Elektrische auto zzp: alle informatie op een rij

Steeds meer mensen rijden in elektrische auto’s. En het is het overwegen waard. Ook voor zzp'ers zoals jij. We zetten alles over elektrisch rijden voor zzp'ers voor je op een rij.

Financiële voordelen voor zzp’ers met een elektrische auto

Tot en met 2024 gelden deze regels:  

 • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb);  
 • Geen aanschafbelasting (bpm);  
 • Bijtelling voor elektrische auto's: 12% (2021), 16% (2022-2024) en 17% (2025) op de eerste € 35.000. Voor het restant boven € 35.000,- (na 2022 € 30.000,-) geldt de reguliere 22% bijtelling. Verlaagde bijtelling is 60 maanden geldig na de eerste toelating van de auto op de weg. Op waterstof, aangedreven elektrische auto’s en zonnecelauto's hebben de genoemde bijtellingskorting over de gehele cataloguswaarde.  

Vanaf 2025 veranderen de regels:  

 • In 2025 betaal je wel motorrijtuigenbelasting maar krijg je als je elektrisch rijdt75% korting. Vanaf 2026 vervalt het voordeel;  
 • De bpm gaat met € 200,- omhoog voor zowel nieuwe brandstofauto's als nieuwe elektrische auto's;  
 • Vanaf 2025 gaat de bijtelling stapsgewijs omhoog naar 22% voor alle auto's (bron: Belastingdienst). Maar stel je koopt in 2024 een elektrische auto uit 2022, dan profiteer je nog 3 jaar van een lagere bijtelling. 
   

Elektrische auto zzp privé of zakelijk aanschaffen

Er zijn verschillende voordelen bij het kopen van een elektrische auto, zowel zakelijk als privé. Een voordeel van een elektrische auto voor zakelijk gebruik is de lage bijtelling van 16%. Dit is wel alleen het geval als de auto tussen 2022 en 2024 is aangeschaft. Daarnaast moet je privé meer dan 500 kilometer per jaar rijden. Heb je de auto voor 2022 aangeschaft? Dan geldt een ander percentage, afhankelijk van het jaar van aanschaf.  

Als zzp'er profiteer je van belastingvoordelen als je een elektrische auto privé aanschaft. Bijvoorbeeld een verlaagde motorrijtuigenbelasting en geen aanschafbelasting. Daarnaast kan je subsidie aanvragen met de SEPP subsidie, dit geldt ook voor particulieren.  

Elektrische auto kopen of leasen als zzp'er

Je kunt zowel zakelijk als privé een elektrische auto leasen. Zakelijk heb je twee opties: operational lease en financial lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en draagt risico's. Je betaalt een vast maandelijks bedrag inclusief verzekering, wegenbelasting, onderhoud, en afschrijving. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, en de auto staat niet op je bedrijfsbalans. Let op: dit geldt alleen als je een auto uitsluitend zakelijk rijdt.  

Bij financial lease koop je de auto zakelijk met krediet en betaal je in termijnen. Je draagt zelf kosten voor brandstof, verzekering, wegenbelasting, onderhoud en afschrijving. De auto komt op je zakelijke balans. Alleen het rentedeel van de maandelijkse betaling is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.  

Als zzp'er kun je privé leasen en zakelijk gebruiken. Dan gelden vergelijkbare regels als bij privéaanschaf. Je kunt zakelijke kosten verrekenen en btw terugvragen voor zakelijk gebruik.  

Een nadeel van leasen is dat je een leasecontract niet zomaar opzegt. Daarnaast is het een dure optie als je minder dan 10.000 tot 12.000 kilometer per jaar rijdt.  
 

Stroom is (meestal) voordeliger dan benzine of diesel  
Zakelijk elektrisch rijden is in veel gevallen voordeliger dan rijden in een brandstofauto. Dit is wel afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan brandstofkosten, fiscale voordelen, onderhoudskosten en laadkosten.  

Daarnaast is over het algemeen thuisladen voordeliger dan onderweg laden langs de snelweg. Met zonnepanelen kan je thuis besparen op de kosten voor het laden van je elektrische auto.  

Laadpalen voor zzp'ers

Met een laadpaal laad je je auto makkelijk en zorgeloos op. Je bent zeker van goede kwaliteit en juiste installatie van je laadpaal. Zodat je thuis kunt ontspannen. En opladen. Welke laadpaal je kiest hangt af van:  

 • de instelling van de laadpaal  
 • de laadsnelheid van je auto  
 • de laadkabel  
 • de aansluitingswaarde van je groepenkast  
   

Laadpalen zijn er in verschillende soorten. Dus de vraag is: welke laadpaal kies je? We helpen je bij het maken van je keuze. Bekijk hieronder alvast de twee door ons geselecteerde laadpalen. De Charge Amps Halo en de Alfen Eve Single. Beide laadpalen zijn verbonden met het internet en bieden functies zoals het plannen van laadsessies en automatisch zakelijk verrekenen. Lees hier alles over onze laadpalen voor ZZP’ers 

Kies uit twee verschillende laadpalen

 • De Charge Amps Halo

  Van € 799,- voor € 699,- excl. installatiekosten

  • Stijlvol en simpel
  • Laadsnelheid tot 11 kW 
  • Met vaste laadkabel van 7,5 meter
  Bekijk deze laadpaal Vraag gratis advies aan
 • Meest gekozen

  De Alfen Eve Single

  Van € 1.240,- voor € 1.140,- excl. installatiekosten

  • Robuust en veelzijdig
  • Laadsnelheid tot 22 kW 
  • Optie tot vaste laadkabel
  • Optie tot dynamic load balancing 
  • Zakelijk verrekenen mogelijk

   

  Bekijk deze laadpaal Vraag gratis advies aan

Veelgestelde vragen over elektrische auto's en zzp

De meest gestelde vragen staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Is zakelijk elektrisch rijden goedkoper? 

Zakelijk elektrisch rijden kan goedkoper zijn dan rijden in een brandstofauto, maar dit hangt af van verschillende factoren.  

 • Brandstofkosten. Stroom is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel.  
 • Fiscale voordelen. Belastingvoordelen zoals lagere bijtellingstarieven of subsidies maken elektrisch rijden fiscaal voordelig.  
 • Onderhoud.Elektrische auto's hebben minder bewegende delen dan brandstofauto's, dus ze zijn goedkoper in onderhoud.  
 • Laadkosten. Gemiddeld is thuis of op het werk opladen goedkoper dan bij een openbaar laadpunt.
Is elektrisch rijden rendabel?

Over het algemeen zijn elektrische auto's efficiënter en hebben ze lagere operationele kosten dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit komt door de lagere kosten van stroom in vergelijking met brandstof. 

Welke auto's zijn 100% aftrekbaar?

Volledig elektrische auto's die vóór 1 januari 2027 worden aangeschaft, zijn 100% aftrekbaar tijdens de gebruiksduur. Vanaf 2027 zal het aftrekpercentage langzaam minder worden.  

Lees meer over elektrisch rijden