Muur isoleren in je woning

Met muurisolatie kun je energie besparen. De warmte blijft beter binnen dus je hoeft minder hard te stoken. Zo bespaar je op je energierekening. De meeste huizen worden geïsoleerd met spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere manieren.

Pluspunten muurisolatie

Isoleren kan zonder grote ingrepen

Koude muren zijn direct verleden tijd

Je kunt mooi besparen op verwarming

Muurisolatie, hoe zit dat?

  • Spouwmuurisolatie is een van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je huis te isoleren (bron: Milieu Centraal). De ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten.

    Als je geen spouwmuur hebt kan je de buitenmuur isoleren. Er worden isolatieplaten tegen de buitengevel aangebracht. Dit is een grote klus waar je meestal een vergunning voor nodig hebt.

    Je kunt ook de binnenmuren isoleren. Dan wordt er isolatiemateriaal tegen de binnenmuur geplaatst. Dit is de meest ingrijpende manier van muurisolatie. Het levert flink wat overlast op en je verliest ruimte in huis.

  • Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen: de spouw. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuur, huizen die later zijn gebouwd wel.

    Een spouwmuur kun je herkennen aan de dikte van de buitenmuur. Meet bij de deuropening de muur eens op: is hij dikker dan 25 centimeter? Dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur.

    Je kunt ook aan de buitenmuur zien of er een spouwmuur is. Dan zitten er ventilatieroosters of andere kleine openingen tussen de stenen.

  • Het beste kun je eens goed naar je buitenmuur kijken. Zie je kleine gaatjes in de voegen tussen de stenen? Dat zijn de oude boorgaten van spouwmuurisolatie. De gaatjes zijn weer opgevuld en vallen vaak bijna niet op.

    Is je buitenmuur afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips? Dan heb je misschien buitenmuurisolatie. Meet de dikte van de muur op bij een raam of de deur. Is hij dikker dan 30 cm? Grote kans dat de muur dan geïsoleerd is.

    Als je gewone bakstenen ziet in je buitenmuur dan heb je geen buitenmuurisolatie.

  • De isolerende werking van spouwmuurisolatie kan in de loop van de tijd zijn verminderd. Vraag een expert om een onderzoek te komen doen. Met een cameraatje bekijkt hij in de muur de oude isolatie.

    De expert vertelt je meteen of je isolatie nog goed is. Misschien kun je na-isoleren of moet je de spouwmuur leeg laten maken voordat er nieuw isolatiemateriaal aangebracht kan worden.

  • Spouwmuurisolatie die je nu laat aanbrengen gaat meestal een leven lang mee. Maar isolatiemateriaal dat jaren geleden is aangebracht kan steeds minder goed gaan werken. Spouwmuurisolatie van UF-schuim lost in de loop der jaren op en minerale wol zakt langzaam in.

    Heb je twijfels over de kwaliteit van je spouwmuurisolatie? Vraag een expert om vrijblijvend advies en controle.

  • Het isoleren van de binnenmuren is voor een handige doe-het-zelver te doen. Maar het isoleren van de buitenmuren of isolatie in de spouwmuur aanbrengen is echt een klus voor de expert.

    Let op: je komt alleen in aanmerking voor subsidie als je de klus uit laat voeren door een erkend bedrijf.

  • Met muurisolatie, zoals spouwmuurisolatie kun je besparen op je energie en op je kosten. Hoeveel je bespaart hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld of je in een hoek- of tussenwoning woont en de mate waarop je nu al hebt geïsoleerd (Bron: Milieu Centraal).

Voordeliger isoleren met subsidie: bespaar tot 30%

Bij één maatregel krijg je ongeveer 15% van de kosten terug. Bij twee kan dit zelfs oplopen tot 30%. Lees wat je moet weten en waar je moet zijn voor subsidie bij isolatie. Zo wordt isoleren een stuk voordeliger!