Dak isoleren voor duurzaam wonen

Een goed geïsoleerd dak houdt de warmte beter binnen. Dat levert je direct een lagere energierekening op. Andersom: met een dak zónder isolatie verlies je tot maar liefst 30% warmte. Er zijn verschillende manieren om je schuine of platte dak te isoleren. Bekijk hieronder enkele oplossingen.

Pluspunten dakisolatie

Isoleren kan vaak al binnen 1 dag

Je bespaart verwarmingskosten

‘s Zomers lekker koel, 's winters warm

Dak isoleren, hoe zit dat?

 • Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kun je prima zelf je dak van binnenuit isoleren. Laat bij een plat dak wel altijd een expert bekijken of isolatie mogelijk is, in verband met condensvorming.

  Naar onze isolatiepartner
 • Ook als je boven niet verwarmt, is dakisolatie zinvol. Het effect is dan wel iets minder groot. Met dakisolatie zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft in de winter en dat het 's zomers lekker koel blijft boven.

  Meer over dakisolatie
 • De isolatiewaarde van een groen dak is beperkt, omdat het dak vochtig is. Vocht geeft warmte en kou heel makkelijk en snel door. In de zomer heeft een groen dak wél een verkoelend effect, zolang het dak niet uitdroogt.

  Meer over dakisolatie
 • Als je je dak van binnenuit isoleert, kunnen je dakpannen gewoon blijven liggen. Dakisolatie van binnenuit kan op veel manieren, bijvoorbeeld met glaswol, PIR, cellulose-isolatie en rotswol.

  Meer over dakisolatie
 • Schuine daken kun je zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren. Een plat dak kun je het best van bovenaf laten isoleren door een expert. Bij isoleren vanaf de onderkant bestaat er een risico op schimmel en rottend hout.

  Meer over dakisolatie

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Tot eind 2020 kun je tot 30% subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. De voorwaarde is wel dat je tenminste twéé isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Per 1 september 2020 is het ook mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.

Als je jouw huis energiezuiniger maakt met isolatie, kun je van de Belastingdienst korting krijgen op de BTW die je betaalt over het arbeidsloon. De arbeidskosten vallen dan onder het lage BTW-tarief van 9%. De woning moet wel ouder dan 2 jaar zijn.

Let op: het lage BTW-tarief geldt alleen voor de montage van isolerende materialen als glas/steenwol, piepschuim en isolatieglas. Dus over de materialen betaal je wél 21% BTW.