1. ZZP
 2. Bespaartips ZZP

Energietoeslag zzp: dit is hoe het werkt

Wist je dat zzp'ers met een schommelend laag inkomen energieondersteuning kunnen krijgen tot eind 2023? Op deze pagina vertellen we meer over wie in aanmerking komt voor energietoeslag, dit is namelijk ook voor ondernemers met een bedrijf aan huis. We leggen uit hoe je als zzp'er energietoeslag aanvraagt en welke documenten je moet meesturen. Ook geven we een paar handige tips om je energierekening te verlagen.

Kom ik in aanmerking voor energietoeslag?

Huishoudens met een laag inkomen energietoeslag krijgen. Je kunt eenmalig energietoeslag krijgen als je inkomen net op of boven het sociaal minimumniveau ligt. De energietoeslag is voor iedereen beschikbaar, of je nu zzp'er bent of niet. Hoeveel dat precies is, verschilt per gemeente. 

In 2024 kunnen huishoudens geen energietoeslag meer aanvragen. In plaats daarvan wil het kabinet blijvende oplossingen vinden voor mensen die leven in armoede. Dit jaar, 2023, is dus de enige keer dat de toelage nog wordt uitgekeerd. Dus als je ervoor in aanmerking wilt komen, moet je er snel bij zijn.

Je hebt recht op energietoeslag als je tussen de 21 en 66 jaar bent en maximaal 120% verdient van het sociaal minimum. Dit komt neer op de volgende netto maandbedragen:

 • Alleenstaand: € 1.434,79
 • Alleenstaande ouder: € 1.434,79
 • Getrouwd of samenwonend (met of zonder kind(eren): € 2.049,70

Zo vraag je als zzp energietoeslag aan

Ga naar de website van je gemeente en kijk of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Volg de verdere aanwijzingen van je gemeente op. Heb je vorig jaar al energietoeslag gekregen en is je inkomen dit jaar nog steeds laag? Dan krijg je automatisch opnieuw energietoeslag toegekend. Je gemeente bepaalt wanneer en hoe dat gebeurt. 

Deze bewijsstukken moet je meesturen

Bij het aanvragen van energietoeslag moet je vaak enkele bewijsstukken meesturen. Hiermee toon je aan dat je recht hebt op energietoeslag. Er kan gevraagd worden naar de volgende bewijsstukken:

 • Een recente belastingaangifte met je huidige inkomen
 • Een huurcontract, energierekening of officieel document waaruit blijkt waar je woont
 • In sommige gevallen kan gevraagd worden naar informatie over de samenstelling van het huishouden
 • Bankgegevens voor de uitbetaling van de energietoeslag

Besparingstips voor zzp'ers

Naast het aanvragen van energietoeslag, zijn er een paar slimme manieren voor ondernemers met een bedrijf aan huis om hun energiekosten te verlagen:

 1. Koop apparaten en lampen die weinig energie verbruiken. Dat kan je op lange termijn geld besparen.
 2. Onderhoud al je apparaten en systemen, zoals verwarming en airconditioning, goed om onnodig energieverspilling te voorkomen.
 3. Isoleer je huis en/of kantoor zodat je minder warmte verliest en minder hoeft te stoken.
 4. Wees slim met energie. Let op hoeveel energie je verbruikt en schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt.
 5. Check je energiecontract. Kijk naar de energie aanbiedingen voor zzp'ers en vraag een contact aan dat bij je past.
 6. Doe een energiescan. Plan een videogesprek met een van onze adviseurs om te kijken hoe je energie kunt besparen. Het duurt maar een half uurtje, en daarna kun je meteen beginnen met besparen.

Veelgestelde vragen Energietoeslag

Heb ik recht op energietoeslag als zzp'er?

Je hebt recht op energietoeslag als je tussen de 21 en 66 jaar bent en maximaal 120% verdient van het sociaal minimum. Dit komt neer op de volgende netto maandbedragen:

 • Alleenstaand € 1.434,79
 • Alleenstaande ouder € 1.434,79
 • Getrouwd of samenwonend (met of zonder kind(eren) € 2.049,70
Hoe hoog is de energietoeslag?

In 2023 gaat het om een bedrag van maximaal € 1.300. Het kabinet stopt in 2024 met de energietoeslag. In plaats daarvan willen ze blijvende oplossingen vinden voor mensen die leven in armoede.

Hoe kan ik mijn maandelijkse kosten verlagen voor energie?

Zelfstandige ondernemers die vanuit huis werken, kunnen vaak geld besparen op hun energierekening. Het begint bij inzicht krijgen in je huidige verbruik. Op de duurzaam wonen pagina kun je via onze chatbot hulp krijgen met een persoonlijk plan om je huis energiezuinig te maken. Dit is voor zowel huurders als mensen die hun huis hebben gekocht. Ook als je geen klant van ons bent.