Energiebespaartips

Je gebruikt energie voor verwarming, elektriciteit en warm water. Meestal is de grootste verbruiker je verwarming. Maar op alles met een stekker en warm water kun je ook best wat energie besparen. Alle kleine beetjes helpen om je energieverbruik omlaag te brengen. 

Pluspunten makkelijk besparen

Bespaart elektriciteit

Bespaart gas

Bespaart geld

Makkelijke bespaartips

 • Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl je dat niet in de gaten hebt. Het zijn dingen met een stekker die 24 uur per dag, 7 dagen per week aanstaan. Terwijl je ze niet gebruikt!

  Dat de koelkast de hele dag stroom nodig heeft is logisch. Maar een oplader hoeft niet in het stopcontact te blijven zitten als je batterij vol is. Je hebt vast meer van deze stiekeme verbruikers in huis dan je denkt.

  Trek de stekker eruit of schakel de apparaten uit met de aan/uitknop. Een stekkerdoos met een schakelaar is handig voor meerdere apparaten tegelijk.

  Stop sluipverbruik
 • Warmte ontsnapt uit je huis door allerlei naden en kieren. De bekende plekken voor tocht zijn de kieren rond ramen en deuren. Maar voel ook eens bij de brievenbus, in de meterkast en rond het vloerluik.

  Bij de bouwmarkt vind je het juiste materiaal: tochtstrips voor ramen en deuren, kit voor kozijnen en vensterbanken en een borstel voor de brievenbus.

  Meestal is naden en kieren dichtmaken niet zo’n ingewikkelde klus.

  Naden en kieren dichtmaken
 • Je bespaart op je stookkosten door radiatorfolie achter je verwarming aan te brengen. Er verdwijnt namelijk warmte door een ongeïsoleerde buitenmuur. Als je folie achter je verwarming plakt, kaatst de warmte terug de kamer in.

  Help je radiator een handje met een radiatorventilator. Die blaast de warme lucht de kamer in. Dan is de kamer sneller warm en hoeft je cv-ketel minder hard te werken.

 • Je bespaart energie door korter te douchen. Per minuut stroomt er gemiddeld 6 liter warm water door een waterbesparende douchekop. Korter douchen scheelt per minuut 0,04m3 gas, oftewel ongeveer 3 cent.

  Neem een waterbesparende douchekop. Want die gebruikt gemiddeld 50% minder water dan een gewone douchekop. Je bespaart dus liters water die ook niet verwarmd hoeven te worden.

  Neem een douche in plaats van een bad. Voor een bad verbruik je ongeveer 120 liter water. Dat is 3 x zoveel als bij een gemiddelde douchebeurt.

 • Waterzijdig inregelen is misschien wel het effectiefst als je duurzaam wilt verwarmen. Elke radiator geeft via speciale zelf-balancerende kranen precies genoeg warmte af die nodig is voor de ruimte. Met waterzijdig inregelen kun je zomaar 10% op je verwarmingskosten besparen.

  Veel cv-ketels staan ingesteld op een te hoge temperatuur. Daardoor zijn ze minder zuinig en gaan ze sneller stuk. Het opnieuw afstellen van je cv-ketel kan zomaar 10% besparing op je verwarmingskosten opleveren.

  Regelmatig onderhoud voorkomt storingen en verlengt de levensduur van je installatie. Bovendien blijf je zo zuinig mogelijk stoken. Goed voor je portemonnee én voor het milieu.

  Onderhoud cv-ketel

Meer makkelijk besparen