zeer ingrijpend. Combineer buitenmuurisolatie liefst met groot onderhoud, zoals het vervangen van je kozijnen. Omdat je buitenmuren na isolatie zo’n 20 cm dikker worden, zou je dit samen met je buren kunnen doen

  Meer over buitenmuurisolatie
 • De luchtkwaliteit in huis is heel belangrijk voor je gezondheid. Isoleer je je woning goed, maar vergeet je de ventilatie? Dan krijg je een ongezond binnenklimaat waarin vocht, schimmels en schadelijke stoffen zich ophopen. Vervelende klachten zijn het gevolg, zoals hoofdpijn of luchtwegaandoeningen.

  Meer over vocht in huis
 • Hoe nieuwer je huis, des te beter de isolatie. Woningen uit 1920-1970 hebben spouwmuren, maar zijn vaak niet of matig geïsoleerd. Woningen uit 1980-1990 hebben vaak matige spouwmuurisolatie, die voor verbetering vatbaar is. Vanaf de jaren ‘90 zijn woningen over het algemeen goed geïsoleerd.

  Meer over muurisolatie
 • Handige doe-het-zelvers kunnen prima aan de slag met het isoleren van binnenmuren. Heb je te maken met vochtgevoelige omstandigheden? Breng dan een damp-werende laag (folie) aan. Let op dat het isolatiemateriaal goed op elkaar en de omliggende constructie aansluit. Anders ontstaan er zogenoemde koudebruggen.

  Meer over binnenmuren isoleren

Mogelijke subsidies en financieringen

EnergieSubsidiewijzer

Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nóg voordeliger.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je ongeveer 20% subsidie krijgen tot maximaal € 10.000. Voorwaarde is dat je ten minste twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren.